Max 130km/h - N-75 ? przepływomierz? filtr?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Max 130km/h - N-75 ? przepływomierz? filtr?
Spotkał mnie chyba popularny problem w TDI. Autko na 5 biegu nie może przekroczyć prędkości 130km/h - obroty rosną do ok 3100 i później wszystko stoi w miejscu
przy granicy prędkości (130km/h) odczuwalny jest chwilowy spadek mocy ok. 1 sekundowe przyhamowanie silnika - jakby odłączyć turbo - to jest ten notlauf ?
Gdy zwolnie częsciowo pedał gazu i wcisnę ponownie autko zbiera się nieco wyżej i osiąga 135 / 140 km/h - raz doszedł do 150km/h
dodam, że na 3 i 4 biegu śmiga fajnie do 130km/h
Na 3-jce obroty przy tej prędkości doszły prawie do czerwonego paska - dalej nie cisłem.
Co może być przyczyną? N-75, przepływomierz, filtr paliwa? czy coś jeszcze? czy da się coś wyeliminować by zwęzić pasmo podejrzanych?
przy granicy prędkości (130km/h) odczuwalny jest chwilowy spadek mocy ok. 1 sekundowe przyhamowanie silnika - jakby odłączyć turbo - to jest ten notlauf ?
Gdy zwolnie częsciowo pedał gazu i wcisnę ponownie autko zbiera się nieco wyżej i osiąga 135 / 140 km/h - raz doszedł do 150km/h
dodam, że na 3 i 4 biegu śmiga fajnie do 130km/h
Na 3-jce obroty przy tej prędkości doszły prawie do czerwonego paska - dalej nie cisłem.
Co może być przyczyną? N-75, przepływomierz, filtr paliwa? czy coś jeszcze? czy da się coś wyeliminować by zwęzić pasmo podejrzanych?
- twardy
- Forum Master
- Kontakt:
Podłącz kompa sprawdz błędy.
Turbo najlepiej manometrem sprawdzić ciśnienie ( ile pompuje przy bucie)
N75 wyczyścić (sprawdzić najlepiej zamieniając z innego auta)
Zacznij od tego .
Nie wydaje wam się że w dziale TDI TD Diesel jest coraz więcej tematów związanych z ciśnieniem doładowania , że co drugi temat to przerywający N75 i zapieczone kierownice ?
Turbo najlepiej manometrem sprawdzić ciśnienie ( ile pompuje przy bucie)
N75 wyczyścić (sprawdzić najlepiej zamieniając z innego auta)
Zacznij od tego .
Nie wydaje wam się że w dziale TDI TD Diesel jest coraz więcej tematów związanych z ciśnieniem doładowania , że co drugi temat to przerywający N75 i zapieczone kierownice ?
10mm+1,3bara=1VSTD :-)
hmm... mam pękniętą rurę prowadzącą powietrze z przepływomierza (do bodajże turbiny?). Jest porządnie pęknięta w miejscu gdzie się łączy i nie ma zacisku co powoduje zasysanie trochę "lewego" powietrza.
- wiedziałem o tym od jakiegoś czasu ale dopiero teraz jakoś skojarzyłem.
może to jest powód?
jak będę miał trochę czasu to podłubie przy N75 i wężykach.
Mam dostęp do kilkudziesięciu przepływomierzy, jednak nie ma w nich mojego ...podłączenie innego, podobnego (np. golf IV) nie wchodzi w grę?
- wiedziałem o tym od jakiegoś czasu ale dopiero teraz jakoś skojarzyłem.
może to jest powód?
jak będę miał trochę czasu to podłubie przy N75 i wężykach.
Mam dostęp do kilkudziesięciu przepływomierzy, jednak nie ma w nich mojego ...podłączenie innego, podobnego (np. golf IV) nie wchodzi w grę?
Sprawdź czy nie masz dziurawych tych weżyków ale dokładnie je obejrz najlepiej je ściągając, Zobacz od spodu czy nie spadł ci wężyk podciśnienia z turbiny.
jeśli na pierwszych biegach 1,2 auto jedzie wrzuć przy 50km/h 4 bieg i daj gaz w podłoge jak złapie notlauf to duże szanse że n75 lub zapieczone kierownice jeśli posiadasz zmienna geometrię turbiny.
Jeśli masz kierownice w turbinie to weź drugą osobę, otwórz machę i niech się ona przygląda na sztangę ( jest z tyłu prezy turbinie) ty wsiądź do maszyny i przekręć zapłon nie odpalając auta.
Jeśli sztanga pójdzie w dól o 1-2cm na zapłonie to turbine prawdopodobnie masz ok.
jeśli na pierwszych biegach 1,2 auto jedzie wrzuć przy 50km/h 4 bieg i daj gaz w podłoge jak złapie notlauf to duże szanse że n75 lub zapieczone kierownice jeśli posiadasz zmienna geometrię turbiny.
Jeśli masz kierownice w turbinie to weź drugą osobę, otwórz machę i niech się ona przygląda na sztangę ( jest z tyłu prezy turbinie) ty wsiądź do maszyny i przekręć zapłon nie odpalając auta.
Jeśli sztanga pójdzie w dól o 1-2cm na zapłonie to turbine prawdopodobnie masz ok.
Często pomykam A4 i 1-ką Katowice-Warszawa