Od czego jest niebieski czujnik temperatury w RP
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Użytkownik
Ok,dzięki bodzio jeszcze raz.
[ Dodano: 23 Sty 2007 16:20 ]
Witam bodzio! Tak informacyjnie odnośnie tego niebieskiego czujnika-robiłem dziś pomiar na zimnym silniku, temperatura otoczenia +2st C. Pokazało 5,76 Kohm. Nie jeżdziłem dziś nigdzie więc na gorącym jeszcze nie zrobiłem,pewnie jutro mi się uda. Ale co myślisz o tym wskazaniu na zimnym?
[ Dodano: 23 Sty 2007 16:20 ]
Witam bodzio! Tak informacyjnie odnośnie tego niebieskiego czujnika-robiłem dziś pomiar na zimnym silniku, temperatura otoczenia +2st C. Pokazało 5,76 Kohm. Nie jeżdziłem dziś nigdzie więc na gorącym jeszcze nie zrobiłem,pewnie jutro mi się uda. Ale co myślisz o tym wskazaniu na zimnym?
Andrzej
-
- Użytkownik
-
- Użytkownik
bodzio_j,cześć,w związku ze "starą" sprawą-(obroty w RP) masz może wiedzę na temat ewent. czyszczenia silniczka krokowego w tym silniku,a jeżeli można to robić to jest jakiś sposób czy obojętnie jak.Krążą różne opinie na ten temat-od jednych że można i sprawa się poprawia -po inne,że nic to nie daje.Jakbyś mógł się do tego odnieść to wielkie dzięki(a może "przerabiałeś" ten temat i wiesz dokładnie jak to z tym czyszczeniem jest).Pozdr.
Andrzej
- MarianWSP
- Mały gagatek
- Kontakt:
ja kupilem taki czujnik jakas podjebke za 20 zl i powiem tak: nie warto
na uszkodzonym czyjniku tez podrobka odpalal dobrze za 1 razem ale obroty byly za wysokie teraz po zamontowaniu nowego odpalic nie moge ale obroty sie ustabilizowaly
na uszkodzonym czyjniku tez podrobka odpalal dobrze za 1 razem ale obroty byly za wysokie teraz po zamontowaniu nowego odpalic nie moge ale obroty sie ustabilizowaly
VW TOUAREG 2.5 TDI @220 KM + Golf II 1.6 EZ Automatic '86 + LUPO SDI @ TDI
-
- Użytkownik
Cześć,ja też miałem problemy z obrotami (były dziwnie niestabilne) szczególnie gdy była duża wilgoć- RP-ki są czułe na pogodę. Szukałem przyczyny wszędzie łącznie ze wspomnianym niebieskim czujnikiem,a okazało się,że przyczyną była elektryka,czyli zmieniłem świece na NGK,przewody zapłonowe na Beru,kopułkę i palec i ...... wszystko wróciło do idealnej normy bez względu na pogodę wszystko jest na tip top. A więc reasumując,gdy macie problemy podobne do opisanych powyżej proponuję dobrze przyjrzeć się układowi zapłonowemu i ewent. wymieniać na dobre markowe części nim zaczniecie doszukiwać się problemu tam gdzie go nie ma. Zyczę samych ustabilizowanych obrotów. Pozdrawiam.
Andrzej
u mnie czujnik był zrypany choć po przemierzeniu do wartości wychodziły dobre ale że miałem już nowy to zamieniłem je i problem ustał. No ale cóż szczęście wiecznie trwać nie może więc po roku czasu znów obroty szaleją czyżby to znów wina czujnika?
PozdraVWiam - Tomek :pub:
zapraszam do oględzin mojego VWeja :bajer:
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=224068
zapraszam do oględzin mojego VWeja :bajer:
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=224068
falujące obroty
Witam,miałem do dziś ten problem,pojechałem do mechanika,myślałem że to sonda lambda,okazało się że to wąż podciśnienia (krótki)był popękany od spodu.Po wymianie mój rp chodzi jak nowy.