Stukanie panewki
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- Mjasiek
- Nowicjusz
- Kontakt:
Stukanie panewki
No To od początku. Silnik 1.8 8v PF. Stukało mi coś w silniku po przekroczeniu 2000 tyś/obr więc z początku myślałem że to popychacze ale po przeczytaniu tego forum dowiedziałem się jak sprawdzić czy to nie panewki więc odłączałem po kolei świece i się okazało że na ostatniej świecy od prawej strony silnika po ściągnięciu kabla wysokiego napięcia stukanie momentalnie ucichło i przy dodawaniu gazu oczywiście już stukania bocianów nie było No i na dodatek tego mrugał mi olej tylko na jałowych obrotach a po dodaniu gazu już nie mrugało więc chyba się ładnie awaria zgrała
Moje pytanko: czy mam się już ciąć z powodu kaputa silnika czy naprawa tego da rade od samego spodu silnika i jaki ewentualny koszt bo wolałbym go zrobić do porządku bo bucika nadal ma ale od momentu jak tak mi klekocze ledwo co przekraczam 3000obr/min
Moje pytanko: czy mam się już ciąć z powodu kaputa silnika czy naprawa tego da rade od samego spodu silnika i jaki ewentualny koszt bo wolałbym go zrobić do porządku bo bucika nadal ma ale od momentu jak tak mi klekocze ledwo co przekraczam 3000obr/min
Tak zrobiłem, na chwilę (ok 100km) było dobrze i od nowa. Być może u Ciebie to wystarczy, ale bez obejrzenia tego nie stwierdzisz. Porysowany wał szybko "wykończy" panewkę.Mjasiek pisze:Hmm czyli nie wystarczy wymienić panewki(półpanewek) na czwartym korbowodzie bo jak napisałem tylko na tym stuka ?
- Mjasiek
- Nowicjusz
- Kontakt:
Póki co zrobiłem, tak jak wcześniej mówiłem panewka, a raczej jedna półpanewka na 4 korbowodzie pękła na pół i w sumie starło się aż do koloru miedzianego - wał cały gładziutki bez żadnych zarysowań. Pozostałe panewki na korbowodach nie miały jakichkolwiek obtarć no ale wszystkie wymieniłem... Przy okazji pompę olejową sprawdziłem i pożyje długo jeszcze.. Silnik już nie stuka, nie mruga ciśnienie oleju na niskich no ale żeby być w pełni zadowolony muszę mu trochę km-ów nabić by być pewnym że silniczek mruczy jak powinien
- misiekemeryt160
- Ma gadane
- Kontakt:
samych panewek niec wymain Ci nie da bo musisz zrobić szlif wału...jak zrobisz szlif tylko 4 czopu i zmienisz opanewki na 4 garnku a reszte zostawisz to bedziesz miał jednym słowe lipe...nierównomierne napręzenia z czasem przyniosa inne wydatki....nierównomierna praca....wymień cztery wszystkie panewki zrób szlif całego wału i bedzie ok...jeżeli chodzi o naprawe...musiz wyciągnąć wał korbowy...bez ściągania głowicy to troche może byc mecząceMjasiek pisze:zyli nie wystarczy wymienić panewki(półpanewek) na czwartym korbowodzie
Zrozumiałem co to samochód gdy kupiłem HONDE....
- Mjasiek
- Nowicjusz
- Kontakt:
Hmm napisałem że wymieniłem na wszystkich korbowodach panewki od razu a nie tylko na czwartym na którym nie było żadnej rysy, zarysowania, gładki jak lustro a pozostałe panewki i tu się powtarzam po ściągnięciu jak nowe wyglądają(oczywiście nowe nominalne założone) - nie wymieniałem sam ale z pomocą kolegi który jednak pojęcie ma no ale nie dowiem się póki nie nastukam większej ilości km-ów.. Silnika nie katowałem(obroty góra 3300obr/min) i zrobiłem góra 400km bo nie miałem możliwości do zajrzenia silnika aż mi zaczęła ta panewka stukać bo nawet nie wiedziałem że to ona...
- Golfiarz217
- Ma gadane
- Kontakt:
Mam taki problemik zaczne od poczatku! 3 tygodnie temu kupiłem golfa 3 z silnikeim 1.8 benzyna + LPG noi tak jeżdziłem z zamiarem wymiany oleju i w drodze do warsztatu zaczeła mi mrugac kontrolka oleju!!! zatrzyamłem auto oelj był wszystko ok ! odpaliłem wszystko było ok i potem znowu to samo tak nieregularnie się właczało! Chłopaki na warsztacie powiedzieli mi że może byćza rzadki olej. Wymienili mi na lotosa Minerala i kontrolka przestała sie właczać! Ale pojawił sie nowy problem cos stuka w silniku! najbardziej wyraznie słychac jak wbije jedynke dodam lekko gazu i powoli puszczam sprzegło . Mechanicy powiedzieli że to panewki , a co sie z tym wiąze to szlif wału potem zaczeli cos gadac że jeszcze głowica i piereścienie i wycenili mi to na koszt 1300zł osłabłem jak usłyszałem cene... samochod ma przejechane 210 tyś a to stukanie nie jest bardzo głosne . Kazali mi nie jeżdzic samochodem. Nie wiem co robic czy faktycznie tak drogo to bezie kosztować czy ktoś z was miał juz taki problem. Czy wystarczy tylko panewki zmienić ? czy faktycznie cały silnik jest do remontu:( i ajkbyście oceniali koszt takie czegoś... A może to nie panewki mogło by byc to cos innego????doradzcie cos pozdrawiam
Golfiarz217, miałem podobny problem.Panewkki szlag trafił, wymiana nie dała żadnego efektu, po ok 100km zaczęło stukać. Szlif wału-120zeta, nowe panewki(nie pamiętam już ile)robocizna niewiele-300zeta.Do tego musisz doliczyć uszczelniacze, olej, filtr. Jeśli mechanicy mówią coś o pierścieniach to zmierz kompresję, wtedy okaże się czy jest to konieczne.
- Golfiarz217
- Ma gadane
- Kontakt:
jeśli chodzi o krbowodowe to koszt takich około 100-150złGolfiarz217 pisze:to trzeba sie na jakieś 700zł przygotować chyba że te pierścienie wyjdą... jakby ktos wiedział to napiszcie ile panewki kosztuja i jak to jest czy one sie dziela jakoś czy to wszystko trza wymieniac
ale jak głowne (mostki) które trzymają wał w bloku to koszt jest dużo większy
ale tak czy siak wał trzeba "szlfinąć"
remontuję, buduję łodzie, kajaki, canoe i jachty np. Mazurek650 -proszę pytać :)
Sharan - AFN
Sharan - AFN
- Golfiarz217
- Ma gadane
- Kontakt: