Wysoka temperatura plynu chlodniczego!!
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Wysoka temperatura plynu chlodniczego!!
Mam problem tego typy po przejechaniu z 5 km teperatura wody wskazuje mi jakies 110 st. Dzieje mi sie to od wymiany czujnika tepmeratury, na starym czujniku zima mialem problem z odpaleniem wiec wymienilem czujniek i odpala mi odrazu tylko strasznie rosnie teperatura. Czujnik mam ponoc taki jak powinien byc, wziety z katalogu. Aha na starym czujniku nie grzalo mi sie nic.
Prawdopodobnie stary czujnik byl walniety bo czujnik sam w sobie nie ma zadnego wplywu na temperature bo on odpowiada za wskazanie...dziwne tylko ze po zmianie czujnika nagle zaczal odpalac (napisz moze dokladnie co to za czujnik byl)...
A jezeli masz naprawde taka wysoka temperature to ja bym w pierwszej kolejnosci zmienil termostat
A jezeli masz naprawde taka wysoka temperature to ja bym w pierwszej kolejnosci zmienil termostat
To jest uniwersalny czujnik-wielofunkcyjny, byl walniety na 100% a byl na tyle walniety ze jak byl silnik zimy to nie odpalal z tego wzgeldu ze czujnik myslal ze auto jest cieple i dawal inna dawke paliwa najprawdopodobiej cos od ssania zalezalo. Nowy czujnik teperatury tez jest wielofunkcyjnym z tym ze zstasznie duza teperature pakazuje i wzrasa w mgnieniu oka a odpala dobrze bo jest na tyle dobry. Wymienilem ten nowy na iny (taki sam) bo myslalem ze kupilem wlaniety aha terostat tez jest nowy.
w katalogach bywają błędy (czasami).
Jaki to czujnik wielofunkcyjny (czujnik temp to czujnik temp i nie ma innych funkcji), jaki silnik, czy miga kontrolka od temperatury płynu jak się zagrzeje, czy włącza się wentylator jak temperatura przekroczy 90-95*C (załączenie I biegu wentylatora 92-97*C wg książki)
Jaki to czujnik wielofunkcyjny (czujnik temp to czujnik temp i nie ma innych funkcji), jaki silnik, czy miga kontrolka od temperatury płynu jak się zagrzeje, czy włącza się wentylator jak temperatura przekroczy 90-95*C (załączenie I biegu wentylatora 92-97*C wg książki)
ten czujnik jest 2 czy 4-ro stykowy, czy masz kontrolę poziomu płynu w zbiorniczku wyrównawczym, ile płynu wlałeś do układu, może układ po wymianie termostatu jest zapowietrzony, czy ogrzewanie wnętrza działa poprawnie.
Może pompa wody padła i nie ma obiegu, wtedy będzie bardzo szybko temperatura silnika ponad 100*C a węże zostaną chłodne
Na postoju silnik musi się nagrzać do włączenia wentylatora, co wtedy pokaże wskaźnik bo powinno być troszkę ponad 90*C.
jaki płyn jest w chłodnicy (producent).
Jeżeli twoje doświadczenie jest za małe na przeprowadzenie wielu testów to jedź do zaufanego mechanika niech sprawdzi układ chłodzenia, szczególnie pompę (czy sam montowałeś termostat? i jakiej jest firmy)
Może pompa wody padła i nie ma obiegu, wtedy będzie bardzo szybko temperatura silnika ponad 100*C a węże zostaną chłodne
Na postoju silnik musi się nagrzać do włączenia wentylatora, co wtedy pokaże wskaźnik bo powinno być troszkę ponad 90*C.
jaki płyn jest w chłodnicy (producent).
Jeżeli twoje doświadczenie jest za małe na przeprowadzenie wielu testów to jedź do zaufanego mechanika niech sprawdzi układ chłodzenia, szczególnie pompę (czy sam montowałeś termostat? i jakiej jest firmy)
to zrób test rozgrzewania do włączenia wentylatora, dobrze byłoby zmierzyć rezystancję czujnika (obie pary styków) na zimnym silniku i gorącym. Jaką temperaturę otwarcia miał nowy termostat (powinien mieć 84 albo 87 stopni. Czemu wymieniałeś 2 rzeczy na raz, jeżeli był uszkodzony czujnik to trzeba było go wymienić i prowadzić dalsze diagnozy dlaczego źle wskazuje (za dużo). Może masz dostęp do kogoś z VAG testerem (albo PC) aby zobaczyć jaka temperaturę widzi komputer wtrysku gdy wskaźnik pokazuje 110.
To są układy ciśnieniowe i płyn się gotuje dopiero po 120 stopniach a jak gość ma przyblokowany termostat to chłodnica zimna i wentylator nie wystartuje.Poza tym nie znalazłem informacji jaki to silnik ale czujnik to czujnik i nie ma nic do odpalania czy temperatury,według mnie to lekko przyblokowany termostat(pomimo że nowy).dukem pisze:Jezeli plyn sie nie gotuje i nie wlacza sie wentylator oraz temperatura dalej nie rosnie to wedlug mnie jest to poprostu przeklamanie na wskazaniu