Zmienia sie zaplon?!

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

markokus
Nowicjusz
Nowicjusz

Zmienia sie zaplon?!

Post autor: markokus » pt lut 09, 2007 00:39

Witam
Mam taki problem mam wrażenie ze w moim golfie 1,8 ADZ na gazie. przestawia mi się zapłon. raz chodzi lepiej raz gorzej. Czasami czuje ze jest za wczesny a znowu czasem opóźniony. nie potrafię znaleźć zależności miedzy tym. aparat na pewno dobrze się trzyma, świece jakiś czas temu wymienione tak samo kable palec i kopułka.
Miał ktoś z was taki przypadek, może jakieś pomysły co może wpływać na to?
Z góry dzięki za podpowiedzi!
Pozdrawiam

;o)

Awatar użytkownika
ppoll27
Forum Master
Forum Master

Re: Zmienia sie zaplon?!

Post autor: ppoll27 » wt lut 13, 2007 00:15

markokus pisze:Witam
Mam taki problem mam wrażenie ze w moim golfie 1,8 ADZ na gazie. przestawia mi się zapłon. raz chodzi lepiej raz gorzej. Czasami czuje ze jest za wczesny a znowu czasem opóźniony. nie potrafię znaleźć zależności miedzy tym. aparat na pewno dobrze się trzyma, świece jakiś czas temu wymienione tak samo kable palec i kopułka.
Miał ktoś z was taki przypadek, może jakieś pomysły co może wpływać na to?
Z góry dzięki za podpowiedzi!
Pozdrawiam
Źródłem impulsów sterujących zapłonem jest czujnik halla - może on szwankuje - spróbuj znaleźc na forum jak go sprawdzic, w sumie reszte układu wymieniłeś, no możesz jeszcze przyjrzec się cewce - czy nie ma przebic i czy jest dobrze podłaczona, może byc też cos z takim układem elektronicznym sterujacym zapłonem w okolicach cewki posprawdzaj kable i gniazda czy dobrze siedzą... :bigok:

TDPower

Awatar użytkownika
Jacenty85
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: Jacenty85 » wt lut 13, 2007 03:09

Po czym sądzisz ze Ci się przestawia zapłon - sprawdzałeś to? Zapłon regulowany jest w układach wtryskowych poprzez czujnik temp wody, czujnik położenia przepustnicy jak również czujnik halla. Oprócz tego czujniki korekcyjne tj czujnik temp powietrza zasysanego, czujnik stuków regulują wartość zapłonu. Właśnie dlatego, przy silnikach sterowanych elektronicznie ustawia się zapłon poprzez wprowadzenie ECU w tryb nastw podstawowych żeby niejako zagłuszyć sygnał z czujników, które mogą zmieniać kąt zapłonu w zależności od warunków. Co ciekawe inaczej będzie zachowywał się zapłon kiedy auto będzie w niższych temp a kiedy w wyższych. Podobnie czujnik stuków jeśli wykryje jakieś stuki w silniku będzie opóźniał zapłon tak aby zniwelować to zjawisko. Takze sprawa nie jest taka prosta. Tym bardziej że masz LPG a tam emulator potrafi namnażać błedy w kompie. Moze najpierw podepnij się pod komputer zczytaj błędy (w razie potrzeby usuń usterke mechanicznie) bo okazuje się, że na kąt zapłonu wpływa całe sterowanie elektroniczne. Dobry elektromechanik będzie wiedział jak to się robi.

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » wt lut 13, 2007 18:58

markokus pisze:Mam taki problem mam wrażenie ze w moim golfie 1,8 ADZ na gazie. przestawia mi się zapłon. raz chodzi lepiej raz gorzej. Czasami czuje ze jest za wczesny a znowu czasem opóźniony.
przede wszystkim to nie możesz sie opierac na wrażeniach. Bo ECU steruje nie tylko momentem zapłonu ale i dawka paliwa.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”