Jaki olej do silnika?
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- starysatyr
- Mały gagatek
Jaki olej do silnika?
Golf mk4 1.4 16v, rocznik 2001, przebieg 80 tys. kupiony, niestety, bez książki obsługi, stąd nie wiem jakim olejem był zalany. Czy w takim przypadku mogę zalać go bez obawy syntetykiem? O jakich parametrach?
- starysatyr
- Mały gagatek
- starysatyr
- Mały gagatek
no właśnie, Kiss - jesli rzeczywiście ma 80 tys... No, ale to ryzyko jest wliczone w każdy zakup. Widzę, że masz taki sam motor w swoim, więc pewnie tak jak ja, codziennie słyszysz od "znawców", że jest za słaby. Przejeździłeś mim więcej niz ja - jest za słaby na to auto czy nie? Dla wyjasnienia - jeżdżę elastycznie, nie rajdowo
starysatyr, według mnie to na te gabaryty to niestety jest odrobinę za słaby, ale umiem się cieszyć z tego co mam. Poza tym pocieszam się tym ze są jeszcze z silnikami SDI i tu mamy niewielką przewagę.
Z tym olejem to rzeczywiście zrób tak jak greg, radzi. Jeśli nie masz pewności co do przebiegu to najlepiej zalej półsyntetykiem
Z tym olejem to rzeczywiście zrób tak jak greg, radzi. Jeśli nie masz pewności co do przebiegu to najlepiej zalej półsyntetykiem
Ostatnio zmieniony pt lut 09, 2007 12:35 przez kiss, łącznie zmieniany 1 raz.
to i ja dołozę - przesiadłem sie z lżejszego mk3 (o 200kg) diesla 1,9 który wg kumpla co ma TDI sharana twierdził że nawet łądnie ciągnie - szczerze mówiąć sam wtedy byłęm zdziwiony - bo niejeden kazał maskę podnosić czy turbiny nie wsadziłem. WIęc porównując do tamtego - lepeij odchodzi, większa maksymalna - wiadomo ze to nie to co 1,6 16V czy 1,8 albo r32 no al ewróćmy do 1,4. Więc tak - wszytsko jest ok do momentu jak nie załadujesz kompletu pasazerów i bagażu - wtedy niestety jednak brak mocy jest wyraźny. W przypadku kierowca + 2 pasażerów - jest nawet przywoicie. 170km/h poleciał i to nie potrzeba było jakiejs tam autostrady zeby doszedł do prędkości. Zużyci epaliwa wychodzi w granicach 7 a deliktny z butem nie jestem. PO miescie ten litr musisz dołożyć.
- starysatyr
- Mały gagatek