Wymiana sprężyn i amorów
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Wymiana sprężyn i amorów
ja w temacie
czy trzeba jakichś specjalistycznych narzędzi ? czy wymiana spręzyn i amorów przednich to jakaś wielka filozofia ?
czy trzeba mieś jakieś narzędzia żeby ściągnąć spręzyny ?
moze ktoś da kilka cennych uwag, coś doradzi ?
aha i co sie dzieje z geometrią ? trzeba ustawiać, zbiezność itd ?
czy trzeba jakichś specjalistycznych narzędzi ? czy wymiana spręzyn i amorów przednich to jakaś wielka filozofia ?
czy trzeba mieś jakieś narzędzia żeby ściągnąć spręzyny ?
moze ktoś da kilka cennych uwag, coś doradzi ?
aha i co sie dzieje z geometrią ? trzeba ustawiać, zbiezność itd ?
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
- marek2907
- VWGolf.pl Killer
- Kontakt:
dasz radę wymienić nawet sam i bez kanału potrzebne będą odpowiednie klucze ( jakie to sam się domyślisz) i ściagacz do spręzyn -nie trzeba kupować w sklepie można zrobic go samemu
jak chcesz to wrzucę fotkę jak wygląda mój ręcznie robiony ściągacz
jak chcesz to wrzucę fotkę jak wygląda mój ręcznie robiony ściągacz
[url=http://www.forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=53320][img]http://i128.photobucket.com/albums/p180/marek2907/forum2.jpg[/img][/url]
:gora: KLIKNIJ :gora:
[size=200][b]wszystko na 1 stronie[/b][/size]
bedziesz potrzebował sciągaczy
do końcówek drozków i do spręrzyn
wymiana nie jest trudna zrobisz to sam
odkręć przegu dolny sworzeń wachacza i końcówka drążka górne mocowanie anortyzatora ( 3 sróby ) amorek na górze
ściąg spręrzyne ściągaczem i odkręć kielich amortysatora jedna sróba
zamontuj mowy komplet
geometri nie trzeba wstawiać chyba ze dajesz sportowy zawias
do końcówek drozków i do spręrzyn
wymiana nie jest trudna zrobisz to sam
odkręć przegu dolny sworzeń wachacza i końcówka drążka górne mocowanie anortyzatora ( 3 sróby ) amorek na górze
ściąg spręrzyne ściągaczem i odkręć kielich amortysatora jedna sróba
zamontuj mowy komplet
geometri nie trzeba wstawiać chyba ze dajesz sportowy zawias
powiedz mi gdzie, czesto bywam we Wrocku to za 100 PLN chyba nie warto sie pałowaćTomasz86Wro pisze:wymiana chyba kompletu kosztuje 100zl za 4 szt + zbieznosc:)
dawaj, wiem mniej wiecej jak to ma wyglądaćjak chcesz to wrzucę fotkę jak wygląda mój ręcznie robiony ściągacz
no właśnie daje springi -40 H&R i sportowy amor na przódjohan pisze:geometri nie trzeba wstawiać chyba ze dajesz sportowy zawias
DZIEKI PANOWIE
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
- micab
- Forum Master
- Kontakt:
wymiana to nic trudnego, ściągacz do sprężyn kosztuje 30zl, nie trzeba mieć kanału, wystarczy lewarek i kobyłka dla bezpieczeństwa....oczywiście można zapłacić 100zl i mieć z głowy, ale czy warto to już musisz sam zdecydować...moim zdaniem lepiej samemu zrobić i mieć 100 w kieszeni
johan,....przecież w mk3 nie trzeba odkręcać sworznia ani końcówki drążka żeby wymienić zawieszenie ? geometrię trzeba ustawić po zmianie kolumn przednich....
johan,....przecież w mk3 nie trzeba odkręcać sworznia ani końcówki drążka żeby wymienić zawieszenie ? geometrię trzeba ustawić po zmianie kolumn przednich....
vw, bmw, ford, mercedes, peugeot, nissan, fiat,
- marek2907
- VWGolf.pl Killer
- Kontakt:
obiecane fotki sciagaczy własnej roboty jeśli masz spawarkę to zrobisz takie bez problemu
sorki że tak późno
[url=http://www.forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=53320][img]http://i128.photobucket.com/albums/p180/marek2907/forum2.jpg[/img][/url]
- lolo_golf
- VWGolf.pl Killer
- Kontakt:
Własnie wtedy nie trzeba ustawiac geometri i to jest plus, ale wedlug mnie lepiej odkrecic tylko dwie śruby przy amorze i jechac ustawic...micab pisze:johan,....przecież w mk3 nie trzeba odkręcać sworznia ani końcówki drążka żeby wymienić zawieszenie ? geometrię trzeba ustawić po zmianie kolumn przednich....
Potrzeba ci:
- 2 klucze 18
- na górze ja zawsze odkrecam tym od kół(krzyżakiem)
- i ściagacze do sprężyn(tylko bądź z nimi ostrożny bo mozna sie mocno okaleczyć)
Zrobienie tyłu to 15min bo tam 2 sruby odkrecasz i nie trzeba ściagaczy. Przód juz wiecej zachodu...