czy podejdzie czujnik temp zewn z opla

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

goni
Nowicjusz
Nowicjusz

czy podejdzie czujnik temp zewn z opla

Post autor: goni » ndz lut 11, 2007 15:45

[mk3]jak w temacie,mam komputer pokladowy i pytanie:czy podejdzie czujnik temp zewn z opla?
pozdrawiam

Awatar użytkownika
JayT
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Re: czy podejdzie czujnik temp zewn z opla

Post autor: JayT » ndz lut 11, 2007 21:20

goni pisze:[mk3]jak w temacie,mam komputer pokladowy i pytanie:czy podejdzie czujnik temp zewn z opla?
Nie wiem, czy podejdzie z Opla - ale proponuję raczej coś takiego:
http://moto.allegro.pl/item162428375_cz ... skoda.html
Ewentualnie takie coś:
http://moto.allegro.pl/item165437702_cz ... koda_.html - tylko musisz sobie obudowę samodzielnie zbudować :chytry:

Moje VWozidło spala średnio: Obrazek i Obrazek

goni
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: goni » ndz lut 11, 2007 23:42

widzialem te czujniki szkoda ze takie drogie do opla sa po 13 zl a gdzies mi sie o uszy obilo ze pasuja,nic bede musial kupic i sprawdzic i wtedy dam znac czy podchodzi z opla :)
pozdrawiam

Awatar użytkownika
JayT
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: JayT » ndz lut 11, 2007 23:53

goni pisze:widzialem te czujniki szkoda ze takie drogie do opla sa po 13 zl a gdzies mi sie o uszy obilo ze pasuja
Wiesz, generalnie czujnik temperatury to takie ustrojstwo, co zmienia rezystancję ze zmianą temperatury - wszystkie powinny być takie same, ale... każdy producent może stosować inne parametry i jeśli np. u VW 1 stopień to 3Ω, a w Oplu 6Ω - to to nie ma prawa działać. Oczywiście wartości wziąłem z kosmosu dla zobrazowania ewentualnych różnic.
Najlepiej by było pożyczyć czujnik z możliwością zwrotu - i po montażu porównać wskazania MFA z innym termometrem. Jeśli będą OK - to czujnik pasuje :D
Inna opcja - idź do sklepu z elektroniką i zapytaj o czujnik temperatury... powinien kosztować parę zł - tylko niestety musiałbyś znać parametry oryginalnego :( Więc może najpierw rzeczywiście przymierz ten z Opla.

Moje VWozidło spala średnio: Obrazek i Obrazek

goni
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: goni » pn lut 12, 2007 19:02

tak zrobie kolega ma opla vectre (fee :P ) i jak sprawdze to napisze czy dziala dobrze
pozdrawiam

[ Dodano: 13 Lut 2007 14:53 ]
niestety czujnik z opla nie podejdzie,jak podlaczylem to wyskoczylo -17,5C :) a takich mrozow to raczej nie ma tej zimy
pozdrawiam

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”