Jak wymienić płyn od wspomagania?:)
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Jak wymienić płyn od wspomagania?:)
Witam
Chcę wymienić płyn od wspomagania bo mi zaczyna coś wspomaganie szawankować.Znajomy mechanik powiedział ze zrobilo sie tam "błotko" i musze sobie wymienic.
Jaki przewod mam zdjać zeby zlac plyn?
Mam to robic przy wlaczonym silniku czy nie?
I cos jeszcze?...
Pozdrawiam i bede wdzieczny za odpowiedz.
Chcę wymienić płyn od wspomagania bo mi zaczyna coś wspomaganie szawankować.Znajomy mechanik powiedział ze zrobilo sie tam "błotko" i musze sobie wymienic.
Jaki przewod mam zdjać zeby zlac plyn?
Mam to robic przy wlaczonym silniku czy nie?
I cos jeszcze?...
Pozdrawiam i bede wdzieczny za odpowiedz.
-
- Nowicjusz
przy wymianie oleju w układzie wspomagania najlepiej odkręcic dwa weże od pompy wspomagania,podstaw jakies naczynie bo bedzie sciekał olej,nie odpalaj silnika bo mozesz zepsuc pompe.
[ Dodano: 17 Lut 2007 16:45 ]
jak zleci juz olej to krec kierownica w prawo i lewo zeby pozbyc sie tego oleju z kolumny kierowniczej,a na koncu pokrec sama pompa w prawo zeby olej wyleciał do konca z pompy.
[ Dodano: 17 Lut 2007 16:45 ]
jak zleci juz olej to krec kierownica w prawo i lewo zeby pozbyc sie tego oleju z kolumny kierowniczej,a na koncu pokrec sama pompa w prawo zeby olej wyleciał do konca z pompy.
-
- Nowicjusz
najlepiej byłoby jakbys zalał nowy olej takim samym jak był(tzn takiej samej firmy)jak juz bedziesz zalewał,nalej do zbiorniczka pełno,odpal samochód-zgas szybko-zeby nie zassał powietrza(zeby sie mocno nie zapowietrzył)dolej znowu oleju-jeszcze raz odpał i szybko zgas jak juz nie bedzie stan w zbiorniku i pompa nie bedzie wciągac oleju bez odpalania samochodu pokrec pare razy kierownica w prawo i w lewo-w celu odpowietrzenia układu.jak zrobisz to wszystko pokolei odpal autko i krec kierownica juz na odpalonym.powinno byc ok
-
- Nowicjusz
- Grzesiekk1982
- VWGolf.pl Killer
No ja bym to zrobił inaczej. Odkręcasz wąż wychodzący od pompy, a następnieodpalasz silnik lub rozrusznik na 2-3 sekundy. Nie ma prawa nic się pompie stać, a jeśli ktoś będzie czekać aż samo spłynie to niech się liczy, że spłynie połowa płynu.
Po 2 jak wymienisz płyn, pojeździj tydzień i czynność powtórz. Samochód ma pewnie 10 lat, a płyn nigdy nie był wymieniacy. Układ ma obieg zamknięty, więc wszystkie powstające zanieczyszczenia i produkty tarcia w nim zostają. W wielu przypadkach z powodu zużytego płynu zgrzyta pompa, a op wymianie milknie.
Jeśli nigdy nie było wymieniane, a pompę zczyna być słychać, to tylko dwukrotna wymiana wypłucze wzystkie zanieczyszczenia w zadowalającym stopniu. Koszt nieduży, butelka zielonego Febi to jakieś 20-26 zł.
Pozdrawiam.
Po 2 jak wymienisz płyn, pojeździj tydzień i czynność powtórz. Samochód ma pewnie 10 lat, a płyn nigdy nie był wymieniacy. Układ ma obieg zamknięty, więc wszystkie powstające zanieczyszczenia i produkty tarcia w nim zostają. W wielu przypadkach z powodu zużytego płynu zgrzyta pompa, a op wymianie milknie.
Jeśli nigdy nie było wymieniane, a pompę zczyna być słychać, to tylko dwukrotna wymiana wypłucze wzystkie zanieczyszczenia w zadowalającym stopniu. Koszt nieduży, butelka zielonego Febi to jakieś 20-26 zł.
Pozdrawiam.
Po pierwsze to "Rozwinął"
Po drugie to jest za gęsty u kumpla widziałem jak wymieniał i nowy był sporo rzadszy
Po trzecie kolor jego płynu (nowego ) to zielony a mój "brudny brąz"
Po czwarte kierownica ciężej chodzi niż jak go kupowałem rok temu.
ps. co myślicie o płynach z allegro np? http://www.allegro.pl/item166036637_ory ... anio_.html
Po drugie to jest za gęsty u kumpla widziałem jak wymieniał i nowy był sporo rzadszy
ps. co myślicie o płynach z allegro np? http://www.allegro.pl/item166036637_ory ... anio_.html
Ostatnio zmieniony sob lut 17, 2007 18:29 przez Czara, łącznie zmieniany 1 raz.
- Grzesiekk1982
- VWGolf.pl Killer
zgadzam się z przedmówcą. Dlatego mimo iż producent wymian niby nie przewiduje, to trzeba wymienić (podobnie z olejami w skrzyni manualnej).Czara pisze:Po drugie to jest za gęsty u kumpla widziałem jak wymieniał i nowy był sporo rzadszy
Może zamiast zielonego masz wlany czerwonyCzara pisze:"brudny brąz"
Pozdrawiam.
Co myślicie o płynach z allegro np? http://www.allegro.pl/item166036637_ory ... anio_.html
Ostatnio zmieniony sob lut 17, 2007 18:37 przez Czara, łącznie zmieniany 1 raz.