Termostat + wentylator...problem
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Termostat + wentylator...problem
Witam.
Zmieniłem dziś termostat ponieważ miałem problem z dogrzaniem silnika ( temperatura nie przekraczała minimum) wiec sądzę , że termostat był cały czas otwarty... Teraz z nowym termostatem mam odwrotny problem. Nagrzewa się aż za bardzo, w trasie temperatura dochodziła do 100 :/ i co najgorsze wentylator się nie włączył...Górna rura standardowo gorąca lecz dolna zimna jak lód!
Czyli wnioskuje, że tym razem termostat się nie otwiera w ogóle...a co z wentylatorem? Co może być nie tak? Dodam, że termostat raczej nie był dobrej firmy. Ale czy to wina termostatu czy może przy zakładaniu można było coś skopać ?
PS. Auto to MK3 Diesel
Zmieniłem dziś termostat ponieważ miałem problem z dogrzaniem silnika ( temperatura nie przekraczała minimum) wiec sądzę , że termostat był cały czas otwarty... Teraz z nowym termostatem mam odwrotny problem. Nagrzewa się aż za bardzo, w trasie temperatura dochodziła do 100 :/ i co najgorsze wentylator się nie włączył...Górna rura standardowo gorąca lecz dolna zimna jak lód!
Czyli wnioskuje, że tym razem termostat się nie otwiera w ogóle...a co z wentylatorem? Co może być nie tak? Dodam, że termostat raczej nie był dobrej firmy. Ale czy to wina termostatu czy może przy zakładaniu można było coś skopać ?
PS. Auto to MK3 Diesel
termostat
oj kolego albo kupiles bardzo zlej jakosci termostat albo co najbardziej mozliwe zalozyles go odwrotnie
pozdrawiam daro31

pozdrawiam daro31
Tak tez zamierzam zrobićmedin pisze:Kakolego natychmiast wymień ten termostat oddaj go do sklepu zwrucą ci kase bo inaczej moze ci uszczelka puścić pod głowicą.Kup termostat firmy Wahler i tylko taki bedzie ok.

Ale mam jeszcze pytanko : skoro termostat nie otwiera to czy wentylator tez się nie włączy z tego powodu ? gdzieś przeczytałem, że czujnik jest na chłodnicy i nie załapie wtedy wentylator... I jak mogę sprawdzić czy mam sprawny wentylator?
Dzieki
- Przewodnik
- Ma gadane
- Kontakt:
nie wiem czy wiesz ale termostatu nie mozna załozyć odwrotnie
, a twój problem to raczej z czujnikiem temperatury tez miałem podobnie, albo jest spowodowany nie dokładnym odpowietrzeniem układu czy weszło ci tyle samo płynu co wyszło
, ponaciskaj dolny wąż na postoju jak bedziesz miał to 100 stopni wtedy termostat musi puścić 

NIE SZATA ZDOBI CZŁOWIEKA LECZ LOGO NA MASCE VW I WSZYSTKO JASNE !!!!
Sprzedam przednie wzmocnienie golf 4 bez klimy,
Sprzedam przednie wzmocnienie golf 4 bez klimy,
jest w chłodnicy, wyciągnij wtyczkę z niegoSajgon pisze:gdzieś przeczytałem, że czujnik jest na chłodnicy i nie załapie wtedy wentylator... I jak mogę sprawdzić czy mam sprawny wentylator?
a jak sprawdzić: zewrzyj kawałeczkiem kabelka 1 pin z 3, będzie wtedy chodził na 2 biegu niezależnie
czy masz włączoną stacyjkę czy też nie, środkowy pin to I bieg wentylatora

[ Dodano: Pon Lut 19, 2007 12:03 ]
to prawda ale są fachowcy co pewnie by go ptraktowali młotkiemPrzewodnik pisze:nie wiem czy wiesz ale termostatu nie mozna załozyć odwrotnie

[ Dodano: Pon Lut 19, 2007 12:07 ]
to prawda !Sajgon pisze:Ale mam jeszcze pytanko : skoro termostat nie otwiera to czy wentylator tez się nie włączy z tego powodu ?
ale u mnie np. jest drugi awaryjny taki włącznik/czujnik przy głowicy
który w razie draki włacza od razu na II bieg wentylator,
działa on tylko wtedy gdy mamy włączoną stacyjkę
remontuję, buduję łodzie, kajaki, canoe i jachty np. Mazurek650 -proszę pytać :)
Sharan - AFN
Sharan - AFN
-
- Nowicjusz
- Kontakt: