Problem akumulator, i coś dla znawców VW :)

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
krxychu
z Dorotką
z Dorotką

Problem akumulator, i coś dla znawców VW :)

Post autor: krxychu » sob lut 24, 2007 14:37

Kolejny problemik z moim Golfem, żeby lepiej przedstawić sytualcje zrobiłem zdjęcia :)
a wiec:
1.Problem. Kupoiłem jakies 3 miesiace temu nowy akumulator 55 AH .Jade wczoraj najpierw zaczeło sie wyłanczać radio , potem przygasły zegary. aż w końcu stanoł,żeby zapalic trzeba było go wziąsc na popych.Po porzadnym przegazowania zegary sie oświeciły, wiec mysle ze to nie alternator. Zauwazyłem z kolega ze odluzował sie pewien czerwny kabelek tz odpioł
Obrazek
chodzi o ten kabelek miedzy dwoma śróbkami.Teraz pytanie co to za kabel i czy przez niego mógł sie rozładowac akumulator. jak sie go przykłada do sróbki to wydobywa sie takie jakby brzeczenie wiec chyba do czegos słuzy ?.ACha mimmo ze podbiołem kabel rano nie podołal odpalić raz zakrcił i komp sie zresetował czyli alumutaor jest juz KO .Czy jak go naładuje bedzie juz oK?
2.Sprawa dla znawców , co to jets na tym zdjeciu i gdzie to mam podepiąc , do czego to słuzy bo było odpiete

Obrazek Obrazek

Wielkie dzieki za jakakolwiek pomoc co ja bym bez Was zrobił :)

Awatar użytkownika
Dragon
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: Dragon » sob lut 24, 2007 15:36

Co to za kabel to trudno stwierdzić bo nie jest to oryginalne, jakaś partyzantka. Zmierz amperomierzem ile to to zjada prądu. Jeśli wykluczysz zjadacza prądu to po naładowaniu akumulator powinien być ok.

Wyślij głupka po flaszkę, to przyniesie jedną...
Wyślij kobietę po piwo to też przyniesie jedno...
Piąty bieg wrzucony...............................................

Awatar użytkownika
gkon
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: gkon » sob lut 24, 2007 16:03

ja mkiałem podobny problem tylko tyle że jak było ciepło to odpalał bez żadnego zająknięcia ale gdy przyszły mrozy akumulator odówił posłuszeństwa(akumulator jest półroczny), okazało się że komory w których być powinien elektrolit były suche jak pustynia, akumulator jest firmy Jenox, teraz jestem ciekaw czy będziie się nadawał do dalszej eksploatacji po uzupełnieniu elektrolitem (woda destylowana) i naładowaniu.

:bigok: SORRy że podpiołem się pod tój temat ale szukajka nie działa a nie chciałem twożyć nowego tematu. :bigok:

[url=http://cb-radio.pl][img]http://img209.imageshack.us/img209/7227/cbradio1zl2.png[/img][/url]
[img]http://www.cb-radio.pl/images/button2.gif%20[/img]

Awatar użytkownika
krxychu
z Dorotką
z Dorotką

Post autor: krxychu » sob lut 24, 2007 16:23

gkon pisze:ja mkiałem podobny problem tylko tyle że jak było ciepło to odpalał bez żadnego zająknięcia ale gdy przyszły mrozy akumulator odówił posłuszeństwa(akumulator jest półroczny), okazało się że komory w których być powinien elektrolit były suche jak pustynia, akumulator jest firmy Jenox, teraz jestem ciekaw czy będziie się nadawał do dalszej eksploatacji po uzupełnieniu elektrolitem (woda destylowana) i naładowaniu.

:bigok: SORRy że podpiołem się pod tój temat ale szukajka nie działa a nie chciałem twożyć nowego tematu. :bigok:
Sam musze sprawdzić czy ja tam nie mam pustyni :) na arzie akumulatorek sie ładuje zobaczymy jak bedzie po naładowaniu
Acha jeszce jedno może głupie pytanie ale kto pyta nie gładzi.Czy podczas słuchania dosyc głosno muzyki moze cierpiec akululator podczas jazdy???

bodzio_j
Lord GTI
Lord GTI
Kontakt:

Post autor: bodzio_j » sob lut 24, 2007 16:34

krxychu, sprawdź szczotki alternatora, zmierz napięcie ładowania.
Kabelek dziwnie wygląda.
krxychu pisze:Acha jeszce jedno może głupie pytanie ale kto pyta nie gładzi.Czy podczas słuchania dosyc głosno muzyki moze cierpiec akululator podczas jazdy???
jeśli masz ładowanie w porządku to nic nie powinno się dziać.Radio może pobierać ok 10A, a alternator może dać ok 70A, więc nie ma problemu.

Awatar użytkownika
souler
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer
Kontakt:

Post autor: souler » sob lut 24, 2007 16:35

a moze padl ci prostownik [3 diody] i dlatego aku rozladowalo

Był Dzik Power Diesel, jest Astra Turbo

Awatar użytkownika
krxychu
z Dorotką
z Dorotką

Post autor: krxychu » sob lut 24, 2007 17:26

ogólnie rzecz biorac to własiciel nieżle namieszał w tym samochodzie.Co powiecie na to że auto samo dodaje gazu w momencie kiedy przestawi sie przełacznik z nawiewu na którąkolwiek pozycje z klimatyzacji.Po prostu autko cud, nie mówiac juz ze wiekszośc kabli jest koklejona tasma lub po prostu wisi ;/ .Juz i tak w nim duzo zrobiłema le widze ze ciagle za mało :(

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » sob lut 24, 2007 17:36

Czerwony kabelek to bedzie chyba od zasilania instalki gazowej, a brzęczy elektrozawór jak go podpinasz. Czarny kabel podłącz do cewki, wszystko jedno który styk z tych dwóch i tak są zwarte, zresztą widać na którym był.
A co do rozładowania po pierwsze trzeba zmierzyć woltomierzem czy altek ładuje. Nawet z taką prostą rzeczą nie musisz jechać do elektryka. Sprawdzą ci za darmo prawie w każdym sklepie lub warsztacie specjalizującym się w sprzedaży akmulatorów.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Awatar użytkownika
krxychu
z Dorotką
z Dorotką

Post autor: krxychu » sob lut 24, 2007 18:35

Paweł Marek pisze:Czerwony kabelek to bedzie chyba od zasilania instalki gazowej, a brzęczy elektrozawór jak go podpinasz. Czarny kabel podłącz do cewki, wszystko jedno który styk z tych dwóch i tak są zwarte, zresztą widać na którym był.
A co do rozładowania po pierwsze trzeba zmierzyć woltomierzem czy altek ładuje. Nawet z taką prostą rzeczą nie musisz jechać do elektryka. Sprawdzą ci za darmo prawie w każdym sklepie lub warsztacie specjalizującym się w sprzedaży akmulatorów.
A mozesz mi powiedziec do czego słouzy ta cewka co to takiego tz wiem do czego mam to podpiac tylko hciałbym jeszcze wiedziec jakie zadanie ona pełni w samochodzie :)

bodzio_j
Lord GTI
Lord GTI
Kontakt:

Post autor: bodzio_j » sob lut 24, 2007 20:32

krxychu pisze:A mozesz mi powiedziec do czego słouzy ta cewka co to takiego tz wiem do czego mam to podpiac tylko hciałbym jeszcze wiedziec jakie zadanie ona pełni w samochodzie
Cewka służy do wytwarzania wysokiego napięcia ( z 12V do kilkunastu tysV.)
Na zdjęciu widać kawałek kabla wys. nap.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”