Co moze byc przyczyna tak duzego spalania benzyny?
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Co moze byc przyczyna tak duzego spalania benzyny?
Mam Golfa III 1.8 ABS , bez lpg. Z faktu ze dawej codziennie nie jezdzilem autem nie robilem specjalnie pomiarow ile moj golf srenio pali benzyny ,ale i tak wydawalo mi sie ,ze pali troche za duzo . Teraz juz codzinnie kozystam z auta i spalanie golficy mnie naprawde denerwuje . Moj golf pali w miescie kolo 15 /100 km , srednio kolo 12 /100 km , w trasie nie liczylem , niemniej jak narazie nigdy nie spalil mniej niz 10 /100 km !!! : ( . Z tego co wiem powinien palic sredio 8-9 litrow i to by bylo dla mnie bomba ,ale sory nie 12-15 .
Prawda jest ze moj golf ma juz przejechane 250 tys , ale znam osoby bo maja golfy z wiekszymi przebiegami i spalanie jeszcze nie odbierga od mormy .
dlatego chcialbym sie Was doradzic gdzie szukac usterki , co warto sprawdzic albo wymienic ? ( napewno w zeszym roku wymienialem wszystkie filtry itp ) .
2. Jeszcze mam klopt z braniem oleju , calkiem niedawno wymienialem olej (mobil 1 15w-40) i chcialem zrobic pomiar ile pali oleju na 1000 km . Okazalo sie ze ubylo dobre 250 ml / 350 ml cos kolo tyle ..... . Troche gadalem z kumplem ktory ma passata tez na 1.8 ABS i mowil ze tez ma osatnio z tym klopot . Oznacza to ze juz trzeba szykowac sie na remont silnika ? : / doradzce cos .
za porady z gory dziekuje .
Prawda jest ze moj golf ma juz przejechane 250 tys , ale znam osoby bo maja golfy z wiekszymi przebiegami i spalanie jeszcze nie odbierga od mormy .
dlatego chcialbym sie Was doradzic gdzie szukac usterki , co warto sprawdzic albo wymienic ? ( napewno w zeszym roku wymienialem wszystkie filtry itp ) .
2. Jeszcze mam klopt z braniem oleju , calkiem niedawno wymienialem olej (mobil 1 15w-40) i chcialem zrobic pomiar ile pali oleju na 1000 km . Okazalo sie ze ubylo dobre 250 ml / 350 ml cos kolo tyle ..... . Troche gadalem z kumplem ktory ma passata tez na 1.8 ABS i mowil ze tez ma osatnio z tym klopot . Oznacza to ze juz trzeba szykowac sie na remont silnika ? : / doradzce cos .
za porady z gory dziekuje .
Ostatnio zmieniony pn mar 05, 2007 14:43 przez iles, łącznie zmieniany 1 raz.
jezeli chodzi o temperature to niedlugo po uruchomieniu zaraz nagrzewa sie do 90 stopni i tak trzyma .
[ Dodano: Czw Mar 01, 2007 12:49 ]
jakos niedawno wymienialem jeszcze czujnik temperatury ( kiedys szukalem pewnej usterki a okazalo sie ze wkoncu to byla sonda lambda ) ale tarmostaru wczesniej wogole nie ruszalem ,no bo wydaje mi sie ze auto dosc szybko sie nagrzewa
[ Dodano: Czw Mar 01, 2007 12:51 ]
Jerzas a ile pali twoj 1.8 ?
jakos niedawno wymienialem jeszcze czujnik temperatury ( kiedys szukalem pewnej usterki a okazalo sie ze wkoncu to byla sonda lambda ) ale tarmostaru wczesniej wogole nie ruszalem ,no bo wydaje mi sie ze auto dosc szybko sie nagrzewa
Ja rowniez niestety mam podobny problem. Moja Jetta pali tez za duzo paliwa. Kiedys ten silnik 1.8GT palil okolo 8-9l na 100km, obecnie to jest troszke wiecej. Zeby bylo bardziej smiesznie to spalanie wzroslo a moc spadla, nie reaguje na polecenia gazu w momencie kiedy wciskam pedal w podloge samochod chwile mysli, zadlawi sie i w koncu odejdzie. Ssanie napewno nie powoduje takiego spalania, bo cos mi sie wydaje ze nie dziala, zimny silnik trzyma ponizej 1000obr/min a cieply nawet kolo 1400obr/min. Wymienilem juz silniczek krokowy i to nie pomoglo, wiec ptam co moze byc przyczyna takiego zachowania auta i co zrobic aby ssanie ponownie dzialalo?
czujnik temperatury możesz łatwo sprawdzic omomierzem - 2-3 kOhm na zimnym, a na ciepłym 200-300 Ohm,iles pisze:jezeli chodzi o temperature to niedlugo po uruchomieniu zaraz nagrzewa sie do 90 stopni i tak trzyma .
termostat jeśli auto nagrzewa się na maks w 10 minut i trzyma temperature na trasie to można uznac że jest OK, w przeciwnym razie też warto się mu przyjrzec
Spalanie wg książki
5,6 7,5 9,7 - odpowiednio przy 90 przy 120 w mieście
- powinno byc do osiągnięcia przy sprawnym silniku i spokojnej jeździe
TDPower