Jaki olej ??
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Czy ktos mi moze powiedziec czym sie rozni mineral 15W/40 klasy SJ (np Orlen Classic) od 15W/40 klasy SL (np Orlen Platinum). Co lepiej zalac do 1.3i przy przebiegu 190tys. Olej jest czysciutki, slinik w srodku ladny, ale nie wiem jaki byl lany olej wczesniej. Przeczytalem wszystkie posty od poczatku i teraz juz nie wiem naoprawde co kupic.
Oleje orlena mozna o dupe potluc. To jest badziew, ktory nie spelnia wszystkich norm...::wojtek::.. pisze:Czy ktos mi moze powiedziec czym sie rozni mineral 15W/40 klasy SJ (np Orlen Classic) od 15W/40 klasy SL (np Orlen Platinum). Co lepiej zalac do 1.3i przy przebiegu 190tys. Olej jest czysciutki, slinik w srodku ladny, ale nie wiem jaki byl lany olej wczesniej. Przeczytalem wszystkie posty od poczatku i teraz juz nie wiem naoprawde co kupic.
Fakt jest tani bo tyle jest warty. Na razie nic nie moge powiedziec, ale ja wlalem Valvoline do silnikow z przebiegiem ponad 100tys km. Jest to olej polsyntetyczny. Na razie wyciekow nie widac i wszystko jest dobrze. Zaplacilem za niego 85zl. za orlena zaplacisz ponad 50zl. Co miesiac oleju nie zmieniasz, takze warto dolozyc kilkadziesiat zl i kupic cos lepszego.
A jesli to nie pasi to sa jeszcze Lotosy. Ponoc calkiem dobre.
Generalnie z oliwą jest tak: na całym Bożym świecie sa trzy rafinerie produkujące bazę olejową, zaopatrują sie tam wszyscy, dolewają swoje uszlachetniacze i sprzedają w coraz bardziej wymyślnych opakowaniach. Mobil. Shell i Castrol to najwyzsza półka, bo mają najlepszy marketing i olbrzymie budżety na reklamę. gdzieś po drodze wspomniany był Valvoline, dobra Holenderska marka, lałem go do Kadeta, potem do Lanosa teraz 10W/40 zalałem do swojego RF. Olej ma trzy podstawowe zadania: ma smarować, chłodzić i czyścić, zaś różnice pomiędzy mineralnym i sysntetycznym wyliczane są w mikronach pozostawionego "filmu olejowego", czyli cinkiej warstwy pokrywającej części narażone na tarcie. W zasadzie nie ma silnika, który nie pali oleju, w trakcie suwu pracy spalaniu ulega film pozostawiony na ściankach cylindrów im cieńszy film tym mniejsze żużycie, gdyby oddać do analizy labolatoryjnej oliwę z silnika "nie palącego" okazałoby się ile tam jest siarki, paliwa i innego draństwa. Fakt faktem ze silniki z dużymi przbiegami, a więc i większym stopniem żużycia wymagają gęstszego oleju w celu "zapchania dziur". Faktem też jest iż przed poczęciem Volkswagen Group samochody były trwalsze, dzisiejszy wyrób wspomnianej Grupy, czyli Fobii Skodą zwanej, można polecić w zasadzie tylko teściowej i wrogowi co na jedno wychodzi.
osobiscie polecam valvoline Max Life- olej do silnikow z duzym przebiegiem. mialem ten sam problem. nie wiedzialem co lac, a zdania tez byly podzielone. zalalem max lifem na probe i silniczek super chodzi,nic nie bierze. podejrzewam ze juz go nie zmienie- no chyba ze skoncze przygotowanie auta pod KJS to wtedy zarzuce mu jakis sportowy olej, no ale jak na razie sie na to szybko nie zanosi