Luz na kierownicy -wyczuwalne szarpnięcia przy ostrym hamow.

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

tigerwood
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Luz na kierownicy -wyczuwalne szarpnięcia przy ostrym hamow.

Post autor: tigerwood » czw mar 08, 2007 03:44

witam,

pytam, bo mechanikowi to nie przeszkadza. GOLF mam lekko wyczuwalny luz na kierownicy(drgania kierownicy na ciągłych nierównościach np. kostka brukowa). Objawia się to szczególnie przy ostrym hamowaniu - drgania i słyszalne oraz odczuwalne stuki i szrpnięcia na kierownicy- może trochę, jakby od prawego koła. Całe zawieszenie przednie tj. tulejki na wahaczu, sworznie, stabilizatory amor. drążki , końcówki drążków, przegub lewego koła są po wymianie ( max. przejechane 10 tys. ), ponadto elementy zawieszenia prawego koła wymieniałem ponownie tydzień temu gdy zauważyłem że koło się porusza!!! ( prawo - lewo) - mech. powiedział że musiałem wjechać w ostrą dziurę - w sumie jednak, sobie nie przypominam bo staram sie byc naprawdę czujny jeżeli chodzi o dziury - ale coż - płacz i płać. Przed ostatnią naprawą takich efektów raczej nie było, może delikatny luz.
Ciekawe jest to, że zawieszenie podczas jazdy, pokonywania przeszkód, dołków , przy skręcaniu, ruszaniu cofaniu - skręcaniu itd. zachowuje się bardzo poprawnie - jest zwarte i sztywne ( żadnego stukania, pukania, drgania, samo hamowanie - nieostre bez zatrzymania pojazdu - również nie przenosi na kierownice żadnych drgań. Tylko ostre hamowanie przed skrzyżowaniem może wywołać wyczuwalne drgania i szarpnięcia na kolumnie kierownicy- nie ma to żadnego związku z biciem. O co chodzi ??? mechanik sugeruje usterkę całej przekładni??? i jednocześnie twierdzi żebym się tym aż tak bardzo nie przejmował ( ale ja chyba nie potrafię, bo zaczynam przez to szrpanie bać się mocno hamować). czy macie jakieś pomysły na tą usterkę??? jak ją prawidłowo zdiagnozować? mechanik jest całkiem dobry, raczej na częściach nie oszczędza, no ale nie ma ochoty się doszukiwać problemu.
jak coś wam do głowy wpadnie to jestem bardzo ciekawy - może podpowiecie co w takiej sytuacji trzeba jeszcze wymienić a może tylko jak sie doczytałem w innych postach DOKRĘCIĆ. z góry dzięki
pozdrawiam

tiger woods- golfista

Awatar użytkownika
dziejo
V.I.P.
V.I.P.
Silnik: AFN

Post autor: dziejo » czw mar 08, 2007 11:00

może faktycznie to "maglownica"?? nadmierny luz w przekładni równiez powoduje drgania w układzie kier

Awatar użytkownika
pszczyna
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer
Kontakt:

Post autor: pszczyna » czw mar 08, 2007 11:55

Zdarza się że są luzy w kolumnie kierowniczej
Ja bym ci proponował tak jak ja to czynie pojechać do diagnosty i przetrzepać całe auto co najwyżej weżnie na piwo , ja tak miałem z PUNTO żaden mechanik nie potrafił zlokalizować usterki a diagnosta zaraz wykrył że tłumik klupie o karoserię

tigerwood
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: tigerwood » czw mar 08, 2007 14:54

tak, trzepak dzisiaj umówiony - tyle że 6 piw woła ;).
i jeszcze jedno: opinie na forum są dla mnie wiarygodnym i do tej pory trafnym żródłem informacji - dzięki

tiger woods- golfista

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”