Wtryski AFN a ASV
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Wtryski AFN a ASV
Panowie mam pytanko czy wtryski od AFN-a są takie same jak te w silniku ASV? Czy jest jakaś róznica w ich wydajności, można je zamiennie stosować?
-
- Mały gagatek
Wtryski różnia sie ciśnieniem, wtryskiwacze ASV są dużo bardziej wydajne niż AFN.
Rozpylają lepiej paliwo pod większym ciśnieniem. Co za tym idzie nie są zamienne jeśli chcesz wymienić pojedyńczo. Wszystkie jak najbardziej.
Rozpylają lepiej paliwo pod większym ciśnieniem. Co za tym idzie nie są zamienne jeśli chcesz wymienić pojedyńczo. Wszystkie jak najbardziej.
Ostatnio zmieniony ndz mar 11, 2007 16:03 przez hayabusarider, łącznie zmieniany 1 raz.
Z tego co podaje katalog fota od roku 97 wtryskiwacze były takie same w AFN i w ASV a cisnieniu 190 bar, a w 2000 r do ASV zaczeli wsadzać inne wtryski o początku wtrysku przy cisnieniu 220 bar.
[ Dodano: 11 Mar 2007 15:20 ]
Ciśnienie wtrysku podaje sie w barach i mają do 221 bar max. , 300 napewno nie mają to juz za duze ciśnienie. Czyli mówicie ze mozna do AFN załozyc wszystkie wtryski z ASV z ciśnieniem 221 bar? i nic nie trzeba przestawieć na pompie? Czy ktoś juz w swoim AFN-ie wsadzał wtryski z ASV ? Widać jakąś różnicę?? W AFN mają ciśnienie 190 bar.
[ Dodano: 11 Mar 2007 15:20 ]
Ciśnienie wtrysku podaje sie w barach i mają do 221 bar max. , 300 napewno nie mają to juz za duze ciśnienie. Czyli mówicie ze mozna do AFN załozyc wszystkie wtryski z ASV z ciśnieniem 221 bar? i nic nie trzeba przestawieć na pompie? Czy ktoś juz w swoim AFN-ie wsadzał wtryski z ASV ? Widać jakąś różnicę?? W AFN mają ciśnienie 190 bar.
Nie chodzi mi o tuning, poprostu wydaje mi sie ze moje wtryski juz powoli sie konczą, tzn wydaje mi sie ze to wtryski bo silnik pod obciazeniem pracuje dość twardo, na wolnych obrotach pracuje normalnie, ale jak wchodzi na obroty to pracuje twardo, poprostu tak jakby wtrysk był w jednej dawce bez wtrysku pilotującego. I juz jak bede kupował nowe wtryski to chce wiedziec czy kupić Boscha od AFN-a czy od ASV, czy po załozeniu będzie jakaś różnica, bo cenowo to chyba to samo.
Mówisz ze za kpl. nowych trzeba dac 900 zł to jest cena za Boscha?
Wiadomo ze ciśnienie wtrysku wtryskiwacza zalezy od siły sprężyny, jezli wymienimy całe wtryskiwacze od ASV to ciśnienie bedzie wyższe ale gdy wymienimy tylko same końcówki do starej obudowy ze starymi spręzynami to z ciśnieniem chyba nic sie nie zmieni. A jeszcze przychodzi mi na mysl to ze w ASV wyzsze ciśnienie wtrysku jest osiągnięte tylko poprzez zastosowanie grubszych podkładek a cała reszta czyli obudowa, popychacz sprężyny( dwie) i końcówka wtryskiwacza są takie same.
Mówisz ze za kpl. nowych trzeba dac 900 zł to jest cena za Boscha?
Wiadomo ze ciśnienie wtrysku wtryskiwacza zalezy od siły sprężyny, jezli wymienimy całe wtryskiwacze od ASV to ciśnienie bedzie wyższe ale gdy wymienimy tylko same końcówki do starej obudowy ze starymi spręzynami to z ciśnieniem chyba nic sie nie zmieni. A jeszcze przychodzi mi na mysl to ze w ASV wyzsze ciśnienie wtrysku jest osiągnięte tylko poprzez zastosowanie grubszych podkładek a cała reszta czyli obudowa, popychacz sprężyny( dwie) i końcówka wtryskiwacza są takie same.
Nie no oczywiście najpierw zrobie porządną diagnostyke zanim cokolwiek wymienie. A jeszcze odpowiedzcie mi na pytanie czy do TDI mozna kupić same końcówki, 900 zł jak napisałeś to cena za same końcówki czy za całe wtryski, po mojmu to coś za mało za całe wtryski, no jeszcze zalezy od jakiego producenta. Widziałem gdzieś fotoporade o wymianie końcówek wtrysków, więc pewnie mozna je nowe kupic.
Ok 900-1200zl NOWE wtryski znajdziesz jak poszukasz.
Wiecej Cie wyniesie kupno koncowek - przelozenie i ustawienie Twoich wiec zabawa bez sensu.
Wiecej Cie wyniesie kupno koncowek - przelozenie i ustawienie Twoich wiec zabawa bez sensu.
Nowa siedziba - GDANSK ul. PRZEMIAN 2 (boczna od starogardzkiej)
http://www.tune-up.pl -Tuning Gdansk
http://www.tune-up.pl -Tuning Gdansk
witam
widzę, że w dyskusji biorą doświadczeni vw users wię pytanko do nich.
Czy możecie podpowiedzieć jakie nr maja wtryski do ASV i AFN. Pytam bo jest wmiare tani towar na oku, a 100% pewności nie mam czy to jst to. Stare serce to 1z na ori wtryskach.
pozdrawiam
PS. sory jak cos nie tak z postem..... to mój 1st
widzę, że w dyskusji biorą doświadczeni vw users wię pytanko do nich.
Czy możecie podpowiedzieć jakie nr maja wtryski do ASV i AFN. Pytam bo jest wmiare tani towar na oku, a 100% pewności nie mam czy to jst to. Stare serce to 1z na ori wtryskach.
pozdrawiam
PS. sory jak cos nie tak z postem..... to mój 1st
Szatanek wtryskiwacze asv od afn nie roznia sie zabordzo poza roznica w cisnieniu asv sa teoretycznie leprze ale po zastosowaniu czy ASV czy AFN srednie spalanie wynosi 7,2l w cyklu miejskim natomiast przy tryskiwaczach afn mozna zauwarzyc ze plusem jest ze dziala nawet na oparach sam sie zastanow co warto zalozyc milej zabawy
Ostatnio zmieniony wt lip 01, 2008 03:32 przez Goku-25, łącznie zmieniany 1 raz.
- Dario84
- Forum Master
- Kontakt:
Kolego mieszasz cisnienie przedwtrysku z wtryskiem zasadniczym, 220 to przedwtrysk a 300 to wtrysk zasadniczy.szatanek pisze:Ciśnienie wtrysku podaje sie w barach i mają do 221 bar max. , 300 napewno nie mają to juz za duze ciśnienie.
Roznica jest tylko w cisnieniu przedwtrysku 220 Bar.
CTR Tuning: CHIPTUNING, DIAGNOSTYKA, MECHANIKA, ELEKTRONIKA SAMOCHODOWA, HAMOWNIA GG:3995871 tel 693784122
Mój golfik: MK4 ASZ CTR
NASZE PRACE CTR: http://www.facebook.com/ctrtuning" onclick="window.open(this.href);return false;
Mój golfik: MK4 ASZ CTR
NASZE PRACE CTR: http://www.facebook.com/ctrtuning" onclick="window.open(this.href);return false;