Temperatura i cos strasznie stuka puka itd...

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

dzony_wzk
Nowicjusz
Nowicjusz

Temperatura i cos strasznie stuka puka itd...

Post autor: dzony_wzk » wt mar 13, 2007 21:35

dzis w dzien samochod dostawal mi temperatury GOLF III 1.8 ABS 1991r ok 100C duzo nie jezdzilem do pracy i spowrotem wieczorem w drodze powrotnej znowu zaczol dostawc temp ok 100C i zaczelo cos pukać jak daje gazu nie poka jak wcziskam sprzeglo i zaczyna zwalniac cos jakby sie obijalo bez sprzegla jak silnikiem hamuje jest tak samo czasami bardzo dlugo sie obija czasami stuknie pare razy (podobnie mialem w tico jak przegob mi poszedł ale tam chrobotalo a tu jak by jakis prent w jakiejs róże sie kręcił i tam obijał sie co jakiś czas) co śmieszniejsze jak zatrzymałem sie pod sklepem otworzyłem klape strasznie ciepło buchało poczekałem troche ruszyłem i tem spadła do 78C-75C i tak stała całą droge jak go dogazowałem to to samo może sie o 1C ruszyła......
co to jest pomocy dzieki wielkie pozdrawiam
Ostatnio zmieniony wt mar 13, 2007 22:14 przez dzony_wzk, łącznie zmieniany 2 razy.

gienek
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: gienek » wt mar 13, 2007 21:50

Stawiałbym na skrzynie biegów. Wg. mnie temperatura nie ma związku ze stukaniem. Opisz dokładniej kiedy hałas wystepuje ( czy tyko po zorgrzaniu)

dzony_wzk
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: dzony_wzk » wt mar 13, 2007 22:11

wlasnie nie tylko jak temp byla niska to tak samo bylo.... skrzynia biegow chyba raczej nie bo jest tak na kazdym biegu czy 1 czy 5 i raz stuka a raz nie i jak sie przyspiesza to jest spoko gorzej jak sie przestanie przyspieszac i na luzie tez chyba stukal .... ale nei jestem pewien i mowie nie caly czas stuka tylko fazowo

gienek
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: gienek » wt mar 13, 2007 22:19

dzony_wzk pisze:wlasnie nie tylko jak temp byla niska to tak samo bylo.... skrzynia biegow chyba raczej nie bo jest tak na kazdym biegu czy 1 czy 5 i raz stuka a raz nie i jak sie przyspiesza to jest spoko gorzej jak sie przestanie przyspieszac i na luzie tez chyba stukal .... ale nei jestem pewien i mowie nie caly czas stuka tylko fazowo
Miałem to samo. Radze przygladać sie skrzyni, pojedź do dobrego mechanika i zobacz czy ze skrzyni nie cieknie olej (najcześciej przy półosiach) U mnie skończylo się na wymianie skrzyni na inną, stukało przy hamowaniu silnikiem, jeździe na luzie, najczęściej około 60 na godzinę ale nie bylo reguły.

dzony_wzk
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: dzony_wzk » śr mar 14, 2007 08:51

no i dzis zaobserwowalem ze stuka jak hamuje silnikiem... czasami na przegle ale sporadycznie przy jezdzie do tylu nie sprawdzalem bo raczej ciężko to bedzie wykonać jak silnikiem mam hamować .....
nie dołujcie mnie że to skrzynia biegów w przybliżeniu jaki jest koszt naprawy może ktoś wie ....
quwa 2 tyg temu kupiłem samochód i sie sypie ..... super sprawa ....

arturo222
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: arturo222 » śr mar 14, 2007 09:24

jeszcze nie tragedia sprawdz poduchy skrzyni i silnika moze od tego jest to pukanie

człowiek cieszy sie dwa razy jak kupi i jak sprzeda

dzony_wzk
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: dzony_wzk » śr mar 14, 2007 10:28

co do poduszki to wiem że są walnięte .... ale czy takie stukanie może być od nich ... i czy wiecie jaki jest koszt tych poduszek dzieki za pomoc

Awatar użytkownika
T.O.B.I.
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: T.O.B.I. » śr mar 14, 2007 10:38

No albo poduszki albo skrzynia, u mnie tez lekko stuka przy hamowaniu silnikiem ale przestalem na to zwracac uwage, jak skrzynia to koszt 400-600 zl za uzywana, jak poduszki to 70zl przod, 70zl prawa silnika, 36zl lewa skrzyni przynajmniej u mnie :) pozdro

Pozdrawiam T.O.B.I.

[url=http://www.fotosik.pl][img]http://images34.fotosik.pl/84/0c1e57131f62f7d5.jpg[/img][/url]

dzony_wzk
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: dzony_wzk » pn mar 26, 2007 18:07

byłem dzis u mechanika no i okazalo sie ze amortyzator (przedni) poszedł ....
jak zmianili stronami z lewej na prawa nie tłucze ale i tak mam je do wymiany....
co do temperatury to miałem stary płyn w chłodnicy aż gęsty.... jak wymieniłem jest ok...
i teraz pytanko co sadzicie o amortyzatorach MAGNUM TECHNOLOGY.... dzieki za pomoc
ps. nie zależy mi na sportowych itd tylko zwykłych do jazdy po naszych polskich drogach (wiem że to jak jazda extream :D )

gopiter
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: gopiter » pn mar 26, 2007 18:51

Jesli chodzi o amortyzatory to polecam Kayabe-dobra jakosc i dobra cena.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”