Przez nieszczelne gumki zaworów olej ścieka do cylindrów. Przepala się po odpaleniu i dymienie zanika do następnego postoju.ZbyszkU pisze:Skąd ta niebieska chmura dymu?
TRUDNO/CIĘŻKO ODPALA ZIMNY/CIEPŁY. REGULAMIN STR 116.
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
[TD, TDI] TRUDNO / CIĘŻKO ODPALA ZIMNY / CIEPŁY !!!
-
- Nowicjusz
Koledzy potrzebna pomoc. Ostatnio z rana po dluższym postoju mój aaz ma problem z odpalaniem. Podczas kręcenia rozrusznikiem z wydechu leci sporo siwego dymu. Gdy w końcu zaskoczy chodzi w porządku, nie kopci i przez resztę dnia pali już dobrze. Co może być przyczyną? Filtr paliwa, świece, a może uszczelka pod głowicą?? Martwią mnie te duże ilości dymu przed odpaleniem...
- kw
- Forum Master
- Auto: BMW 330i
- Silnik: B48
To podlega wymianom okresowym, świece wykluczam, jeśli temp powyżej 5 stopni podczas kręcenia. Filtr paliwa jak nie był wymieniany w ciągu ostatnich 15-20tys jest podejrzany.krysztalWRX pisze: Filtr paliwa, świece
Do sprawdzenia na pierwszy ogień kąt wtrysku, jak będzie ok to ja bym się czepiał układu wtryskowego, ewentualnie czujniki temp posprwadzać
Było: Polo 86c2f 1.0 LPG
Był: Golf 1.9 TDI ALH
Była: BMW E91 318d + chip
Jest: BMW F30 318d + chip, BMW G20 msport 258 ps
-
- Gadatliwa bestia
siwy dym to chyba swiece nie grzeja - ja tak kiedys mialem w mk2. Swiece dobre przekaznik dobry a okazal sie upalony bezpiecznik paskowy i na swiece nie dochodzil prad
kupie kierownice 3-ramienna do passata 3bg czarna skóra i galke zmiany biegow do skrzyni 6
-
- Nowicjusz
ronuch, a gdzie tego bezpiecznika szukac? Dodam że kontrolka świec po przekręceniu kluczyka na chwilę się zapala i bardzo szybko gaśnie
- kw
- Forum Master
Jeśli temperatura zewnętrzna jest powyżej 5 stopni świece się nie załączają i nie ma czego szukać ! Do sprawdzenia kąt wtryskukrysztalWRX pisze:ronuch, a gdzie tego bezpiecznika szukac? Dodam że kontrolka świec po przekręceniu kluczyka na chwilę się zapala i bardzo szybko gaśnie
-
- Gadatliwa bestia
nie wiem jak w mk3 ale w mk2 byl on na podszybiu od strony silnika w takim czarnym pudeleczku - najprosciej idz po kablu od swiec a znajdziesz.
Co do temp to azz to nie tdi i tam swiece sa zawsze grzane
Co do temp to azz to nie tdi i tam swiece sa zawsze grzane
kupie kierownice 3-ramienna do passata 3bg czarna skóra i galke zmiany biegow do skrzyni 6
Witam .
Proszę pomóżcie !!!
Mam golfa 1996r , 1.9 TD AAZ , posiadam go od pół roku i od około 3tygodni mam problemy z odpalaniem .:
-rano pali na dotyk bez krecenia długo , nie dymi , moc ma - bez problemu 170km/h , spalanie 5l/100 . Po przejechaniu obojętnei jakiego dystansu pali od razu jeżeli spróbujemy po chwili , a jeżeli po stoi 5minut , czasem 1-2 h , to za chiny nie idzie go odpalić.Kreci szybko i ani nu nu -nawet dymka nie puści ! Paliwo w pompie jest powietrza w wężykach nie ma ,filtr i zaworek w filtrze zmieniony , ssanie w pompie automatyczne , imobilizer fabryczny w kluczyku - co za nim idzie na pompie paliwa tu gdzie jest elektrozawór paliwa ( zawór stop ) jest plastikowa puszka od imobilizera i ona tam podaje prąd na elektrozawór. Kabelki dochodzą tam dwa +12V i + 11,5 V , zawór w pompie słychać jak sie otwiera , a mimo wszystko za nic nie odpala. A zostawie go na pare godzin , czasem na 30 minut i od pali bez niczego. Nie mam pojecia gdzie szukać przyczyny - przeszukałem juz co mogłem.
POMÓŻCIE - PLEASE !!!
Proszę pomóżcie !!!
Mam golfa 1996r , 1.9 TD AAZ , posiadam go od pół roku i od około 3tygodni mam problemy z odpalaniem .:
-rano pali na dotyk bez krecenia długo , nie dymi , moc ma - bez problemu 170km/h , spalanie 5l/100 . Po przejechaniu obojętnei jakiego dystansu pali od razu jeżeli spróbujemy po chwili , a jeżeli po stoi 5minut , czasem 1-2 h , to za chiny nie idzie go odpalić.Kreci szybko i ani nu nu -nawet dymka nie puści ! Paliwo w pompie jest powietrza w wężykach nie ma ,filtr i zaworek w filtrze zmieniony , ssanie w pompie automatyczne , imobilizer fabryczny w kluczyku - co za nim idzie na pompie paliwa tu gdzie jest elektrozawór paliwa ( zawór stop ) jest plastikowa puszka od imobilizera i ona tam podaje prąd na elektrozawór. Kabelki dochodzą tam dwa +12V i + 11,5 V , zawór w pompie słychać jak sie otwiera , a mimo wszystko za nic nie odpala. A zostawie go na pare godzin , czasem na 30 minut i od pali bez niczego. Nie mam pojecia gdzie szukać przyczyny - przeszukałem juz co mogłem.
POMÓŻCIE - PLEASE !!!
- italiano_83
- V.I.P.
- Auto: Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA Turbobenzina
- Silnik: 1.4T
Gdybyś się trochę wysilił i poczytał forum to wiedział byś o co chodzi. W skrócie, ALH ma dwumasowe koło zamachowe i inżynierowie VW w dbałości o nie w pewnych sterownikach - zastosowali mapę rozruchu o parametrach, które będą chronić dwumasa. Chodzi o moment kiedy ma zostać wtryskiwane paliwo- obroty silnika. Stary rozrusznik nie jest w stanie wykręcić odpowiednich obrotów i komp nie polewa gnoju więc nie następuje zapłon.szewczi90 pisze:może mi ktoś powiedzieć po co jest nowa mapa? skoro w aucie nie było dłubane nic nie przestawiane w kompie to dlaczego tak się dzieje że potrzebna jest korekta map?
Tuner zmienia wartości zapisane w mapie - obniżając próg minimalnych obrotów i pewnie coś jeszcze z dawką paliwa ..
Re: [TD, TDI] TRUDNO / CIĘŻKO ODPALA ZIMNY / CIEPŁY !!!
.... przekopałem całe formum 110 stron + własne wnioski i postanowiłem podjać Rosyjkie sposoby naprawiania auta : młotek i przecinak ---> plastikowo metalowa puszka z elektroniką od IMMo , która sterowała elektrozaworem paliwa w pompie poszła sie ... Plus , który dochodził do urządzenia połączyłem bezpośrednio do elektrozaworu paliwa i kanada !!!. Autko od tamtej pory pali za każdym razem bez problemu na pół obrotu Gdyby ktoś potrzebował opisu demolki aby nie uszkodzić pompy to służę pomocą . Pozdro.pawulon70 pisze:Witam .
Proszę pomóżcie !!!
POMÓŻCIE - PLEASE !!!
Długo myślałem nad miejscem, ten przyklejony post jest zbyt ogólny pompa/pd ale co tam.
Mam problem z paleniem na zimno myślałem że to świece w zeszłym roku ale nic nie pomogła słabo zaczyna palić już przy 10 stopniach a jak wiadomo świece grzeją od 5. Wymienione oringi na pompowtryskach. Podejrzewam pompę vacum miał ktoś kiedyś problem z tym albo słyszał że może to wysiąć?. Zaworek dmuchając ustami nie puszcza ale to pewnie nie kryterium. W baku nie mam pompy i wiem że leci trochę powietrza (mam założony przezroczysty przed vacum) nie mogę zlokalizować źródła nieszczelności chociaż nie jestem pewien czy to to bo jednak związek jest tylko z temperaturą. Czujnik temperatury raczej dobry pokazuje 10 gdy fis pokazuje 6 to raczej nie błąd. Skończyły mi się pomysły może wam coś jeszcze pzyjdzie do głowy.
Mam problem z paleniem na zimno myślałem że to świece w zeszłym roku ale nic nie pomogła słabo zaczyna palić już przy 10 stopniach a jak wiadomo świece grzeją od 5. Wymienione oringi na pompowtryskach. Podejrzewam pompę vacum miał ktoś kiedyś problem z tym albo słyszał że może to wysiąć?. Zaworek dmuchając ustami nie puszcza ale to pewnie nie kryterium. W baku nie mam pompy i wiem że leci trochę powietrza (mam założony przezroczysty przed vacum) nie mogę zlokalizować źródła nieszczelności chociaż nie jestem pewien czy to to bo jednak związek jest tylko z temperaturą. Czujnik temperatury raczej dobry pokazuje 10 gdy fis pokazuje 6 to raczej nie błąd. Skończyły mi się pomysły może wam coś jeszcze pzyjdzie do głowy.
- kw
- Forum Master
Ewentualne problemy z vacum nie mają wpływu na palenie, jeśli nie ma problemów z hamulcami i rzucaniem silnikiem przy gaszeniu to się jej nie czepiaj.jamesoki pisze:Podejrzewam pompę vacum miał ktoś kiedyś problem z tym albo słyszał że może to wysiąć?
Masz do sprawdzenia synchronizację wałków i czujniki vagiem to tak na pierwszy ogień, dodatkowo diagnostyka pompowtrysków nie zaszkodzi. Jak masz przezroczysty wężyk to patrz czy w nim nie ma powietrza jak kręcisz rozrusznikiem.
Re: [TD, TDI] TRUDNO / CIĘŻKO ODPALA ZIMNY / CIEPŁY !!!
Wzbogacę poprzednia wypowiedź o dane właśnie z VAG. Strony 13,18,23 w porządku parametry myślę w normie. Wymiana gumek o których wspomniałem wyżej była na okoliczność wysyłki pompek do regeneracji. Okazało się że pompki są sprawne, nie były regenerowane. Korekty pierwszy i ostatni gar 1,2 środkowe 0,5. strona 18 czysto na 23 bipy tak około 30 więc myslę w porządku. Synchronizację poprawiłem w zeszłym tygodniu bo była +1,4 zrobiłem na 0. Może ustawić inną wartość na bądź co bądź starego dziadka ale nie wiem ile. Jestem świeżo po wymianie dwumasy ale dalej wydaje mi się ze przy gaszeniu trochę podskoczy silnik czasami.jamesoki pisze:Mam problem z paleniem na zimno myślałem że to świece w zeszłym roku ale nic nie pomogła słabo zaczyna palić już przy 10 stopniach a jak wiadomo świece grzeją od 5. Wymienione oringi na pompowtryskach. Podejrzewam pompę vacum miał ktoś kiedyś problem z tym albo słyszał że może to wysiąć?. Zaworek dmuchając ustami nie puszcza ale to pewnie nie kryterium. W baku nie mam pompy i wiem że leci trochę powietrza (mam założony przezroczysty przed vacum) nie mogę zlokalizować źródła nieszczelności chociaż nie jestem pewien czy to to bo jednak związek jest tylko z temperaturą. Czujnik temperatury raczej dobry pokazuje 10 gdy fis pokazuje 6 to raczej nie błąd. Skończyły mi się pomysły może wam coś jeszcze pzyjdzie do głowy.
-
- Gadatliwa bestia
pompa vacu w tym silniku to pompa paliwowo-podcisnieniowa wiec jak najbardziej ma tu duzo do znaczenia. Musisz zmierzyc jakie cisnienie paliwa daje ewentualnie podmienic z innego auta. Do sprawdzenia tez jest rozrusznik i stan glowicy czy nie jest juz wyrobiona.