Jaki olej do skrzyni w 1.4

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
lemax
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: lemax » czw cze 28, 2007 19:49

Olej do skrzyni faktycznie 75W90 tylko nikt nie zwrócił uwagi że VW nakazuje ...a nie zaleca olej przekładniowy klasy GL-4 !!!! I wtedy wszystko chodzi,nic nie haczy,pracuje lekko.Ponieważ na rynku ciezko jest spotkać olej o takiej specyfikacji moze być taki który ma wymagana lepkość a klase łączona np GL-4/5, czyli spełnia obie normy.

wally69
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

what the f*#k?

Post autor: wally69 » sob mar 15, 2008 11:23

chlopaki,nie ogarniam.wierze w wasza techniczna wiedze ale czytam tematy o olejach i mi rece opadaja...jedyny temat gdzie rodza sie klotnie i niewiadomo kogo sluchac...prosze o konkretna odpowiedz.mam golfa mk3,93r.versja GT,silnik1.8-ABS.bede wymienial przegob przy skrzyni,podobno moze przy tym byc minimalny ubytek oleju w skrzyni,po drugie-na laczeniu skrzyni z silnikiem jest delikatne pocenie,po 3-moj mk3 po sprowadzeniu na liczniku mial 104tys przebiegu(ocena zuzycia kierownicy,pedałow,mieszka i drazka zmiany biegow potwierdza.srodek wygladal jak nowka.siedzenia idealny stan.)briefy i ksiazka do 2002 roku wykazuja 89tys przebiegu i 91 w 2003r.ja zrobilem juz ponad 50tysiecy w niecale 2 lata.skrzynia chodzi ciezej niz u znajomych i niemoge super szybko przejsc z 1 na 2 bieg...niema plynnego przejscia.po4.moj mk3 to moj skarb i chce dla niego jak najlepiej.wiec pytam co z tym olejem?dolac?(niewiem co tam jest?czy fabryka czy czyjsc specyfik),czy zmienic calkowicie na nowy?jak tak to ile tam wchodzi i jaki kupic?nie interesuja mnie tanie koszty tylko cos dobrego

Awatar użytkownika
CzapCzap
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: CzapCzap » sob mar 15, 2008 11:44

Zmien , a jak chcesz dobrze to najlepiej w ASO kupic , na oleju cie nie orznal ;)

Obrazek <--------

Golf 3 GL 1.6 AFT - sprzedany :(
Golf 4 GTI 1.8T AGU - Jest :)
Jetta 2 CL 1.6D - Jest :)

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”