Norwegia
Moderator: Fiona
Dziś trochę chęci więc dopiszę jeszcze, że pewnego razu w wolną wrześniową niedzielę wybraliśmy się do Tusenfryd. Jest to wesołe miasteczko niedaleko Oslo.
www.tusenfryd.no
Ceny we wrześniu są śmiesznie niskie, wchodzi się na cały dzień za 210 NOK, czyli ok 95 PLN na cały dzień i z wszystkich atrakcji korzysta się do woli bez dodatkowych opłat.
Było zajefajnie
A tu parę fotek
www.tusenfryd.no
Ceny we wrześniu są śmiesznie niskie, wchodzi się na cały dzień za 210 NOK, czyli ok 95 PLN na cały dzień i z wszystkich atrakcji korzysta się do woli bez dodatkowych opłat.
Było zajefajnie
A tu parę fotek
Always Look On The Bright Side Of Life
greg, Odpowiem Ci na pytania, ale ważne jest to czy jedziesz tam specjalnie żeby pozwiedzać czy będziesz w NOR w pracy np. i chciałbyś zobaczyć coś przy okazji.
Pozdrawiam
Błażej
My jadąc na wycieczkę robiliśmy tak: zaplanowaliśmy sobie co chcemy zobaczyć i pod koniec dnia szukaliśmy sobie noclegu. Tak trochę na żywioł. Można zapytać o nocleg w punktach informacji turystycznej, bądź wziąć sobie jakiś informator w takim punkcie i szukać - dzwonić pytać.1. Jak znaleźć nocleg podczas podróży?
Z tym to Ci nie pomogę za wiele chyba, bo my zabieraliśmy ze sobą jedzenie i robiliśmy sami.2. Jakie ceny żarcia i gdzie najlepiej jadać?
Pewnie każdy okres ma swoje zalety, latem (lipiec, sierpień) masz większą pewność co do pogody, ale może być większy problem ze znalezieniem noclegu, koniec sezonu czyli wrzesień, to jak na moje najlepszy okres. Pogoda jeszcze w miarę a nie ma już takich problemów z noclegami.3. Jaki najlepszy okres na zwiedzanie?
Na 3-4 dni mogę coś zaproponować tylko musiałbym znać odpowiedź na takie pytanie, czy te 3-4 dni ma trwać wycieczka czy cały pobyt i skąd wycieczka miałaby się zaczynać.4. Gdybyście mieli sami wybrać sobie wycieczkę 3-4 dniową to jaką trasę żeby zobaczyć najfajniejsze zakątki?
Pozdrawiam
Błażej
Ostatnio zmieniony pn mar 31, 2008 21:18 przez Blase, łącznie zmieniany 1 raz.
do żadnej pracy - ja chcę zwiedzićBlase pisze:ale ważne jest to czy jedziesz tam specjalnie żeby pozwiedzać czy będziesz w NOR w pracy
[ Dodano: Pon Mar 31, 2008 9:28 pm ]
a jak taki punkt znaleźć - słuchaj a raczej czyta - nie byłem nigdy w Szwecji a ni w Norwegii - w Dani i owszem ale na wycieczce- termin 3-4 dni traktuje jak termin tam - czyli załóżmy 1. dzień to rano kiedy stawiam nogi czy koła w Norwegii.Blase pisze:Można zapytać o nocleg w punktach informacji turystycznej, bądź wziąć sobie jakiś informator w takim punkcie
Dziennie max mogę przejeżdżać nie więcej jak 1200km - bo potem spać mi się chce
[ Dodano: Pon Mar 31, 2008 9:29 pm ]
a skad proponujesz - zakładając że muszę jakoś przybyć z Polski?Blase pisze:skąd wycieczka miałaby się zaczynać.
Nie wiem czy wiesz, ale w Norwegi przez 3 dni możesz rozbić sie na środku pola i nikt nic tobie nie powie, a jeżeli chcesz po ludzku to kempingów, czy pokoi do wynajęcia jest tam od groma, wystarczy ze pójdziesz do informacji turystycznej i wszystko sie okaże jasne.greg pisze:1. Jak znaleźć nocleg podczas podróży?
No to ceny co najmniej 5 razy większe niż w Polsce, za normalne produkty, w restauracjach około 6-7razy drożejgreg pisze:2. Jakie ceny żarcia i gdzie najlepiej jadać?
wg mnie to lipiec sierpień tylko ceny wtedy są wyższe za noclegi i jakieś bileciki wstępugreg pisze:3. Jaki najlepszy okres na zwiedzanie?
Szczerze dla mnie najlepszym planem było jechanie do nikąd, a zawsze sie trafi na coś zaskakującegogreg pisze:4. Gdybyście mieli sami wybrać sobie wycieczkę 3-4 dniową to jaką trasę żeby zobaczyć najfajniejsze zakątki?
greg, mozesz smigac na prom do szczecina lub do gdyni, zalezy gdzie masz blizej. Ja bede jechal do norek w lipcu, ale smigne przez Danie bo chce sie tym dluuuuuugim mostem przejechac drogi wysmienite i nie szalej!!! jest sporo spoleczniakow w nor za autostrade placisz 18-20 NOK, ja w lillehammer mialem bez problemu domek (pod sama skocznia ) ale ja jade na 2 tyg wiec szykuje ok 4000zl. Jedzenie lepiej wez swoje bo sie nie wyplacisz chyba ze bedziesz kupowal wczorajszy chleb, kosztuje on o 95% taniej niz dzisiejszy jest jeszcze wiele mykow zeby przezyc. Pozdro
Byl JP ;)
Byl x14xe ;(
Jest RP ;)
Byl F20Z1 ;)
Byl ALH ;) skradziony ;(
Jest AHF ;)
Byl x14xe ;(
Jest RP ;)
Byl F20Z1 ;)
Byl ALH ;) skradziony ;(
Jest AHF ;)
Jeżeli chodzi o most to rzeczywiście jest to fajna sprawa, ale trochę kosztuje. http://www.oresundsbron.com/frontpage/?lang=1
W Danii jest jeszcze parę fajnych mostów http://www.sundogbaelt.dk/dk/
Ja też jechałem przez most wracając z NOR. Jechaliśmy cały czas lądem żadnego promu i z okolic Oslo do Bydgoszczy zrobiliśmy ponad 2000 km, przy okazji zajechaliśmy do Kopenhagi. Fajna sprawa jak ktoś chce zobaczyć coś przy okazji np. powrotu z NOR. Trasa fajna tylko mnie np. to już trochę pupa bolała, ale warto było.
Parę fotek z powrotu...
Malmo
Wjazd na most
Na moście
Kopenhaga
W Danii jest jeszcze parę fajnych mostów http://www.sundogbaelt.dk/dk/
Ja też jechałem przez most wracając z NOR. Jechaliśmy cały czas lądem żadnego promu i z okolic Oslo do Bydgoszczy zrobiliśmy ponad 2000 km, przy okazji zajechaliśmy do Kopenhagi. Fajna sprawa jak ktoś chce zobaczyć coś przy okazji np. powrotu z NOR. Trasa fajna tylko mnie np. to już trochę pupa bolała, ale warto było.
Parę fotek z powrotu...
Malmo
Wjazd na most
Na moście
Kopenhaga
Ostatnio zmieniony śr kwie 02, 2008 17:23 przez Blase, łącznie zmieniany 2 razy.
W Lærdalstunnelen żadne. Są tam wyznaczone 3 specjalne miejsca, w których dozwolony jest postój. Są to poszerzone fragmenty tunelu, na dodatek miejsca te są oświetlone w specyficzny sposób, ma to podczas jazdy powodować wrażenie, że choć na chwilę opuszcza się tunel. Długość tego tunelu to 24,5 km i wcale nie jest tak przyjemnie podróżować przez 0,5 godziny nie widząc światła dziennego, stąd możliwość zatrzymania i cuda ze światłem.joolia pisze:czy wiecie jakie mandaty grożą za zatrzymywanie się w tunelach?
Pozdrawiam i dzięki za troskę
[ Dodano: 30 Kwi 2008 16:17 ]
http://home.no.net/lotsberg/data/norway ... unnel.html
Ostatnio zmieniony śr kwie 30, 2008 19:34 przez Blase, łącznie zmieniany 1 raz.
- ZIBI_VW
- Mały gagatek
- Kontakt:
Blase witam,pochwale się że też miałem okazje pracować i trochę pozwiedzać Norwegię i powiem że w tym kraju naprawdę można się zakochać.A zaczynając od początku pierwszy raz pojechaliśmy w 2005 roku był to koniec lipca zmontowaliśmy ekipę tzn. Ja brat i kolega wsiedliśmy do mojego passata i ruszyliśmy na północ po wielu wielu godzinach dotarliśmy na miejsce czyli do Drammen pod Oslo
i po przepracowaniu 1 i 1/2 miesiąca z jednej strony żal było wracać bo mozna tam naprawdę dużo zarobić a zdrugiej strony tęsknota za domem ale co było dalej opisze innym razem .......
i po przepracowaniu 1 i 1/2 miesiąca z jednej strony żal było wracać bo mozna tam naprawdę dużo zarobić a zdrugiej strony tęsknota za domem ale co było dalej opisze innym razem .......
GOLF był,jest i będzie http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=82909