a ciekawe który to Diesel , Turbo Diesel lub TDI wytrzyma choćby pół godziny z pedałem w podłodze.wesol pisze:Studzi sie turbo jak leciales ekspresowka godzine czy pół z pedalem w podlodze czy przy predkosci 150-180 km/h.
co do mnie ja zawsze nie ważne po jakiej jeździe pozwalam popracować silnikowi na wolnych obrotach i to nie tyle ze względu na temp oleju ale po to żeby turbina miała czas zwolnić i wbrew pozorom mimo że silnik pracuje na wolnych obrotach to turbina jeszcze przez dość długą chwilę zwalnia.
najlepiej to słychać przy zdjętym przewodzie z turbiny do IC.
wystarczy ze jest naprawdę dobry olej i jest już dobrze Ciepły nie koniecznie 90*C
to zjawisko się nasila w przypadku dużych turbin z cięzkim wirnikiem jak choćby np. T3 czy K24, GT2052V a szczególnie z z turbinami typu GTB 1756 VK i GTB 2260VK.
dodatkowo jeśli ma ktoś normalnie działający zawór EGR to proponuję zrobić mały test i zakładać i zdejmować przewód podciśnienia od EGR. zobaczycie jaka jest różnica kiedy zawór jest zamknięty a kiedy jest otwarty.
dlatego moim zdaniem najlepiej by było zaingerować w oprogramowanie sterujące EGR i zrobić tak żeby zawór mógł sie otwierać jedynie przy całkowicie puszczonym pedale gazu i obrotach biegu jałowego natomiast po dodaniu gazu żeby się natychmiast zamykał.
dodatkowo można by było jeszcze w sterowniku spowodować żeby na obrotach biegu jałowego i puszczonym pedale gazu N75 całkowicie odpuszczał gruszkę.
wtedy jak się otworzy i VNT i EGR wirnik niemal całkowicie staje w miejscu.
myślę że takie rozwiązanie byłoby lepsze niż zaślepiać EGR całkowicie.
takie jest moje zdanie.