Termostat
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Masz dokładnie tam termostat gdzie kolega zaznaczył Ci na zdjęciu... odkręcasz 3 śruby i masz termostat na wierzchu tylko nie rób tego czasem na rozgrzanym silniku żebyś sie płynem z chłodnicy nie poparzył... Jak będziesz wymieniać to podstaw sobie jakąś miskę od spodu bo przy wymianie musisz niestety spuścić płyn z chłodnicy... ale zabieg prosty sam ostatnio wymieniałem w bardzo podobnym silniczku a na warsztacie koleś powiedział mi za taką wymianę 50zł :green_fuck: więc zrób to sam to zaoszczędzisz na piffkomateusz18 pisze:To w koncu gdzie ja mam ten termostat, bo mi sie wydaje ze jest w chlopdnicy zaraz pod gornym wezem, czyli jak?
WsZyStKo. Co Na PrAwDę LuBiĘ JeSt AlBo NiEmOrAlNe AlBo NiElEgAlNe AlBo TuCzĄcE :D
spuścisz tylko płyn powyżej termostatu czyli zbiornik wyrównawczy i węże jakieś 1,5l.Stopek pisze:bo przy wymianie musisz niestety spuścić płyn z chłodnicy...
Ja ściągnąłem wężyk przelewu ze zbiorniczka, wsadziłem go do pojemnika i dmuchnąłem w końcówkę na zbiorniczku, ładnie wszystko zeszło i bez żadnych strat.
- Paweł Marek
- V.I.P.
dokładnie na odwrót, bo wtedy powierzchnia omoiędzy króćcem a termostatem pozostaje nie uszczelniona i wyciek pewny. Lepiej użyć tej uszczelki nakładanej na rant, nawet starej bo trzyma lepiej jak oring dodawany do termostatu. Zwłaszcze jeśli powierzchnia króćca jest już niepłaska zdefromowana.buli pisze:to najpierw idzie uszczelka a potem termostat
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
W silniku ABU temperatura otwarcia dobrze dobranego termostatu to dokładnie 84 stopnie więc nie będzie się on utrzymywał dokładnie na środku lecz minimalnie powyżej 80 stopni.maximanek pisze:jaszczur, kolega ma raczej silnik ABU czyli termostat gdzie indziej i inny bo temp. otwarcia bodajże 84stC [url=http://images32.fotosik.pl/56/a03526bcd05ee460m.jpg]Obrazek[/URL]
Obecny projekt: http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=88&t=598327
powiem ze mam podobnie z temp(w lecie bylo ok) i tez mam ten termostat 84 chociaz dodam ze jak szukalem to do tego silnika pasuje tez 87 ,bo roznie mowia katalogi tak mi przynajmniej powiedziano w sklepie wzielem wtedy 84 na lato i trzymal ladnieW silniku ABU temperatura otwarcia dobrze dobranego termostatu to dokładnie 84 stopnie więc nie będzie się on utrzymywał dokładnie na środku lecz minimalnie powyżej 80 stopni.
Ostatnio zmieniony śr lis 28, 2007 00:09 przez Mirekmiro, łącznie zmieniany 1 raz.
Trzyma Ci podczas jazdy w trasie troszkę poniżej 90 stopni, prawda?Mirekmiro pisze:powiem ze mam podobnie z temp(w lecie bylo ok) i tez mam ten termostat 84 chociaz dodam ze jak szukalem to do tego silnika pasuje tez 87 ,bo roznie mowia katalogi tak mi przynajmniej powiedziano w sklepie wzielem wtedy 84 na lato i trzymal ladnieW silniku ABU temperatura otwarcia dobrze dobranego termostatu to dokładnie 84 stopnie więc nie będzie się on utrzymywał dokładnie na środku lecz minimalnie powyżej 80 stopni.
Obecny projekt: http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=88&t=598327