Cinek pisze:nie wiem czy to ważne ale w mojej skrzyni jest 24 zęby a w VR 23. mogłem pomylić bo nie pamiętam dokładnie, ale na pewno jest różnica. więc nie do kńca zamiana ze sprzęgłem mogłaby sie udać, a średnicy 228 mm ma chyba sprzęgło w VR a 240 chyba w większości PDków więc wg mnie najlepiej rozebrać i dopiero wtedy podjęć decyzję co dalej
co do zmiany dwo na jednomas myśle jak bugalon, jak nie ma jakiś wsciekłych modów to dwumas wystarczy na długo a skrzynia mniej po ....dostaje. ja latam na seryjnym sprzęgle już rok, z czego 8 miesięcy po zmianach więc jak sie traktuje dwumas odpowiednio to też pożyje
Kolego zapytam inaczej - ile robiły skrzynie w silnikach 1Z w Golfach III?
Jak sobie na to odpowiesz to uśwadom sobie, że jednomas + sprzęgło G60
to dokładnie to samo rozwiązanie co seryjnie miał 1Z Przy czym nowe zamienniki Sachsa przenoszą więcej momentu jak przenosiły stare 1Z.
Teraz druga sprawa - drgania. Wybacz ale gów... prawda. Sprawne sprzęgło z jednomasem tak samo tłumi drgania. Problem jest w czym innym - momencie bezwładności tarczy sprzegłowej. Kiedy silniki zaczęły osiągać bardzo wysokie momenty obrotowe to spreżyny w tarczy musiały być coraz grubsze i cięższe. Tarcza powiązana jest na stałe z wałkiem sprzegłowym i taką ciężką tarczę muszą hamować i rozpędzać synchronizatory w skrzyni.
Dlatego sprężyny przeniesiono do zamachu i powstało koło dwumasowe i sztywna (lekka) tarcza sprzęgłowa. Jak to jest zawodne to wszyscy wiedzą...
Teraz zęby - tarcze w silnikach VP poprzecznych mają 28 zębów, a przy skrzyniach 6 - 23 zęby.
[ Dodano: 27 Mar 2008 20:35 ]
P A N O W I E :!
Please Help Hilfe
Dziesiątki... albo nawet setki z was wiedza o co kaman...

Biegnę siły swe wszystkie biegowi oddając...
Słucham pośród krzyku piękna ciszy poszukując...
Był Leon jest Audi