[mk4] przygasajace swiatla przy glosnej muzyce...
Moderatorzy: dan124, powalla, VIP
- tommm86
- Mały gagatek
- Kontakt:
Przygasaja mi tylko switla, wewnatrz wszystko swieci normalnie, ale jest jeszcze jedna sprawa, zauwazylem, w nocy po wlaczeniu oswietlenia w kabinie, ze swiatlo nie swieci rownomiernie i stale tylko drga tak jakby, widac zaburzenia nie wiem jak to fachowo opisac;) tak samo jest z reflekotrami z przodu jak sie dobrze przypatrzes swiatlo drży, i to na wolnych obrotach i wyzszych. Dodam jeszcze ze po zgaszeniu silnika swiatla swieca normlanie stalym swiatlem. co wy na to??
witam,
postanowilem odgrzebac ten temat bo mam dokladnie ten sam problem w mojej Borce....
wrzucilem niedawno wzmacniacz i subwoofer JBL 12", puscilem kabel plusowy do akumulatora, masa pod tylnym siedzeniem do srubki jakiejs klapki (chyba od czujnika z baku) i zauwazylem ze swiatla lekko przygasaja razem z mocniejszym bassem, myslalem ze to od tego sprzetu (chociaz mimo wszystko moze po czesci tez) ale ostatnio zauwazylem ze na wylaczonym radiu, na wolnych jak i wyzszych obrotach tez mam jakies takie drzenie swiatel, postojowek, zegarow, troche mocniej to widac jak np wcisne STOP, jest to minimalne i ledwo zauwazalne ale jednak.... jak wlacze radio i podkrece bass to jest bardziej zauwazalne ale to juz sprawa z kondensatorem na pozniej... wzmak ma 220W RMS a sub 250W RMS wiec kondek pewnie bedzie potrzebny mimo wszystko...
bylem u mechanika sprawdzic aku i alternator i okazuje sie ze sa w porzadku, zero problemow z rozruchem, akumulator co prawda wyglada staro i klemy sa usmarowane jakąś mazią, czy wyczyszczenie klem i akumulatora moze pomoc? znajomy twierdzi ze to moze slaba masa przy silniku ?
pozdroVWionka
postanowilem odgrzebac ten temat bo mam dokladnie ten sam problem w mojej Borce....
wrzucilem niedawno wzmacniacz i subwoofer JBL 12", puscilem kabel plusowy do akumulatora, masa pod tylnym siedzeniem do srubki jakiejs klapki (chyba od czujnika z baku) i zauwazylem ze swiatla lekko przygasaja razem z mocniejszym bassem, myslalem ze to od tego sprzetu (chociaz mimo wszystko moze po czesci tez) ale ostatnio zauwazylem ze na wylaczonym radiu, na wolnych jak i wyzszych obrotach tez mam jakies takie drzenie swiatel, postojowek, zegarow, troche mocniej to widac jak np wcisne STOP, jest to minimalne i ledwo zauwazalne ale jednak.... jak wlacze radio i podkrece bass to jest bardziej zauwazalne ale to juz sprawa z kondensatorem na pozniej... wzmak ma 220W RMS a sub 250W RMS wiec kondek pewnie bedzie potrzebny mimo wszystko...
bylem u mechanika sprawdzic aku i alternator i okazuje sie ze sa w porzadku, zero problemow z rozruchem, akumulator co prawda wyglada staro i klemy sa usmarowane jakąś mazią, czy wyczyszczenie klem i akumulatora moze pomoc? znajomy twierdzi ze to moze slaba masa przy silniku ?
pozdroVWionka
Ostatnio zmieniony sob wrz 24, 2011 14:45 przez supr3me, łącznie zmieniany 1 raz.
jest: Bora 1.9TDI AJM 01' Anglik :)
był: Golf MK3 1.9TDI AHU 96'
Sprawdź dokładnie styki klem przy akumulatorze, wyczyść to porządnie i jakimś drobnym papierem ściernym poleć... Możesz też sprawdzić podłączenie przewodu przy alternatorze...
zamontuj kondensator conajmniej 2F i powinno ustac, to samo mialem u siebie lecz u mnie nie pomogl 2F lecz 3F
Światła nie mają prawa przygasać przy wzmacniaczu o mocy 220W, a tym bardziej nie pomoże tu nawet kondensator 100F... Napisz kolego jaki masz przekrój kabli zasilających?
wyczyscilem klemy, pospinalem.. i nawet przez chwile myslalem ze sie poprawilo, ale jednak nadal jest to samoscuzzy pisze:Sprawdź dokładnie styki klem przy akumulatorze, wyczyść to porządnie i jakimś drobnym papierem ściernym poleć... Możesz też sprawdzić podłączenie przewodu przy alternatorze...
przewody przy alternatorze jak i masa wydają sie byc porzadnie poskrecane..
czyli 220W to za slaba moc zeby aku lub alternator mial nie wyrabiac? aku ma 70Ahscuzzy pisze:Światła nie mają prawa przygasać przy wzmacniaczu o mocy 220W, a tym bardziej nie pomoże tu nawet kondensator 100F... Napisz kolego jaki masz przekrój kabli zasilających?
co do kabli to nie znam sie na tych calych przekrojach, ale kabel zasilajacy pochodzi z zakupionego na allegro kilka lat temu zestawu kabli do podpiecia wzmacniacza wiec chyba powinien byc w porzadku.. do masy mam podobny kabel, tyle ze jest to kabel glosnikowy, zlaczylem + i - zeby robil za jeden grubszy wiec w sumie jest chyba nawet grubszy od plusa (jesli to w ogole cos dalo ze zlaczylem je razem )
dowiedzialem sie od kolegi tommm86, ktory mial ten sam problem, ze winą byl regulator napięcia na alternatorze.. co o tym sadzicie? czy to jest naprawialne (do wyregulowania) czy mozna wymienic sam regulator? i jak to w ogole wyglada?
do masy mam podobny kabel, tyle ze jest to kabel glosnikowy, zlaczylem + i - zeby robil za jeden grubszy-nie mam wiecej pytan
Rob tak dalej to spalisz cale auto.
Rob tak dalej to spalisz cale auto.
Dex P99r >Macrom 59.16[Dynaudio md100&Macrom Md.4] >Audison vr203 & Hifonics falcon >PPI 4200AM >Sony XES S-12
czytanie ze zrozumieniem sie kłania pisząc że złączyłem plus z minusem kabla glosnikowego miałem na mysli ze poprostu zlaczylem oba te kabelki w jeden grubszy i podlaczylem do masy nie upadlem na glowe zeby laczyc plus z minusem na aku czy gdziekolwiek indziej heheh....slaww pisze:Rob tak dalej to spalisz cale auto
wracajac do tematu.. co moze byc przyczyną "drżenia" swiateł krotkich jak i postojowek i zegarów nawet przy wyłączonym radiu ? czy moze to byc cos takiego jak regulator napiecia na alternatorze? moze ktos napisac cos wiecej o tym regulatorze? ładowanie jak i sam aku sprawdzone i powinny byc w porządku
pozdraVWiam
Re: [mk4] przygasajace swiatla przy glosnej muzyce...
plusowy jaki jest z kabla telefonicznego?
Dalej twierdze, ze spalisz cale auto.
Dex P99r >Macrom 59.16[Dynaudio md100&Macrom Md.4] >Audison vr203 & Hifonics falcon >PPI 4200AM >Sony XES S-12
jesli swiatła przygasają bez muzy winny regulator napiecia!
jesli wraz z muzą to nic nie zrobice.gdybyscie poszperali w tym dziale wiedzieli byscie ze nawet xenony potrafią przygasać pod muzą
mozecie dawac kable od spawarek do wzmacniaczy,kondensatory,po 3 aku i bedzie przygasac.bynajmniej tak pisali userzy.sam podlanczalem dwa aku itp i mryga w rytm basu...
jesli wraz z muzą to nic nie zrobice.gdybyscie poszperali w tym dziale wiedzieli byscie ze nawet xenony potrafią przygasać pod muzą
mozecie dawac kable od spawarek do wzmacniaczy,kondensatory,po 3 aku i bedzie przygasac.bynajmniej tak pisali userzy.sam podlanczalem dwa aku itp i mryga w rytm basu...
no commentslaww pisze: plusowy jaki jest z kabla telefonicznego?
czy taki regulator napiecia na alternatorze mozna poprostu wyregulowac, naprawic bądź wymienic? czy moze jest wbudowany w alternator?Duber pisze:jesli swiatła przygasają bez muzy winny regulator napiecia!