Dziwne dzwieki przy skreconych kolach
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Skoro jest już podobny temat napiszę tu:
MK2 1987 1.8 + wspomaganie
Przy skręcie w lewo i jeździe na wprost jest wszystko ok... A przy skręcie w prawo, nawet minimalnym pojawia się jakby tarcie/szorowanie i lekki opór (tępy dźwięk ciężki do zlokalizowania). Na postoju nic nie słychać, tylko przy wolnej i szybkiej jeździe. Co może być powodem klocek czy coś z przegubami ?
MK2 1987 1.8 + wspomaganie
Przy skręcie w lewo i jeździe na wprost jest wszystko ok... A przy skręcie w prawo, nawet minimalnym pojawia się jakby tarcie/szorowanie i lekki opór (tępy dźwięk ciężki do zlokalizowania). Na postoju nic nie słychać, tylko przy wolnej i szybkiej jeździe. Co może być powodem klocek czy coś z przegubami ?
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
nie, u mnie tylko jak jadę powoli i skręcam, raz mocniej raz słabiej trze...RoBaL84 pisze:A u ciebie ociera podczas jazdy czy na postoju jak kręcisz to tez?
i jak delikatnie nacisnę hamulec to tez trze... jak mocniej to klocki ścisną tarcze i nic nie słychać
zobacz u siebie czy jak naciśniesz hamulec to dalej ociera, może tez jak u mnie przy mocniejszym naciśnięciu zamilknie wszystko.
mnie to strasznie wkurza takie tarcie, ale klocki mam jeszcze dobre, więc szkoda zmieniać.
pozdro
A w jakim stanie masz tarcze? Nie mają progów, klocki nie są zeszklone albo zapieczone? Jak masz dobre tarcze to rozbierz zestaw, wyczyść jażmo klocków (aby nie było wżerów, rdzy i brudu) okładzina jak będzie jakby świecąca to powierzchnie klocka potrzyj troszkę o beton (posadzkę w garażu). Jażmo przesmaruj odpowiednim smarem do klocków i wszystko skręc. Możliwe że dostał się w te miejsca brud, kamyszek lub coś podobnego i daje takie odgłosy. Lub klocek ociera o rant zużytej tarczy. Pozdrawiam.
Jutro zdejme kolo i zobacze co sie tam dzieje, moze beda jakies slady. Moje tarcze i klocki wymieniane byly na poczatku pazdziernika wiec nie sa stare. A czy wplyw na to moga miec opony? Jak kupilem auto to stalo (i nadal stoi) na oponkach 195/65/15 (troche dziwny rozmiar)
[ Dodano: 21 Sty 2009 16:31 ]
Po zdjeciu kol nic nie widac, zadny chsladow ani otarc. Sam juz nie wiem co to moze byc zostaja chyba tylko te przeguby ale one daja inny dzwiek bo kiedys juz mialem padniete zewnetrzne (chyba ze wewnetrzne ale nie wiem jaki one daja dzwiek)
[ Dodano: 21 Sty 2009 16:31 ]
Po zdjeciu kol nic nie widac, zadny chsladow ani otarc. Sam juz nie wiem co to moze byc zostaja chyba tylko te przeguby ale one daja inny dzwiek bo kiedys juz mialem padniete zewnetrzne (chyba ze wewnetrzne ale nie wiem jaki one daja dzwiek)
Ostatnio zmieniony śr sty 21, 2009 17:34 przez RoBaL84, łącznie zmieniany 2 razy.