1.6td jr bierze olej
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
A patrzyłeś czy turbo nie pluje? Zdejmij kolanko gumowe od turbo do silnika i przytrzymaj silnik w okolicy 3000 obr/min przyłóż jakiś papierek to będziesz widział czy wydmuchje kropelki oleju, jak dolot czysty to odkręć wydech - 4 nakrętki na klucz 13mm - za wirnikiem ma być sucho.
Ostatnio zmieniony sob gru 19, 2009 01:49 przez t0mal, łącznie zmieniany 2 razy.
- lukiskwuki
- Użytkownik
- lukiskwuki
- Użytkownik
koledzy mam nowych fakt a mianowicie delikatnie mi kapie olej z tylnego tłumika dziaj jak poszedlem odpalic rano auto i troche pochodził to zauwazyłem ze olej jest na rurze wydechu ..czy to moze swiadczyc ze ewidentnie turbo uwalone..?? ciekawi mnie ten fakt bo przed zakupem golfa od 91 roku jezdziły nim dziadki
[img]http://images40.fotosik.pl/279/144bed300257a022med.jpg[/img]
turbina wyrzuca olej do wydechu, mozesz zatrzec tak silnik jak rozszczelni sie do konca turbinka
Ostatnio zmieniony ndz gru 20, 2009 11:38 przez damian81Z, łącznie zmieniany 1 raz.
[size=100][b]swiadomy praw i obowiązkóV Wybrałem VW [/b][/size]
[b]"Ktoś o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu"[/b]
[b]"Ktoś o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu"[/b]
- lukiskwuki
- Użytkownik
regenracja od 700 do 1300 w zaleznosci od zakladu jaki wybierzesz
Ostatnio zmieniony ndz gru 20, 2009 11:40 przez damian81Z, łącznie zmieniany 1 raz.
- lukiskwuki
- Użytkownik
w koncowej fazie turbinka bedzie przepuszczac to co wlejesz w kilka chwil, jest jeszcze opcja zakupu uzwyki, tylko wtedy ryzykujesz bo nie wiesz ile taka pochodzi
lukiskwuki,
ewentualnie ja mam teraz prawie nówkę nówkę sztukę turbo KKK K14 w idealnym stanie po bardzo małym przebiegu nie regenerowaną nie ma luzów szczelna czyściutka.
ja się bym troszkę regeneropwanych obawiał bo jednak nie poskłada siętego tak jak to fabryka robiła.
przeważnie po regeneracji turbo nie pojeździ już tak długo jak seria
lukiskwuki, i zobacz czy to jest faktycznie olej bardzo śliski czy może tylko woda Ci się skrapla w ostatnim tłumiku
[ Dodano: 20 Gru 2009 10:47 ]
w razie czego to dopiero wieczorkiem fotki będą
ewentualnie ja mam teraz prawie nówkę nówkę sztukę turbo KKK K14 w idealnym stanie po bardzo małym przebiegu nie regenerowaną nie ma luzów szczelna czyściutka.
ja się bym troszkę regeneropwanych obawiał bo jednak nie poskłada siętego tak jak to fabryka robiła.
przeważnie po regeneracji turbo nie pojeździ już tak długo jak seria
lukiskwuki, i zobacz czy to jest faktycznie olej bardzo śliski czy może tylko woda Ci się skrapla w ostatnim tłumiku
[ Dodano: 20 Gru 2009 10:47 ]
w razie czego to dopiero wieczorkiem fotki będą
- lukiskwuki
- Użytkownik
damian81Z pisze:jest jeszcze opcja zakupu uzwyki, tylko wtedy ryzykujesz bo nie wiesz ile taka pochodzi
jeśli nie ma luzów, lejesz dobry olej, nie deptasz na zimnym silniku, a po skończonej jeździe zawsze dajesz silnikowi 15-20s popracować na wolnych obrotach bez dotykania gazu to pożyje długo.
ja swój silnik sprzedawałem z kompletnym osprzętem i wiem co miałem turbo było w bardzo dobrym stanie nie żygające olejem ale wystarczyło jakieś 1,5miesiąca i następny właściciel jak sobie jeździł to zaczął lać co popadnie i do baku i do silnika( olej) i chociarz co do oleju zapiera się że to ten sam to nie wierzę dlatego że mobil 5W50 ma charakterystyczny zapach i ten w jego silniku raz że nie ma tego zapachu to dwa że czuć go spalenizną gdzie u mnie nawet w momencie gdy olej już zmieniałem nie było go nawet w części tak czuć spalenizną.
a teraz turbina już wyje nie trzyma zadanego ciśnienia, i puszcza olej do dolotu.
oprócz tego jakie mamy mamy turbo i olej w silniku należy odpowiednio taki silnik eksploatować
- lukiskwuki
- Użytkownik
no ja starałem sie sie studzic turbine no i olej taki ja w/w zaniedbałem dwa razy turbo zaraz po zakupie jak byłem zielony mianowicie obroty wysokie i zgasiłem silnik ...no ale cóz nie wiedziałem ze turbo wtedy niezle dostaje głupota ehh..no ale poznij juz nie robiłem tak i starałem sie nie butowac na zimnym a turbine po jezdzie studzic
[img]http://images40.fotosik.pl/279/144bed300257a022med.jpg[/img]
jeśli to jest olej to na 90% tak.lukiskwuki pisze:czy to moze swiadczyc ze ewidentnie turbo uwalone..?? ciekawi mnie ten fakt bo przed zakupem golfa od 91 roku jezdziły nim dziadki
a jeśli jeździły nim starcze osoby to napewno silnik ledwo na wolnych obrotach jeździł i wtedy takie duże turbiny są zapychane nagarem który utrudnia ruch wirnikowi przez co są uszkadzane łożyskowania i uszczelnienia.
jeśli auto jest w większej częsci eksploatowane w mieście to proponuję jednak mniejsze turbiny pokroju K14 lub T2 jeśli na trasie to T3 lub K24.
[ Dodano: 20 Gru 2009 11:25 ]
lukiskwuki,
jeśli masz JR to do tej turbiony tylko zmienić przewód odpływu turbiny i przewód od filtra do turbiny. reszta będzie już pasować