Niedogrzany golf 1.6 AZD - wymiana termostatu nie pomogla.

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

szymszym
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: szymszym » sob sty 30, 2010 12:48

Problem rozwiazany, dziekuje wszystkim za pomoc!!!

A teraz opis:
nie uwierzycie, ale warsztat (o nim za chwile) zamontowal termostat 2x (jesli nie 3 - tu nie mam pewnosci) zle. Niemozliwe? a jednak! Mechanik wlozyl termostat tak ze od razu dolna rura chlodnicy sie grzala. Musial nie trafic bolcem (tym ktory pracuje) w otwor w kruccu (element 3 z rysunku) wiec termostat byl krzywo - nie pracowal, nie zamykal nic i otwierac nie musial bo byl stale zimny. Oczywiscie oba termostaty (oryginalny - wyjety w wakacje i ten nowy) sa sprawne. Rozebralem obudowe, wlozylem dokladnie (wspolosiowo) termostat, dokladnie wcelowalem kruccem na niego, skrecilem i wszytsko gra! 90oC silnik osiaga migiem. Dolna rura do momentu przegrzania zimna jak trup - nieboszczyk :)

Co do warsztatu (jesli ktos chce wiedziec dokladnie ktory to warsztat zapraszam na priv - [email protected] - w kazdym badz razie w okolicach Pulawskiej/Rzymowskiego w Warszawie):
2x zle wlozyli termostat, mechanik bredzil ze dolna rura tak to sie musi grzac natychmiast bo termostat ma dziurke, zeby cisnienie nie roslo (!!??!!)
Inne auto przy mnie spawali (mocowanie tylnego amortyzatora) mig-magiem bez odlaczania akumulatora, potem mechanik wsiadl i pojechal sprawdzic nie zakrywszy fotela, nie mowiac o kierownicy. Tyle widzialem.

A teraz zastanawiam sie jak odzyskac 160 pln, ktore uiscilem za termostat i jego 'wymiane'

Pozdrawiam i jeszcze raz dziekuje.

Moral z tego taki ze nawet termostat mozna wlozyc zle jak tylko sie chce.

pozdrawiam, szym

Awatar użytkownika
Qto
_
_
Auto: MK 4
Silnik: ASZ
Kontakt:

Post autor: Qto » sob sty 30, 2010 12:56

Qto pisze:Ktoś ostatnio pisał właśnie o niepoprawnym montażu termostatu...nie pamiętam dokładnie o co chodziło
właśnie taką sytuację miałem na myśli jak opisujesz...tylko nie pamiętałem dokładnie :)
Dobrze, że problem rozwiązany:)

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”