Jak dziala auto "ssanie"
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam. Ja, a konkretnie mój kumpel też ma problem z "automatycznym" ssaniem. Ma Passata 94r 1.9TD (nie wiem jakie oznaczenie silnika). Ma ssanie w środku auta i zeby odpalić za każdym razem musi je wyciągnąć czy zimny czy ciepły. Chyba nie powinno tak być?? Na ciepło powinien odpalać bez problemów chyba. Świece dobre, nie zapowietrza sie przebieg ok 200tyś. Na pompie wtryskowej jest takie ustrojstwo (zaznaczone na czerwono)
jest tam podłączony kabelek ale nie ma na nim żadnego napięcia. Niech mi ktoś wytłumaczy zasade działania tego urządzonka i jakie napięcie (i skąd) powinno do niego iść bo podejrzewamy że to jest przyczyną utrudnionego odpalania. Pozdrawiam i czekam na sugestie
jest tam podłączony kabelek ale nie ma na nim żadnego napięcia. Niech mi ktoś wytłumaczy zasade działania tego urządzonka i jakie napięcie (i skąd) powinno do niego iść bo podejrzewamy że to jest przyczyną utrudnionego odpalania. Pozdrawiam i czekam na sugestie
przyspieszacz
Igor 1.Pięknie opisałaś sterowanie świecami i przyspieszaczem zapłonu ale wspomniałeś że w samochodach z klimą jest trochę inaczej. Czy możesz to opisać.Pozdrawiam.
-
- Ma gadane
mam cięgno, silnik aaz...
jak jest zimny, np rano, to muszę wyciągnąć bi nie odpali...jak się nagrzeje to nawet po ostygnięciu silnika nie muszę go wyciągać...
troszkę inne pytanie - czy można to zmienić na sterowanie elektroniczne tym czujnikiem co byl wcześniej opisany?...sam mogę to zrobić czy to jakaś strasznie wielka filozofia?
jak jest zimny, np rano, to muszę wyciągnąć bi nie odpali...jak się nagrzeje to nawet po ostygnięciu silnika nie muszę go wyciągać...
troszkę inne pytanie - czy można to zmienić na sterowanie elektroniczne tym czujnikiem co byl wcześniej opisany?...sam mogę to zrobić czy to jakaś strasznie wielka filozofia?
- Michał_1977
- _
- Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM) - Silnik: Zły!
- Kontakt:
Jak dziala auto "ssanie"
Proszę
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=101123" onclick="window.open(this.href);return false;
Sprawdź jakimś długim śrubokrętem,czy ten drut od przyspieszacza jest mocno naprężony przy zwolnionej dźwigni czy nie.Powinien mieć troszkę luzu (dać się swobodnie ugiąć).
Ewentualnie popuść śrubkę mocującą drut do dźwigni,następnie cofnij ją ok. 1mm w tył od miejsca w którym zaczyna mieć opór i dokręć ponownie śrubkę.
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=101123" onclick="window.open(this.href);return false;
Sprawdź jakimś długim śrubokrętem,czy ten drut od przyspieszacza jest mocno naprężony przy zwolnionej dźwigni czy nie.Powinien mieć troszkę luzu (dać się swobodnie ugiąć).
Ewentualnie popuść śrubkę mocującą drut do dźwigni,następnie cofnij ją ok. 1mm w tył od miejsca w którym zaczyna mieć opór i dokręć ponownie śrubkę.
Jak dziala auto "ssanie"
Trochę odkopię.
Mam pytanie odnośnie regulacji.
W jakim zakresie powinna zmieniać położenie ta dzwignia zmiany kontu wtrysku?
U mnie przy poluzowanym cięgle dzwidnia rusza się jakieś 3 mm.
Czy to jest prawidłowe?
Są tam takie śruby do regulacji, może poluzować więcej?
Mam pytanie odnośnie regulacji.
W jakim zakresie powinna zmieniać położenie ta dzwignia zmiany kontu wtrysku?
U mnie przy poluzowanym cięgle dzwidnia rusza się jakieś 3 mm.
Czy to jest prawidłowe?
Są tam takie śruby do regulacji, może poluzować więcej?
- munior
- Forumowy spamer :)
- Kontakt:
Jak dziala auto "ssanie"
No i po to to jest i tak to ma działaćskarredasch pisze:mam cięgno, silnik aaz...
Jak ktoś lubi sobie komplikować proste i nie zawodne rzeczy ,wymieniając na gó....ne wynalazki , to tak ,możesz przerobićskarredasch pisze:czy można to zmienić na sterowanie elektroniczne tym czujnikiem co byl wcześniej opisany?.
Sprzedam : Czysciutki ori nastawnik HDK z każdą wtyczką wystepujacą w tdi ,Tuningowy komputer 16 i 8 bit ,części do ecu 16 i 8 bit .Uszczelnioną pompę wtryskową do tdi ,wszystkie części do pomp vp37 ,dezaktywuję immo w sterownikach 1,9 tdi 028906021,038906018