Jak obić wnętrze skórą lub innym materiałem ?
Moderatorzy: Moderatorzy, VIP
-
- Użytkownik
proartur, pewien nie jestem ale z ekoskóry robi sie nie tylko wnętrza samochodów ale tez meble do mieszkań i wieeele osób Ci powie ze są naprawdę ok i wytrzymałe.
Ja od siebie Ci powiem ze ekoskóra w sumie dość słabo się naciąga..da się niektóre rzeczy naciągnąć ładnie ale są miejsca ( głównie na desce rozdzielczej) których nie wyprowadzisz ZNOŚNIE bez odpowiedniego ciecia i szycia.
Dodam jeszcze że jeżeli zmusisz się do obszycie jakiejś dechy to nic nie dawaj pod eko-skórę (gąbki,filce etc) bo z moich obserwacji wynika że ciężej jest wtedy wszystko ładnie wyprowadzic.
W ogóle to ekoskórę ( jak i chyba każdy inny materiał) ciężko w domowych warunkach ładnie osadzić na wklęsłych powierzchniach oraz na łukach (np. boczki w fotelach kubłowych).
Ja osobiście marzyłem o obszytej czarną ekoskórą desce w moim mk1..ale kiedy zobaczyłem ile do tego trzeba nerwów i czasu to zrezygnowałem po prostu żal mi było traconych nerwów mojej mamy ...
Jeśli masz dużo czasu, możesz ciąć,kleić,szyć itd. i z odpowiednim zapałem i nastawieniem na pewno wyjdzie :green_fuck: Ja zrezygnowałem bo w mk1 deska jest jak dla mnie za kanciasta a puki co mam wiele innych rzeczy do zrobienia przy aucie żeby już w końcu nim wyjechać
Ja od siebie Ci powiem ze ekoskóra w sumie dość słabo się naciąga..da się niektóre rzeczy naciągnąć ładnie ale są miejsca ( głównie na desce rozdzielczej) których nie wyprowadzisz ZNOŚNIE bez odpowiedniego ciecia i szycia.
Dodam jeszcze że jeżeli zmusisz się do obszycie jakiejś dechy to nic nie dawaj pod eko-skórę (gąbki,filce etc) bo z moich obserwacji wynika że ciężej jest wtedy wszystko ładnie wyprowadzic.
W ogóle to ekoskórę ( jak i chyba każdy inny materiał) ciężko w domowych warunkach ładnie osadzić na wklęsłych powierzchniach oraz na łukach (np. boczki w fotelach kubłowych).
Ja osobiście marzyłem o obszytej czarną ekoskórą desce w moim mk1..ale kiedy zobaczyłem ile do tego trzeba nerwów i czasu to zrezygnowałem po prostu żal mi było traconych nerwów mojej mamy ...
Jeśli masz dużo czasu, możesz ciąć,kleić,szyć itd. i z odpowiednim zapałem i nastawieniem na pewno wyjdzie :green_fuck: Ja zrezygnowałem bo w mk1 deska jest jak dla mnie za kanciasta a puki co mam wiele innych rzeczy do zrobienia przy aucie żeby już w końcu nim wyjechać
w sumie może i to jest racja.... ale jest jeszcze podstawowa zasada przez którą za ok 1 rok ta deska będzie do wyrzucenia.martin_vw_cov pisze:Oklejałem tunel środkowy, zasada prosta
-odtłuszczamy plastiki (ważne)
-nakładamy cieniutką warstwe kleju, ja kupowałem w aerozolu i polecam taki (ułatwia zadanie)
-następnie nakładamy gąbke
-czekamy aż wyschnie i obcinamy równiutko z brzegami
-docinamy materiał, zszywamy (jak ktoś lubi może dac koraliki )
-nakładamy na plastik i przyklejamy brzegi do wewnątrz plastiku
po odtłuszczeniu powierzchni należy ją przeszlifować papierem ściernym (!), następnie jeszcze raz umyć czymś co dobrze odtłuszcza, a druga zasada jest taka że aby wykonać solidne obicie należy w miejscach nie widocznych obić to w miarę gęsto zszywaczem tapicerskim
kilka fotek moich wypocin z obszywaniem deski w moim byłym golfie:
na ogół raczej nie polecałbym podklejania gąbki pod eko-skórę bo wtedy o wiele trudniej wszystko wyprofilować żeby ładnie wyglądało... bo porobią się nierówności których później nie da się usunąć. a przy naklejaniu bez gąbki wystarczy później (po naklejeniu skaju) opalarką nagrzać klej i wilgotną szmatką go równo rozprowadzić ...
Ostatnio zmieniony pt mar 27, 2009 18:12 przez jungu, łącznie zmieniany 1 raz.
[img]http://i11.photobucket.com/albums/a161/jungu/MKIII.jpg[/img]
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=1374478&highlight=#1374478
- eldorado84
- Gadatliwa bestia
no to ja dodam jeszcze nie wszystko ale.... już połowa za mną
doszedł jeszcze czarny tunel vento + czarne osłonki przeciwsłoneczne od Fiata Tipo za 15zł+koszt wysyłki.
Teraz czas na boczki w czarnej skaji 4x + fotele czarne (czarna skóra lub czarny materiał) golf 4 lub audi coupe + może jakieś bonusy które mi "wejdą" do głowy
[ Dodano: Czw Mar 26, 2009 19:34 ]
i jeszcze znalazłem takie 2 zdjęcia:
doszedł jeszcze czarny tunel vento + czarne osłonki przeciwsłoneczne od Fiata Tipo za 15zł+koszt wysyłki.
Teraz czas na boczki w czarnej skaji 4x + fotele czarne (czarna skóra lub czarny materiał) golf 4 lub audi coupe + może jakieś bonusy które mi "wejdą" do głowy
[ Dodano: Czw Mar 26, 2009 19:34 ]
i jeszcze znalazłem takie 2 zdjęcia:
http://www.w202.pl/viewtopic.php?t=10205&start=0
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=54809
- O żesz ty kur.., w chu.. jeb.. twoja mać, pier...ny, zasr.., poje..y kut..s !! - Powiedział marynarz, po czym szpetnie zaklął. ;) ;)
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=54809
- O żesz ty kur.., w chu.. jeb.. twoja mać, pier...ny, zasr.., poje..y kut..s !! - Powiedział marynarz, po czym szpetnie zaklął. ;) ;)
- Lukasz_mk2
- Forum Master
całkiem ładnie wam to wszystko wychodzi, ale mam pytanie piszecie że przy oklejaniu deski, grzejecie tapicerkę opalarką by ją ładnie ułożyć, a co się dzieje gdy auto stoi długo na słońcu nie robią się jakieś pęcherzyki czy inne dziadostwa na desce??
Ostatnio zmieniony pt maja 08, 2009 18:03 przez Lukasz_mk2, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
scaner21, samo obklejanie i obijanie to nie jest jakis szczególny problem za to szycie jak najbardziej a sama deska to chyba najtrudniejszy element do obicia ;/ ja miałem swoja w mk1 obić ale zwątpiłem bo wyszłyby brzydkie zagięcia i zmarszczenia wiec pomalowałem ja strukturą do plastiku ale z moich wymiarów to jakies 2 mb trzeba zużyc bo 1 mb to 140 x 100 cm.
Lukasz_mk2, jeżeli materiał był dobrze przesiąknięty klejem i w miarę wszędzie był i deska była zmatowiona a co ważniejsze odtłuszczona to nie powinno się nic dziać, deskę grzeje sie opalarka podczas obklejania żeby materiał się ładniej oklejał i jego tez sie grzeje.
Xabingo, tak jak wyzej ;p jak eko skóra była dobrze nasiąknięta i boczki też klejem to po wyschnięciu czyli po jakiejś 1,5 doby to nie odedrzesz tej ekoskóry ręcami za diabła ;p
ja swoją eko skórę kleiłem na tylnej kanapie do matalowego stelaża i po 1 dniu nieźle się namęczyłem żeby to wydrzeć bez podarcia nowego obicia xD
cała sprawa z wytrzymałością rozbija sie o to żeby częśći klejone były dobrze nasiąknięte i nie ma prawa sie nic dziać.
A tu moje wnętrze (skopiowane z tematu o moim mk1 - link w podpisie) :
W drugiej połowie stycznia natrafiłem na allegro okazję z bardzo tanią eko-skórą, mój plan na wnętrze był taki żeby było całe na nowo obite biało-czarnym materiałem. Niestety na aukcji nie było białego materiału a rodzice i mama wybijali mi jak mogli z głowy biały kolor.
Z tej racji, że na tej aukcji nie było białego a trzeba porównać ceny z tymi ,,na miejscu" pojechałem do Sanoka do tapicerni oglądać różne materiały:
Jednakże wybór padł na materiał z allegro z racji ceny i tego że był na moje oko bardzo dobrej jakości dodatkowo był podbity cienką warstwą filcu.Kolor beż i czerń.Odrazu założyłem wykładzinę na podłogę w aucie i nakładki na pedały,które ofiarował mi ojciec mojego chrześniaka na urodziny
Aha zanim założyłem nakładki na pedały to całe pedały wyczyściłem,zapodkładowałem i polakierowałem na czarny połysk
Kolejny etap to wygłuszenie,miała to być mata dekarska na nią filc potem coś co sprawi że z biegiem lat filc nie bd się sypał ale wyszło tak że nie dałem taśmy dekarskiej.
Poszedł klej do tapicerki na dach,na filc tez klej a później filc na dach po wyschnięciu klej na filc i na szmatę (taką szmata co się na poddasza domów daje która przepuszcza powietrze w obydwie strony a wodę tylko w jedną) wybrałem właśnie ja bo z obydwu stron miała jakby meszek , który zawsze coś tam pomoże przy wygłuszeniu- tak mi się przynajmniej wydaje.
Filc ma jakieś 2 cm grubości i jest myślę bardzo gęsty bo aż był naprawdę cięzki,efekty sprawdząłem stukając ręką w dach przed i po poołożeniu filcu efekt był taki że nie słychać było później grzmotu blach tylko takie wygłuszone bum,bum więc myślę ze działa. Taki gęsty filc w lecie bd myślę tez chronił trochę auto przed nadmiernym nagrzewaniem się.
Filc pchałem tak gęsto i dokładnie jak się tylko da
Tworzenie tapicerki w golfie jest (bo jeszcze nie jest wykończona) kolejnym epizodem życia golfa.Całą zabawę rozpocząłem od podsufitki a konkretnie jej odrysowania (trochę ją zwęźiłem z każdej strony żeby była ładna po naciągnięciu) w przeciwieństwie do beżowego oryginału na podsufitkę trafił czarny materiał:
Rozpoczął się montaż podsufitki,cięzko było i spędziłem przy tym całą noc a wyszło to tak:
Na drugi dzień dokleiłem tylne słupki i podziwiałem swoją pracę
Kolejny etapem było stworzenie tylnej kanapy.
Na zdjęciach kanapa jeszcze jest nie ponaciągana,teraz jest lepiej ale na pewno nie jest iodeał są jakieś tam zagięcia i zmarszczenia ale mnie się i tak zaje*** podoba
Dalej w ruch poszły boczki tylne Ale początki były ciężkie..
Niestety nie wyszło to tak jak chciałem ;/ Więc wydumałem coś takiego:
Nie jest to ,to co chciałem osiągnąć ale jest lepiej niż poprzednia opcja.
W ruch poszły panele do grania o którym wcześniej mówiłem,że marzę
Dalej fotele:
Całe wnętrze jest w tej chwili ładniejsze
- w podsufitce zagościło odmalowane lusterko
- tylne boczki założone + popielniczka w prawym boczku
- przedni prawy boczek również założony a lewy czeka na założenie
-korbki szyb zagościł z forda taurusa chromowane z czarną odnowioną wkładką:D
- klamki do drzwi również odmalowane
- deska odmalowana
-tylna kanapa lepiej ponaciągana
- przednie fotele również poprawione (te ze zdj wogóle nie poprzyklejane tylko załozne na próbę)
- panele pod głośniki obity
- tunel środkowy obity do połowy - trafił się oryginalny od gti i nie wiem na co się zdecydować
Lukasz_mk2, jeżeli materiał był dobrze przesiąknięty klejem i w miarę wszędzie był i deska była zmatowiona a co ważniejsze odtłuszczona to nie powinno się nic dziać, deskę grzeje sie opalarka podczas obklejania żeby materiał się ładniej oklejał i jego tez sie grzeje.
Xabingo, tak jak wyzej ;p jak eko skóra była dobrze nasiąknięta i boczki też klejem to po wyschnięciu czyli po jakiejś 1,5 doby to nie odedrzesz tej ekoskóry ręcami za diabła ;p
ja swoją eko skórę kleiłem na tylnej kanapie do matalowego stelaża i po 1 dniu nieźle się namęczyłem żeby to wydrzeć bez podarcia nowego obicia xD
cała sprawa z wytrzymałością rozbija sie o to żeby częśći klejone były dobrze nasiąknięte i nie ma prawa sie nic dziać.
A tu moje wnętrze (skopiowane z tematu o moim mk1 - link w podpisie) :
W drugiej połowie stycznia natrafiłem na allegro okazję z bardzo tanią eko-skórą, mój plan na wnętrze był taki żeby było całe na nowo obite biało-czarnym materiałem. Niestety na aukcji nie było białego materiału a rodzice i mama wybijali mi jak mogli z głowy biały kolor.
Z tej racji, że na tej aukcji nie było białego a trzeba porównać ceny z tymi ,,na miejscu" pojechałem do Sanoka do tapicerni oglądać różne materiały:
Jednakże wybór padł na materiał z allegro z racji ceny i tego że był na moje oko bardzo dobrej jakości dodatkowo był podbity cienką warstwą filcu.Kolor beż i czerń.Odrazu założyłem wykładzinę na podłogę w aucie i nakładki na pedały,które ofiarował mi ojciec mojego chrześniaka na urodziny
Aha zanim założyłem nakładki na pedały to całe pedały wyczyściłem,zapodkładowałem i polakierowałem na czarny połysk
Kolejny etap to wygłuszenie,miała to być mata dekarska na nią filc potem coś co sprawi że z biegiem lat filc nie bd się sypał ale wyszło tak że nie dałem taśmy dekarskiej.
Poszedł klej do tapicerki na dach,na filc tez klej a później filc na dach po wyschnięciu klej na filc i na szmatę (taką szmata co się na poddasza domów daje która przepuszcza powietrze w obydwie strony a wodę tylko w jedną) wybrałem właśnie ja bo z obydwu stron miała jakby meszek , który zawsze coś tam pomoże przy wygłuszeniu- tak mi się przynajmniej wydaje.
Filc ma jakieś 2 cm grubości i jest myślę bardzo gęsty bo aż był naprawdę cięzki,efekty sprawdząłem stukając ręką w dach przed i po poołożeniu filcu efekt był taki że nie słychać było później grzmotu blach tylko takie wygłuszone bum,bum więc myślę ze działa. Taki gęsty filc w lecie bd myślę tez chronił trochę auto przed nadmiernym nagrzewaniem się.
Filc pchałem tak gęsto i dokładnie jak się tylko da
Tworzenie tapicerki w golfie jest (bo jeszcze nie jest wykończona) kolejnym epizodem życia golfa.Całą zabawę rozpocząłem od podsufitki a konkretnie jej odrysowania (trochę ją zwęźiłem z każdej strony żeby była ładna po naciągnięciu) w przeciwieństwie do beżowego oryginału na podsufitkę trafił czarny materiał:
Rozpoczął się montaż podsufitki,cięzko było i spędziłem przy tym całą noc a wyszło to tak:
Na drugi dzień dokleiłem tylne słupki i podziwiałem swoją pracę
Kolejny etapem było stworzenie tylnej kanapy.
Na zdjęciach kanapa jeszcze jest nie ponaciągana,teraz jest lepiej ale na pewno nie jest iodeał są jakieś tam zagięcia i zmarszczenia ale mnie się i tak zaje*** podoba
Dalej w ruch poszły boczki tylne Ale początki były ciężkie..
Niestety nie wyszło to tak jak chciałem ;/ Więc wydumałem coś takiego:
Nie jest to ,to co chciałem osiągnąć ale jest lepiej niż poprzednia opcja.
W ruch poszły panele do grania o którym wcześniej mówiłem,że marzę
Dalej fotele:
Całe wnętrze jest w tej chwili ładniejsze
- w podsufitce zagościło odmalowane lusterko
- tylne boczki założone + popielniczka w prawym boczku
- przedni prawy boczek również założony a lewy czeka na założenie
-korbki szyb zagościł z forda taurusa chromowane z czarną odnowioną wkładką:D
- klamki do drzwi również odmalowane
- deska odmalowana
-tylna kanapa lepiej ponaciągana
- przednie fotele również poprawione (te ze zdj wogóle nie poprzyklejane tylko załozne na próbę)
- panele pod głośniki obity
- tunel środkowy obity do połowy - trafił się oryginalny od gti i nie wiem na co się zdecydować
Ostatnio zmieniony ndz maja 24, 2009 10:54 przez bandyta mk1love, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
Xabingo, ten klej to Bonaterm, jest to klej propilochropylenowy - trudne słowo hahahaa i mogłem coś namieszać.
Kupisz go w każdym sklepie z artykułami tapicerskimi np tu http://allegro.pl/item630354023_klej_bo ... edzel.html u mnie ten sam za litrową puszke kosztuje 13 zł.
Z tego co czytałem po necie to nie jest ważne aż tak bardzo jakiej firmy bd klej ważne zbey był to klej - to trudne słowo z pierwszego zdania ;p
Materiał inny niż ekoskóra też możesz przykleic tym klejem ale zrób sobie najpierw próbę bo jak przesadzisz z nasączaniem go klejem może zrobić się kupa więc posmaruj dokładnie ale nie za grubo.
Jak już masz posmarowane to czekasz chwilkę az klej lekko podeschnie - tak żeby był deczko mokry a nie suchy, dociskasz klejony materiał i rozciągasz od środka na boki.
Kupisz go w każdym sklepie z artykułami tapicerskimi np tu http://allegro.pl/item630354023_klej_bo ... edzel.html u mnie ten sam za litrową puszke kosztuje 13 zł.
Z tego co czytałem po necie to nie jest ważne aż tak bardzo jakiej firmy bd klej ważne zbey był to klej - to trudne słowo z pierwszego zdania ;p
Materiał inny niż ekoskóra też możesz przykleic tym klejem ale zrób sobie najpierw próbę bo jak przesadzisz z nasączaniem go klejem może zrobić się kupa więc posmaruj dokładnie ale nie za grubo.
Jak już masz posmarowane to czekasz chwilkę az klej lekko podeschnie - tak żeby był deczko mokry a nie suchy, dociskasz klejony materiał i rozciągasz od środka na boki.
hej wlasnie tez planuje obic boczki i tunel tyle ze nie skora ale alacantara... i powiedzcie mi jaki klej najlepiej zastosowac bo ten material jest dosc cienki i po nalozeniu kleju nie wiem czy sie mokra ta alacantara mi nie zrobi
Passat 3BG AWX 1.9 TDI 194ps 380nm
tak sie zbiera passek 0-100
http://www.youtube.com/watch?v=53CgSt4I7DY
tak sie zbiera passek 0-100
http://www.youtube.com/watch?v=53CgSt4I7DY
-
- Użytkownik
żeby zrobić podszycie z gąbką i miało by to ładnie wyglądać to trzeba się nieźle natrudzić, przeszycia da się zrobić również bez gąbki, a wcale gorzej to nie wygląda...bandyta mk1love pisze:ale fekt,fakt faktem lipny więc odradzam
[img]http://i11.photobucket.com/albums/a161/jungu/MKIII.jpg[/img]