no to najpierw wróćmy do starych sprawkwitecki pisze:jestes w bledzie, a to dlatego poniewaz w zwyklej zarowce swieci TYLKO miejsce w ktorym jest wlokno zarowki a w palniku xenonowym swieci ta taka banka i jeszcze troche po bokach poniewaz tam swieci gaz i dlatego powstaja nieporzadane rozblyski, dlatego jesli chce sie wstawic zestaw xenon w lampy bez soczewki powinno sie uzywac palnikow H7R , w których poprzez ta przeslane w duzym stopniu wyeliminowane sa te rozblyski. Mozna to latwo potwierdzic gdyz np w Citroenie C5 i Renault Lagunie sa lampy bez soczewki na xenonie i tam siedza wlasnie zarowki D2R - odpowieniki H7R.
@ kwitecki
No nie zawsze się to pokrywa co mówisz kolego,
i żarnik żarówki halogenowej i bańka zrazówki Xenonowej są nieznacznym punktem w stosunku do tego odbłyśnika (grzybka) od którego odbija się światło.
Ponadto w xenonie także wewnątrz w samym środku świeci mocniej a po bokach słabiej.
Można to fajnie zaobserwować patrząc przez maskę spawalniczą na świecącą żarówkę xenonową (bez klosza).
Żarnik zerówki halogenowej jest ponadto dłuższy niż bańka żarówki xenonowej choć to akurat nie przesądza o stosowaniu h7 czy h7R.
Poza tym zwróć uwagę że obudowy te odbłyśniki od których odbija się świtało (grzybki) w reflektorach oryginalnych na halogeny wyglądają bardzo podobnie we wszystkich rodzajach samochodów bez względu na markę i mają kształt takiego odwróconego „U”.
W reflektorach odbłyśnikowych przystosowanych do żarówek xenonowych (jak w Lagunie czy Volvo) te grzybki wyglądają różnie i nie są tak pełne jak w lampach opisanych wcześniej.
W Volvo mają kształt takiego obciętego „u” w lagunie mają do tego poprzeczne wycięcia.
Być może dlatego producent zdecydował się zapewnić przysłonę na samej żarówce.
Więc sprawa nie jest tak jednoznaczna jak piszesz.
Jak pisałem testowałem oba reflektory w Golfie oryginalny reflektor (który daje więcej światła) i Soczewkowe „InPro” który to światło bardziej równomiernie rozprasza.
Oba mają dobrze wyczuwalną linie światłocienia – soczewka bardziej profesjonalnie wygląda.
Nie odradzam stosowania H7R, ale nie mogę polecić bo nie testowałem.
@ ALL
Co do Reflektorów soczewkowych dostosowanych do żarówek Xenonowych, tylko fabryczne lampy soczewkowe (czyli te najbrzydsze a najdroższe) mają taką homologację.
Wszystkie zamienniki soczewkowe które spotkałem „InPro”, „DEPO”, „FK”, „Solar” są przewidziane do montażu H7, H1 czyli żarówki halogenowej.
To że Chińczyki robią Xenon do gniazda H7 nie oznacza, że legalnie można je tam montować.
Reflektory homologowane na żarówkę Halogenową mają na szybce od góry przeważnie oznaczanie „H” (czasami trzeba podnieść klapę pokrywy silnika) a homologowane na Xenon nie pamiętam ale chyba literą „D”.