Masz rację, że w miarę przepływu się schładza, ale karolekw, napisał, że przejechał całkiem sporo km i pyta czy nadal ma mieć tylko ciepły. Nie wiem, czy nowy termostat mu się do końca otwiera, czy coś innego się dzieje. Dlatego głównie mi chodziło o to, że po takiej liczbie km u siebie w autach mam wszystko gorące. Jasne, że dolny jest chłodniejszy, ale jak dla mnie po 20 km jest to raczej względne pojęcie, bo oba są gorące. U siebie nie dotknę się do żadnego przez dłuższa chwilę, a wszystko jest ok.
Grzebaluch, na trasie mój MK3 trzyma 90, plus minus grubość wskazówki, a mieście to zależy, czy są korki. W każdym razie do 100 dochodzi. Drugi bieg mi się włącza, ale to normalne przy klimatyzacji.
Pozdrawiam
problem z chłodzeniem passat 1.8 (90km)
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Stroosiu pisze:ale karolekw, napisał, że przejechał całkiem sporo km i pyta czy nadal ma mieć tylko ciepły.
Stroosiu a jakie to ma znaczenie czy ktoś przejechał 20 czy 100 km ?Stroosiu pisze:Jasne, że dolny jest chłodniejszy, ale jak dla mnie po 20 km jest to raczej względne pojęcie, bo oba są gorące.
przecież przy sprawnie działającym termostacie (i całym układzie chłodzenia)temperatura cieczy chłodzącej jest cały czas stabilizowana i utrzymywana w granicach 90 stopni. Jak dla mnie to wąż dolny jest najbardziej gorący w trakcie jazdy po mieście kiedy dopiero co termostat otworzy duży obieg a potem dolny wąż trzyma stałą temperaturę z wahaniami w kierunku ciepła a nie gorąca
ale nie o to tu chodzi, najlepiej będzie jak karolekw sprawdzi kolor płynu i ew. przepłucze układ chłodzenia wodą, koszt niewielki a zabieg jak najbardziej wskazany dla żywotności układu, sprawdzi działanie termostatu wkładając do słoika z wodą i podgrzewając itp. itd. a potem niech nam napisze jak to w końcu jest z tym dolnym wężem czy jest zimny czy ciepły czy gorący i jaka się mu utrzymuje temperatura na wskaźniku.
- guti
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
ja jeszcze nie widzialem u siebie II biegu wichury, zawsze jakos tak sie kreci ze stała predkoscia.
ja mam swoj sposób na sprawdzenie termostatu, odpalam autko co jakis czas lape za górny i dolny waz, jezeli górny robi sie ciepły a dolny jest zimny to jest ok, pozniej czekam az ten górny zacznie parzyc w lape ze nie da sie juz utrzymac, lapie za dolby waz i sprawdzam czy temperatura jest taka sama jak na gornym ( e nie dai sie wytrzymac) , jezeli tak to znaczy ze termostat sie otwiera albo juz sie otworzył , za moment wlacza sie dmuchawa. To troszke trwa wiec trzeba miec cierpwilosc ( dla rozwiania watpliwosci to wszystko na postoju )
a moze masz czujnik temp walniety ? nie wiem jak to jest w B4 ale u mnie na kroccu przy głowicy sa 3 czujniki, niebieski , czerwony i pod spodem czarny , wlasnie ten czarny odpowiada za wskazania na desce.
ja mam swoj sposób na sprawdzenie termostatu, odpalam autko co jakis czas lape za górny i dolny waz, jezeli górny robi sie ciepły a dolny jest zimny to jest ok, pozniej czekam az ten górny zacznie parzyc w lape ze nie da sie juz utrzymac, lapie za dolby waz i sprawdzam czy temperatura jest taka sama jak na gornym ( e nie dai sie wytrzymac) , jezeli tak to znaczy ze termostat sie otwiera albo juz sie otworzył , za moment wlacza sie dmuchawa. To troszke trwa wiec trzeba miec cierpwilosc ( dla rozwiania watpliwosci to wszystko na postoju )
a moze masz czujnik temp walniety ? nie wiem jak to jest w B4 ale u mnie na kroccu przy głowicy sa 3 czujniki, niebieski , czerwony i pod spodem czarny , wlasnie ten czarny odpowiada za wskazania na desce.
Zycie jest za krótkie , zeby jezdzic DIESLEM!!
Także polecam to co Sztomel. Zobaczymy co powie jak to zrobi. Jednak mam nadzieje, że nie będzie musiał ponownie wymieniać termostatu. Podgrzewanie go w słoiku, czy garnku nie zawsze daje miarodajny wynik. U mnie ładnie pracował w garnku, a normalnie to tragedia była. Auto niedogrzane było.
Ostatnio zmieniony pt mar 28, 2008 13:12 przez Stroosiu, łącznie zmieniany 1 raz.