[MK4]Montaż od podstaw el. szyb + central + lustra + komfort
Moderatorzy: Moderatorzy, VIP
-
- Nowicjusz
Re: [MK4]Montaż od podstaw el. szyb + central + lustra + kom
A jest różnica czy komfort od kombi do sedana. Edit to wystarczy sam scyzork czy jeszcze coś muszę mieć?
Ostatnio zmieniony ndz paź 02, 2016 06:41 przez Patryk30192vw, łącznie zmieniany 1 raz.
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
teoretycznie komfort z każdego nadwozia ma inne wartości w komórkach eepromu, w praktyce sterowanie zamka tylnej klapy jest takie samo - nigdy nie sprawdzałem jak to wygląda w rzeczywistości...zawsze miałem pod ręką VDC i zmieniałem komórki eepromu na odpowiednie wartości...i przy zmianie komfortu dobrze jest mieć dostęp do odpowiedniego sprzętu bo 90% komfortów z allegro pochodzi z anglików - a mańkut to zawsze problem. Inaczej jeśli mamy 100% pewności z jakiego auta pochodzi komfort...
Jak widać zacząłem walkę z kabelkami
Zmiana z 1C0962258N na 1C0959799B
Kość czarną (nowa) uzupełniłem przekładając kabelki kolorami 1do1-ego z beżowej (steriej) kości
Lecz w tej czarnej nowej mam jeszcze dwa do podłączenia
-Niebiesko-czerwony - ten akurat wiem że idzie do lampki kontroli wnętrza
Oraz
-Błękitno-żólty- niewiem co z nim???
Zmiana z 1C0962258N na 1C0959799B
Kość czarną (nowa) uzupełniłem przekładając kabelki kolorami 1do1-ego z beżowej (steriej) kości
Lecz w tej czarnej nowej mam jeszcze dwa do podłączenia
-Niebiesko-czerwony - ten akurat wiem że idzie do lampki kontroli wnętrza
Oraz
-Błękitno-żólty- niewiem co z nim???
- Qto
- _
- Kontakt:
Także kontrola wnętrza...idzie do jednej lampki i wyłącznika
witam ostatnio zabrałem sie za montowanie elektrycznych szyb centralnego zamka el. lusterek wraz z modulem komfortu w moim golfie (3d 1.9 tdi 90km) .Jak narazie udalo mi sie zrobic szyby lusterka centralny zamek i mam maly problem nie potrafie zrobic podswietlenia wnetrza po otwarciu drzwi moglby mi ktos powiedziec ktore kable sa od tego odpowiedzialne i gdzie sa one podciagniete (podswetlenie przyciskow na drzwiach dziala a zarowka nie) ? pomijalem wszystkie kable z modulu ktore ciagly sie do tylnej klapy . kolejne pytania mam czy podczas otwierania drzwi od kierowcy po przekreceniu kluczyka do konca i przytrzymaniu na ok 1 sek szyby powinny sie otwierac a podczas zamykania trzymajac kluczyk szyby sie zamykaja (jesli przekrece tylko troche kluczyk wszystko dziala jak nalezy i szyby nie ruszaja sie ) . Nastepnym i ostatnim pytaniem jest to czy gdy ustawiam przelacznikiem lewe lusterko kierowcy porusza sie tez prawe a gdy ustawiam prawe lewe zostaje tak jak bylo powinno tak byc ?
- Garrison
- Forum Master
- Auto: Leon 5F Xperience
- Silnik: CZCA
Co do ustawiania lusterek, to tak powinno być.fatalit3 pisze:witam ostatnio zabrałem sie za montowanie elektrycznych szyb centralnego zamka el. lusterek wraz z modulem komfortu w moim golfie (3d 1.9 tdi 90km) .Jak narazie udalo mi sie zrobic szyby lusterka centralny zamek i mam maly problem nie potrafie zrobic podswietlenia wnetrza po otwarciu drzwi moglby mi ktos powiedziec ktore kable sa od tego odpowiedzialne i gdzie sa one podciagniete (podswetlenie przyciskow na drzwiach dziala a zarowka nie) ? pomijalem wszystkie kable z modulu ktore ciagly sie do tylnej klapy . kolejne pytania mam czy podczas otwierania drzwi od kierowcy po przekreceniu kluczyka do konca i przytrzymaniu na ok 1 sek szyby powinny sie otwierac a podczas zamykania trzymajac kluczyk szyby sie zamykaja (jesli przekrece tylko troche kluczyk wszystko dziala jak nalezy i szyby nie ruszaja sie ) . Nastepnym i ostatnim pytaniem jest to czy gdy ustawiam przelacznikiem lewe lusterko kierowcy porusza sie tez prawe a gdy ustawiam prawe lewe zostaje tak jak bylo powinno tak byc ?
-
- Forum Master
- Auto: Bora kombi Highline
- Silnik: ARL
Z tymi lusterkami to już tak jest. Najpierw ustawiasz swoje a później prawe. Kiedyś myślałem że to największa bzdura jaką VW wymyślił, ale jednak przydaje się jak chcesz oba na raz na chwilę opuścić do parkowania.
Moja Borka Variant:
https://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=89&t=627306
https://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=89&t=627306
- Qto
- _
- Kontakt:
plus idzie czerwono/niebieskim kabelkiem z modułu komfortu...do poszczególnych lampek wewnątrz auta i do wtyczek wiązek drzwiowych przy słupkach, do pinu 2fatalit3 pisze:nie potrafie zrobic podswietlenia wnetrza po otwarciu drzwi moglby mi ktos powiedziec ktore kable sa od tego odpowiedzialne i gdzie sa one podciagniete (podswetlenie przyciskow na drzwiach dziala a zarowka nie) ?
sygnał otwarcia drzwi idzie analogowo z zamka do silniczka szyby oraz kopertówki w drzwiach, następnie z silniczka do modułu komfortu idzie sygnał cyfrowy i dalej z modułu analogowy do lampek w podsufitce. Kabelek niebiesko/szary.
tak, po przekręceniu do końca i przytrzymaniu kluczyka szyby się zamykają/otwierająfatalit3 pisze:czy podczas otwierania drzwi od kierowcy po przekreceniu kluczyka do konca i przytrzymaniu na ok 1 sek szyby powinny sie otwierac a podczas zamykania trzymajac kluczyk szyby sie zamykaja
takfatalit3 pisze:czy gdy ustawiam przelacznikiem lewe lusterko kierowcy porusza sie tez prawe a gdy ustawiam prawe lewe zostaje tak jak bylo powinno tak byc ?
Podpielem kabel czerwono niebieski pod moduł i pod obydwa słupki. Niebiesko szary tak samo po czym lampka na drzwiach pasażera świeci cały czas od kierowcy nie reaguje a lampki podsufitki świecą się cały czas jak przekrece zapłon w ustawieniu lampki na otwarte drzwi.
- Qto
- _
- Kontakt:
Zamek drzwi pasażera przez cały czas daje sygnał że drzwi są otwarte...dlatego kopertówka się pali i podsufitka nie gaśnie kiedy lampki są ustawione na otwarcie drzwi. Zamek kierowcy natomiast nie podaje sygnału otwarcia drzwi.
Zamki do naprawy.
Zamki do naprawy.
Zamek od kierowcy kupowałem nowy więc chyba to nie będzie przez to może wiesz przez co to może jeszcze być?Qto pisze:Zamek drzwi pasażera przez cały czas daje sygnał że drzwi są otwarte...dlatego kopertówka się pali i podsufitka nie gaśnie kiedy lampki są ustawione na otwarcie drzwi. Zamek kierowcy natomiast nie podaje sygnału otwarcia drzwi.
Zamki do naprawy.
-
- Forum Master
- Auto: Bora
- Silnik: ARL
Nowy z Aso, czy nowy zmiennik? Bo z zamiennikami to bywają różne anomalia.fatalit3 pisze:Zamek od kierowcy kupowałem nowy więc chyba to nie będzie przez to
Nowy zamiennik, a czy mógłby mi ktoś powiedzieć jak sprawdzić czy te zamki są sprawne?