Tak się kończy gibanie koła pasowego
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Oczywiście gdy śruba jest za słabo przykręcona to zębatka może się przestawiać ale dlaczego przestawiona jest tylko rano
a w ciągu dnia nie ?
Jestem prawie pewien że problem z rannym zapalaniem to nieszczelny układ paliwowy.
tel. 797384613
a w ciągu dnia nie ?
Jestem prawie pewien że problem z rannym zapalaniem to nieszczelny układ paliwowy.
tel. 797384613
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Robiłem kilka i był przestawione,po dokręceniu śruby i ustawieniu początku wtrysku wszystko wróciło do nomy bez grzebania w układzie paliwowym.
- KamilP
- DieseL PoweR
arka10, w ciągu dnia też, ale silnik jak jest ciepły (czy ciut cieplejszy niż po staniu w nocy) to łatwiej odpali, nawet jak się troszkę kółko przekręci. Tak mi się wydaje
arka10 podaje rozwiązanie mojego problemu
roman58 miał rację, gibające koło spowodowało przeskok rozrządu o jeden ząbek i dlatego źle odpalał, oczywiście nowe koło, śruba i zrobiony wał. Teraz z rana odpala od strzała. Mechanior nie miał kompa żeby ustawić po tym wszystkim kąt wtrysku, ale ja mam i sobie sprawdziłem ile wynosiła ta wartość w grupie 000 poz.2 , a wynosiła 255 masakra, auto klekotało jak stary rzęch, pomyślałem, że znów muszę oddać do innego mechanika na ustawienie pompy.
Ale od czego jest forum, poczytałem troszkę i ustawiłem sobie, sam, ten kąt. Zupełnie inny teraz samochód, wszystko to dzięki forum
Wyskoczył też błąd 00550 Start of Injection regulation 17-00-control difference
Podsumowując, gibające się koło pasowe, a co za tym idzie koło zębate to prowodyr złego odpalania z rana , siwy dym i długie kręcenie. Po wymianie koła zębatego wraz ze śrubą i obrobieniem wału, samochód odpala gites.
roman58 miał rację, gibające koło spowodowało przeskok rozrządu o jeden ząbek i dlatego źle odpalał, oczywiście nowe koło, śruba i zrobiony wał. Teraz z rana odpala od strzała. Mechanior nie miał kompa żeby ustawić po tym wszystkim kąt wtrysku, ale ja mam i sobie sprawdziłem ile wynosiła ta wartość w grupie 000 poz.2 , a wynosiła 255 masakra, auto klekotało jak stary rzęch, pomyślałem, że znów muszę oddać do innego mechanika na ustawienie pompy.
Ale od czego jest forum, poczytałem troszkę i ustawiłem sobie, sam, ten kąt. Zupełnie inny teraz samochód, wszystko to dzięki forum
Wyskoczył też błąd 00550 Start of Injection regulation 17-00-control difference
Podsumowując, gibające się koło pasowe, a co za tym idzie koło zębate to prowodyr złego odpalania z rana , siwy dym i długie kręcenie. Po wymianie koła zębatego wraz ze śrubą i obrobieniem wału, samochód odpala gites.
2011-2013 Golf III 1.8 90KM ABS 1992r.
2013-2015 Golf III 1.9 TDI 90KM 1994r.
Czyli że moje doświadczenia z silnikami D i TD nie mają właściwie zastosowania przy TDI.
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Sprawdź początek wtrysku coś jest nie tak.sroger pisze:Wyskoczył też błąd 00550 Start of Injection regulation 17-00-control difference
Re: Tak się kończy gibanie koła pasowego
Ustawiłem już wtrysk na 49-52, błędu już nie ma.roman58 pisze:Sprawdź początek wtrysku coś jest nie tak.sroger pisze:Wyskoczył też błąd 00550 Start of Injection regulation 17-00-control difference
2011-2013 Golf III 1.8 90KM ABS 1992r.
Koło pasowe gibie sie na boki
Witam. otóż mam taki problem. moj 1.9 td mk3 strasznie ciężko pali na zimnym. jak odpali to kopci na biało i kuleje, jak jest cieply to tez nie pali na dotyk jak kiedyś bo trzeba nim chwile dłużej pokrecic ale nie kopci i tak nie kuleje. kolo pasowe gibie sie na boki. we wrzesniu minął rok odkąd go kupiłem i z tego co pamietam to giabło sie tak od poczatku lecz nie bylo tych wad ktore wypisalem wyzej. chciałem się zorientować czy na wale przy tym kole jest normalny klin czy coś innego. bo gdzieś słyszałem ze tam nie ma klina tylko jakies inne "coś". wiem ze przez to został przestawiony rozrząd i teraz: jak jest ten klin czy co to tam to wymiana go coś pomoże oraz czy konieczna bedzie wymiana kola
Jako takiego klina tam nie ma. Masz wpust na czopie wału i wypust w kole rozrządu i to po skręceniu klinuje kółko w odpowiedniej pozycji. Daj czop wału do frezowania, kup nowe koło rozrządu i poskładaj to jak należy. Po frezowaniu koło nie może bić. Śruba do wału nówka sztuka musi być. Jak to zrobisz to wtedy można sprawdzać inne rzeczy odnośnie odpalania. I proponowałbym nie jeździć samochodem do czasu naprawy, bo inna naprawa zaboli dużo bardziej.
Re: Koło pasowe gibie sie na boki
czyli wał do demontażu? i te jaja z odpalaniem to mogą być przez coś innego w tym przypadku ?
Auto unieruchomić do czasu diagnozy puki jeszcze kolizji nie było.
Lektura do poduszki.
viewtopic.php?f=35&t=44967" onclick="window.open(this.href);return false;
Lektura do poduszki.
viewtopic.php?f=35&t=44967" onclick="window.open(this.href);return false;
Są magicy co robią to na samochodzie bez demontażu wału.
Pamiętaj o najważniejszym. Śrubę do wału kupujesz zawsze orginalną i konieczna jest jej wymiana po każdym przykręceniu i odkręceniu. To jest śruba jednorazowa.
Pamiętaj o najważniejszym. Śrubę do wału kupujesz zawsze orginalną i konieczna jest jej wymiana po każdym przykręceniu i odkręceniu. To jest śruba jednorazowa.
Re: Tak się kończy gibanie koła pasowego
Zależy w jakim jest stanie,czasami jest tak "dojechany" że nie da się go uratować.arka10 pisze:Do frezowania czoła wału nie potrzeba go wyjmować.