Spalanie oleju w 1.4 16V
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Witam,
Przeczytałem to wszystko i momentami aż włos się jeży na głowie Każdy z Was chciałby, aby jego auto nie spalało ani grama oleju i najlepiej benzyny też. Otóż takich aut nie ma a zwłaszcza z taaakimi przebiegami. Nie będę się wypowiadał nt. konstrukcji silnika 1.4 ale dodam tylko że mój 75 konny 1,8 8V pali tyle samo Pb95 (mniej więcej), co zaś się tyczy oleju i 'stukania' to mam podobne objawy. Olej to średnio 250ml na kilka tysięcy w ruchu miejskim (Castrol 10W40), na A1 po jeździe 160km/h tyle samo, stukanie słychać zwłaszcza zimą. Na olej nic nie poradzę, stukanie zostawiam narazie w spokoju, dopóki się nie będzie pogarszać. Też mam obawy, że po wymianie popychaczy zjawisko to pozostanie i zacznie się co innego...
Nikt nie odpowiedział na pytanie : ile oleju jest między MIN i MAX?
Normalnie od załamania dolnego (MIN) do załamania górnego (MAX) jest jeden litr tak jak we wszystkich autach. U mnie na bagnecie (być może w MK4 też) jest dodatkowo pośrodku zakreskowany obszar - zalecenie producenta - który obejmuje objętość 0,5 l - sprawdziłem doświadczalnie. Zatem nad i pod tym obszarem zostaje po 0,25l (250ml) oleju. To powinno ułatwić Wam pomiary i dolewki
Przeczytałem to wszystko i momentami aż włos się jeży na głowie Każdy z Was chciałby, aby jego auto nie spalało ani grama oleju i najlepiej benzyny też. Otóż takich aut nie ma a zwłaszcza z taaakimi przebiegami. Nie będę się wypowiadał nt. konstrukcji silnika 1.4 ale dodam tylko że mój 75 konny 1,8 8V pali tyle samo Pb95 (mniej więcej), co zaś się tyczy oleju i 'stukania' to mam podobne objawy. Olej to średnio 250ml na kilka tysięcy w ruchu miejskim (Castrol 10W40), na A1 po jeździe 160km/h tyle samo, stukanie słychać zwłaszcza zimą. Na olej nic nie poradzę, stukanie zostawiam narazie w spokoju, dopóki się nie będzie pogarszać. Też mam obawy, że po wymianie popychaczy zjawisko to pozostanie i zacznie się co innego...
Nikt nie odpowiedział na pytanie : ile oleju jest między MIN i MAX?
Normalnie od załamania dolnego (MIN) do załamania górnego (MAX) jest jeden litr tak jak we wszystkich autach. U mnie na bagnecie (być może w MK4 też) jest dodatkowo pośrodku zakreskowany obszar - zalecenie producenta - który obejmuje objętość 0,5 l - sprawdziłem doświadczalnie. Zatem nad i pod tym obszarem zostaje po 0,25l (250ml) oleju. To powinno ułatwić Wam pomiary i dolewki
W 2010 założę sobie elektryczne szyby...
Dopiero co mialem problem z dosc duzym ubytkiem oleju, caly bok obok bagnetu byl uwalony olejem i troche wokol korka od wlewu oleju. Okazalo sie, ze ten pomaranczowy plastik od bagnetu byl pekniety i bez uszczelki, oraz ta uszczelka spod korka byla juz wyrobiona. Kupilem nowy bagnet i nowy korek i znow wszystko cacy, do tej pory zadnych problemow nie mialem z wyciekiem oleju, od wymiany do wymiany nie zauwazalne zuzycie.
z kumplem jakos pod koniec wakacji wracaliśmy z niemiec, ponad 1200km w jedną strone, a że kumpel nie dba o golfa (mk4 1.4)-w planach zakup bmw e60 jechaliśmy ile golf mógł, na maxa, austostrady 160-180, w polsce juz wolniej 120-140(noc) to golf na tym odcinku spalił lekko ponad 12 l/100km i do tego ok 700ml oleju
- B_e_n_e_k
- Nowicjusz
- Kontakt:
No co ty nie powiesz? Wymiana gumek wyniosła mnie 50 zł za cześci plus 2 godziny roboty. Wymiana pierscieni?...na poczatek zrzucenie głowicy, co za tym idzie uszczelka, oczywiscie glowica do planowania. Chwile pozniej okaze sie ze panewki na korbowodzie tez pocharatane. A może do tego jeszce szlif wału? "Nie tykaj gów** to nie bedzie smierdzieć". Remont w tym silniku to strata pieniedzy. Dołozysz do tego wszystkiego 1000zł i sobie kupisz 1.6 z osprzętemwaflocki pisze:B_e_n_e_k, Wymiana uszczelniaczy to nie remont, mogłeś od razu wymienić pierścienie.
Teraz to chyba logiczne ze jak nie leci górą to ciagnie dołem...przynajmniej w moim przypadku. Trzeba było juz dawno napisac to w tym poscie.waflocki pisze: Niestety w tych silnikach z reguły pierścienie są powodem ubytku oleju