włączenie świateł a zachowanie się alternatora
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
włączenie świateł a zachowanie się alternatora
czy to jest normalne, że jak włączam światła to alternator jest dużo bardziej obciążony, aż do tego stopnia, że pasek zaczyna piszczeć? w sumie jest wtedy większy pobór prądu, ale po włączeniu postojówek już tak się dzieje. wcześniej mi to zbytnio nie przeszkadzało ale teraż jak trzeba cały czas jeździć na światłach to już stało się troche denerwujące. dodatkowo jeszcze odłączyłem klimę aby trochę odciążyć pasek. może jest coś nie tak z alternatorem? po włączeniu postojówek napięcie spada o około 1v, a po załączeniu normalnych świateł jest tak samo.
Re: włączenie świateł a zachowanie się alternatora
Sprawdz naciagniecie paska i czy z alternatora nie dochodza jakies dziwne dzwieki np stuki itp ktore moga swiadczyc o konczacych sie łozyskach ktore przy wiekszym obciazeniu (właczenie swiateł mijania) stawiaja wiekszy opórjaro83 pisze:czy to jest normalne, że jak włączam światła to alternator jest dużo bardziej obciążony, aż do tego stopnia, że pasek zaczyna piszczeć? w sumie jest wtedy większy pobór prądu, ale po włączeniu postojówek już tak się dzieje. wcześniej mi to zbytnio nie przeszkadzało ale teraż jak trzeba cały czas jeździć na światłach to już stało się troche denerwujące. dodatkowo jeszcze odłączyłem klimę aby trochę odciążyć pasek. może jest coś nie tak z alternatorem? po włączeniu postojówek napięcie spada o około 1v, a po załączeniu normalnych świateł jest tak samo.