[MK1] Dym i wyrzucanie płynu chłodniczego

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Boskott

[MK1] Dym i wyrzucanie płynu chłodniczego

Post autor: Boskott » sob mar 26, 2005 21:45

Hej. Mam pytanko. Mam golfa 1 z 77 roku. Rozgrzałem silnik po dłuższym postoju w garażu i zauważyłem że wyrzuca mi płyn chłodzący i dym jest spod zbiorniczka i na złączeniu chłodnicy. Nie działą mi wskaźnik temp. cieczy chłodzącej więc nie wiem jaka temp. Co może być tego przyczyną?
dzięki
Radek
Ostatnio zmieniony ndz lis 05, 2006 00:37 przez Boskott, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
MAREK 74
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: MAREK 74 » sob mar 26, 2005 22:13

po pierwsze to napraw wskaźnik temperatury
a po drugie to kto na rozgrzanym silniku odkręca korek płynu chłodniczego
tak to każdy wywala płyn
kup nową chłodnice z nowszej wersji układu chłodniczego czyli z osobnym zbiornikiem wyrównawczym bedzie lepiej

MK1 1.8GTI MK2 GTI 16V + DIGI3.2 MK2 1.8GTI + DIGI 1.75 :)

Boskott

Post autor: Boskott » sob mar 26, 2005 22:17

Odkręciłem korek od zbiorniczka bo dym się wydostawał na złączeniu chłodnicy i jak odkręciłem to wyrzucało płyn i dym też

Awatar użytkownika
Marek 81l
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Marek 81l » sob mar 26, 2005 22:52

Przyczyną moze byc niesprawny wentylator lub jego czujnik.Jezeli Silnik Ci sie zagotowal to normalne ze wyrzuci plyn i dym.Nigdy nie odkręca sie korka na rozgrzanym silniku.Uszczelnij sobie to miejsce gdzie ci wycieka ten plyn na zlączu z chłodnica.Sprawdz czujnik<zewrzyj mu styki na tzw.krotko,powinien sie wlaczyc wentylator.Byc moze ze masz tez tak ze jeden czujnik odpowiada za właczenie wentylatora jak i działanie wskażnika temperatury<choć nie wiem tego na 100%>.Wtedy przyczyna moze tkwic tylko w czujniku.Jesli natomiast tak nie jest to pozostaje Ci wyniana czujnika i wskażnika.Pozdro

Był Mk2 :)
był Mk3 :)
było Vento ABF
bylo Vento AAA
TERAZ: JETTA III i Mk3 Cabrio
1Z ,ABS

Awatar użytkownika
Adam Polak
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: Adam Polak » ndz mar 27, 2005 02:01

przyczyn może być wiele niesprawny wentylator, odpowietrznik,niesprawny czujnik temperatury który daje :informacje:że już czas załączyć wentylator,niesprawna pompa wodna aż do uszkodzonej uszczelki pod głowicą sprawdż w miarę możliwości to zaczynając od kolejności którą ci podałem.pozdrawiam.

Snake
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Snake » ndz mar 27, 2005 04:16

u mnie jak wywaloalo plyn, dostrzeglem ze wentylator sie nie obraca - po podlaczeniu prosto pod aku., dzialal wiec przyczyny szukalem w czujniku, pompie wodnej,... Okazalo sie ze spalil sie bezpiecznik od wentylatora
:grin:

--------GOLF 2 1.8 tylko 8v w jakims RP :( + Celica `98 1.8 16v

MłoDy:)
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: MłoDy:) » sob lis 04, 2006 22:18

To bedzie w 99% pęknieta uszczelka pod głowica.....Może też być pęknieta głowica też zadrzaja sie takie przypadki

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”