Witam. Auto MK3 1.8 AAM, rok 1993, przebieg 250.000 km.
Od około 2 miesięcy stopniowo narastał problem przerywania silnika. Objawy: wciskam gaz, auto przyspiesza normalnie, potem na dosłownie sekundę nagle się dławi - tak jakby paliwo nie było podawane i potem znowu normalnie przyspiesza. Bardzo przeszkadza w normalnej jeździe a szczegolnie na trasie przy wyprzedzaniu. Silnik zimny, ciepły - nie ma znaczenia. Auto serwisowane na biezaco takze do tego czasu jezdzilo bez zarzutu.
Reakcje: samochod byl 2 razy u zaufanego mechnika. Diagnoza po pierwszym razie: pompa paliwa ok, rozrzad ok, płyn chłodniczy czysty, wiekszych wycieków oleju brak, sprzegło ok, skrzynia ok, zapłon ok, filtr paliwa ok, wtrysk ok. Swiecie i kable WN wymieniono. Palec i kopulka rozdzielacza wymieniono.
Problem nie ustąpił.
Druga wizyta u mechanika: wymieniono potencjometr przepustnicy. Problem ustąpił. Przez 2 tygodnie miałem spokój.
Od przedwczoraj znowu objawy jak wyżej. Mechanik założył ręce i nie wie co dalej. Drugi znajomy mechanik odesłał mnie do elektryka. Zanim pojade i zapłace za diagnostyke 150 pln mam do Was pytanie - czy ktoś spotkał się z podobnym objawem i jak temu zaradzić?
Dzięki za wszelkie porady!
Chwilowy brak reakcji na przyspieszanie
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- PhytonST
- Mały gagatek
- Kontakt:
Witam, ja mam silnik 1,6 aft ale mam czasami ten sam problem tylko ze u mnei nei czuc ze się dławi tylko poprostu nie ciągnie dalej np na prostej na 4 biegu czasami mam 4,5 tyś obr i dalej nie idzie, jakieś 15 tyś km temu wymianiałem filtr paliwa i powietrza, ale nie wykluczam znowu filtra paliwa ponieważ bardzo często jeżdze na dolnej granicy rezerwy, więc wszystkie syfy wciąga, ale nie jestem pewny na 100 % co to może byc.