Czasami dziwny problem z zapalaniem ?

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Przemo31
Nowicjusz
Nowicjusz

Czasami dziwny problem z zapalaniem ?

Post autor: Przemo31 » wt wrz 04, 2007 08:35

Mam dziwny problem z zapalaniem, ktory wystepuje u mnie dosyc rzadko, np. dzis gdy rano byla rosa i chlodniej. Przy pierwszym przekreceniu kluczyka w stacyjce w polozenie zaplon, slysze tylko glosne bzzzzzz (dochodzi jakby z silnika, wiec moze to rozrusznik??) . Za drugim razem bez problemu zapalam samochod. I dodam ze wystepuje to w miare rzadko, ale jednak powoli zaczyna denerwowac, bo byc moze pewnego dnia w ogole nie odpale ? Za kazdym razem swieca sie wszystkie kontrolki jak potrzeba. Mam zalozone odciecie zaplonu. Ktos ma pojecie co sie moze dziac, skoro wystepuje to tylko sporadycznie ? Dzieki
Ostatnio zmieniony wt wrz 04, 2007 08:38 przez Przemo31, łącznie zmieniany 1 raz.

Marooo9
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Marooo9 » wt wrz 04, 2007 10:07

witam.
powiedz jeszcze czy jak dochodzi do tej sytuacji z tym dzwiekiem to przygasaja albo gasna ci kontrolki??
Bo jezeli tak to poprostu zaczyna wieszać ci sie rozrusznik i wkrotce bedzie wymagal regeneracji.

Przemo31
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Przemo31 » wt wrz 04, 2007 10:22

Normalnie swieca sie i nie gasna.

Marooo9
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Marooo9 » wt wrz 04, 2007 10:27

aha czyli on zapala ale towazyszy mu taki dziek przy odpalaniu??

[ Dodano: Wto Wrz 04, 2007 10:31 ]
bo jezeli tak to napewno jest rozrusznik a ten dzwiek to oznaka ze szczotki zaczynaja przyłapywac a jak kiedys złapja to po przekreceniu zaplonu nie bedzie zadnej reakcji i kontrolki zgasna wtedy bedzie dopiero problem:)
a poki co to mozna kontrolnie udac sie do jakiegos narmalnego elektromechanika i spytac sie ille bedzie kosztowac wumiana szczotek

Przemo31
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Przemo31 » wt wrz 04, 2007 10:33

Ten dzwiek towarzyszy gdy chce zapalic i przekrecam kluczyk w pozycje ZAPLON i w tym czasie silnik nie zapala. DOpiero za drugim razem bez problemu od razu zapala. I zawsze za drugim razem nie ma tego problemu

Marooo9
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Marooo9 » wt wrz 04, 2007 10:44

no to powiem tak jak przekreca sie zaplon to pierwsze co sie słyszy to pompa paliwowa podajaca paliwo moze zrobiła sie glosna a masz moze gaz ??
Bo jak masz i masz malo paliwa to moze wyje poprostu

Przemo31
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Przemo31 » wt wrz 04, 2007 11:53

GAZU nie mam.
To jeszcze opisze proces zapalania: wkładam kluczyk, przekrecam w pierwsza pozycje w ktorej pojawiaja mi sie kontrolki i przekrecam dalej aby odpalic silnik i wtedy jest to bzzzzzzzzz.
Przekrecam z powrotem w pozycje startowa kluczyk i znow kontrolki sie pala i odpalam silnik. ale mowie zdarza sie raz na kilkanascie jak nie kilkadziesiat odpalen. Hmm moze to odciecie pompy paliwa ktore mam zalozone nie podaje na czas paliwa i za szybko "zapalam" ??
Ostatnio zmieniony wt wrz 04, 2007 12:17 przez Przemo31, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
maxien
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: maxien » wt wrz 04, 2007 12:28

To chyba rozrusznik nie zawsze zalapuje mam tak samo (rzadko)

http://images21.fotosik.pl/400/b0be6dafd7a2736fmed.jpg

Awatar użytkownika
ppoll27
Forum Master
Forum Master

Post autor: ppoll27 » wt wrz 04, 2007 14:24

kiepskie szczotki w rozruszniku lub bendiks do wymiany, ewentualnie nadchodzi koniec lub uszkodzenie mechaniczne cel w akumulatorze (jesli odglos dochodzi z aku) ... :bigok:

TDPower

Awatar użytkownika
cegla66
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: cegla66 » wt wrz 04, 2007 15:20

ppoll27 pisze:bendiks do wymiany
ja bym optowal za tym. siada i tyle. normalna sprawa.

Zbieram na Passata B5 TDI.Kiedy zbiore nie wiadomo.Zainteresowanych sponsoringiem zapraszam na priv xD
OBNIŻENIU ZAWIECHA MÓWIE STANOWCZE NIE!

slaveus
Nowicjusz
Nowicjusz

Re: Czasami dziwny problem z zapalaniem ?

Post autor: slaveus » pn paź 01, 2007 11:10

Przemo31 pisze:Mam dziwny problem z zapalaniem, ktory wystepuje u mnie dosyc rzadko, np. dzis gdy rano byla rosa i chlodniej. Przy pierwszym przekreceniu kluczyka w stacyjce w polozenie zaplon, slysze tylko glosne bzzzzzz (dochodzi jakby z silnika, wiec moze to rozrusznik??) . Za drugim razem bez problemu zapalam samochod. I dodam ze wystepuje to w miare rzadko, ale jednak powoli zaczyna denerwowac, bo byc moze pewnego dnia w ogole nie odpale ? Za kazdym razem swieca sie wszystkie kontrolki jak potrzeba. Mam zalozone odciecie zaplonu. Ktos ma pojecie co sie moze dziac, skoro wystepuje to tylko sporadycznie ? Dzieki
hej, udało ci się rozwiązać problem, bo mam identyczny. będę wdzięczny za info. pozdrawiam

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”