usterka sprzęgła?
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
usterka sprzęgła?
w czasie jazdy na biegach 4 lub 5 (na równym gazie) same zaczynają wzrastac obroty, przypuszczam ze cos jest ze sprzeglem, moze sie slizga tarcza? prosze o podpowiedz, moze to cos innego
- upel
- Mały gagatek
- Kontakt:
Tarcza, chyba raczej nie.... bo mówisz, że na gazie trzymasz normalnie i nie wciskasz go nic, a obroty same idą w górę?
Jeśli tak to może coś z pedałem gazu, albo jakaś inna rzecz jeszcze, ale jeszcze niech inni wyrażą swoja opinię , napisz może dokładniej jaki to jest silniczek (oznaczenie) ?
Jeśli tak to może coś z pedałem gazu, albo jakaś inna rzecz jeszcze, ale jeszcze niech inni wyrażą swoja opinię , napisz może dokładniej jaki to jest silniczek (oznaczenie) ?
...::: Znalazłeś rozwiązanie problemu? Napisz, a na pewno komuś pomożesz :):::...
- guti
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
rafalcwala1, to moze byc sprzegło, bo jak dobrze rozumiem to znaczy ze jedziesz sobie powiedzmy 100 km /h , pedał gazu trzymasz w jednej pozycji i nagle obroty rosna a auto nie przyspiesza ? jezeli powidzmy jedziesz pod górke i e obroty rosna a auto nie przyspoiesza to wlasnie tarcza juz nie trzyma , obciazenie silnika jest wieksze, tarcza sie slizga , wiec obroty rosna. Podobno sposobem na sprawdzenie sprzegła jest proba ruszenia na III bioegu , jezeli auto zgasnie to sprzegło jeszcze ok, jezeli bedzies sie toczył to sprzegło do wymiany . Sprobuj podczas jazdy np na 4 biegu , gdzies pod gorke , wcisnac gazu , tak jakbys chcal przyspieszac , jezeli auto zrobi sie jak ze skrzynia w automacie to masz sprzegło do wymiany, Mozesz jeszcze powiedziec w jakiej odległosci od podłogi pedał sprzegla zaczyna juz lapac ? powinien od samego dołu, ewentualnie kilka cm , a jak juz pod koniec Ci bierze to niedobrze mozna by sie jeszcze zainteresowac linka, ale pewnie masz juz ta samo napinajaca sie , wiec ona odpada.
Zycie jest za krótkie , zeby jezdzic DIESLEM!!
- mindcrasher
- Mały gagatek
- Kontakt:
Witam, ja ostanio wymieniłem linkę (z samoregulatorem) od sprzęgła bo stara się zerwała i sprzęgło zaczęło łapać znacznie wyżej a po paru dniach zeczęło mi się ślizgać. Zdziwił mnie troche ten zbieg okoliczności wiec wyjąłem linkę i założyłem jeszcze raz. Jak się okazało sprzegło nie dość ze już nie ślizga to jeszcze bierze znacznie niżej. Jak widać te linki z samoregulatorem potrafią wyciąć numer, więc na Twoim miejscu zacząłbym od sprawdzenia właśnie linki.
Pozdro
Pozdro