witam ostatnio zaczęło mi ubywać płynu chłodniczego.
Dziś zauważyłem że kapie mi woda koło pompy wody...
Gdzie tam może uciekać ? muszę to zrobić jak najszybciej bo szykuje sie wyjazd na sylwestra a auto nie sprawne...
Wyciek przy pompie wody
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- Paweł Marek
- V.I.P.
hehe zapomniałem o tym temacie bo auto stoi a mecze służbowe:P
Wiec z tego co widziałem to wyciek jest koło takiego plastikowego kolanka do którego wchodzi waż od chłodnicy. Jakiś miesiąc temu miałem wymieniany termostat i potem pojawiły sie problemy. Jeśli to z pod tego kolanka to jak powstrzymać wyciek?
Wiec z tego co widziałem to wyciek jest koło takiego plastikowego kolanka do którego wchodzi waż od chłodnicy. Jakiś miesiąc temu miałem wymieniany termostat i potem pojawiły sie problemy. Jeśli to z pod tego kolanka to jak powstrzymać wyciek?
- Paweł Marek
- V.I.P.
diabeł tkwi w czym innym.dlugi_ pisze:Ojciec sie zarzeka że oring też jest nowy bo to on wymieniał:)
W tym wypadku w tym że stare kolanko mogło się wypaczyć, pęknąć przy śróbkach, warto założyć nowe. Całe to kolanko jest dwuczęściowe, łatwo dostaniesz tylko część bliższą termostatowi, drugą (łączoną z pierwszą na wcisk i oring) będziesz pewnie musiał użyć starą, więc ładnie to trzeba porozkładać grzejąc suszrką żeby nie popękało
Drugi szczegół: tata mógł sie pomylić w kolejności - najpierw wklada się termostat potem oring, można delikatnie maźnąć silikonem po obwodzie,
trzeci szczegół: oryginalnie nie jest oring tylko uszczelka zakładana na brzeg termostatu, takiej uszczelki nie dadzą ci z nmowym termostatem, więc czasem lepiej założyć starą, zwykle jest w dobrym stanie.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.