- Marka: GOLF
- Model: MK3
- Rok produkcji: 1992
- Kolor: kawa z mlekiem czarny dach
- Pojemność: 2.0 T
- Moc: +300 PS
- Silnik: 2e
Dół 2e góra głowica kolektor od 9a corrado, wzmocniony dół,kute panewki,kute korbowody, frezowane tłoki, mocniejsze uszczelki, głowica po portingu,wałki ABF by evo, turbo garrett ( pomodzona przez evo ) kolektor baran owinięty bandażem,przelotowy układ wydechowy blow off , orurowanie z kwasówki,sterownik DIGI2, ciśnienie doładowania 1,2b , obecna moc granice +300 ( dokładnie jeszcze nie zmierzone), delikatny clean komory silnika
- Car Audio:
Radyjko Pioneer, przedni odesparowany zestaw VIBE BLACK AIR + wzmacniacz 2kanałowy VIBE BLACK BOX, z tyłu zabudowa sub VIBE SPACE, monoblock VIBE BLACK BOX oraz kondensator, okablowanie Hollywood 50mm
- Felgi:
BBS RS 7,5 i 9J, 16 calowe, rotory brązowe, chromowane śrubki , polerowane ranty
- Opony:
TOYO PROXES 195-45-16 tył, przód NANKANG 165-45-16
- Zawieszenie:
AIRRIDE, na amortyzatorach MTS, butla i sprężarka w bagażniku, zawory schowane za boczkiem
- Opis zewnętrzny:
Przednie lampy Hella Smoked Projektor , zaspawane dolne kierunki oraz kratki a także boczne kierunki, przednia atrapa bez znaczka czarny mat, lusterka wersja Polo Classic czarny mat, listwy boczne od wersji CL, tylne lampy Hella Black Magic, zaklepane nadkola przód tył
- Wnętrze:
Wnętrze kompleksowo obszyte w firmie SITZCAR, deska rozdzielcza , fotele, tylna kanapa, boczki i bagażnik obszyta brązowo-czarną skórą , ( obecnie podsufitka i podłoga w trakcie modyfikacji w SITZCAR )
Witam wszystkich , chciałem Wam przedstawić całą historię mojego MK3 od chwili kupna do chwili obecnej .
Otóż kupiłem go 26.03.2007 roku w Jarosławiu .
- silnik 2.0 benzyna,
- kolor czerwony,
- gwint f&k
- felgi TOORA 16 calowe 7,5 J + opony MICHELIN 195-40-16
- wydech z nierdzewki f&k
- lampy in-pro z ringami, tył red & white in-pro ,kierunki boczne i przednie clary
- cały czysty bez znaczków
- chromowana atrapa
- lusterka m3
- seria listwy boczne
- środek seryjny gti . Kilka fotek po kupnie :

Na początku kwietnia przyszła pierwsza rejestracja , modyfikacje które zaszły po zakupie to :
- polerka silnika
- polerka ręczna środka felg
- mniejsza kierownica pro raid,
- obwódki na zegary i na pokrętła od nawiewów ,
- została zainstalowana jednostka Audio : radio Pioneer DEH 4900IB , głośniki przód JBL zestaw dwudrożny 16.5 cm, tył drzwi również JBL . Bagażnik został zabudowany i obity czarnym materiałem, w nim pojawił się potężny 30 cm głośnik amerykańskiej firmy CRUNCH o mocy max 1200 W rms 700 W . Piecyk monoblock CRUNCH oraz kondensator,
- polerka ramion felg oraz całego silnika

W maju golfik pojawił się na MajóVWce :

W czerwcu pojechałem na VW VAG TREFFEN :

W sierpniu udałem się na Wielki Spot VW ZONE organizowany przez kolegów z VWZONE .
Ponad 350 km w jedną stronę, Jarocin-Brzezie , start 6 rano - powrót 2 w nocy . Impreska nieziemska . Moje MK3 zwyciężyło w kategorii GOLF 3/VENTO . Powrót z pucharkiem i dyplomem

Nom i tak do końca roku się przejeździło obecnym golfem,
ZIMA :
Przyszła zima , czas na modyfikacje silnika, postanowiliśmy zrobić coś nietypowego - uturbiliśmy 2e silniczek .
Posiadam silnik 2.0 GTI 8V 115 KM . Postanowiłem wraz z tatą zmodyfikować autko i dodać mu troszkę mocy . Zaczęliśmy od rozbiórki silnika na części . Zostały wymienione wszystkie paski, pierścienie, rozrząd, wszystkie płyny, spolerowana i splanowana głowica, polerka pokrywy, kolektora, alternatora, przepływomierza .

Fotka silnika ( jeszcze nie kompletny ) na razie z głowicą i deklem świecącym na lusterko

Następnie zaczęliśmy od montażu intercoolera oraz wyprowadzenia rur powietrznych od coolera ( intercooler od Opla Astry ) Zamontowany pod chłodnicę powietrza prezentuje się następująco :

Następnie bo wielu trudach w Nasze ręce trafiła zregenerowana turbina od Vw Golfa 1.9 TDI wraz z kolektorem , została zamontowana w następujący sposób :

Po kilku tygodniach została zamontowana rura powietrzna do turbiny wraz z stożkowym filtrem i przepływomierzem :

Następnie pasowaliśmy rurę od intercoolera do przepustnicy :

Po kilku tygodniach zamontowaliśmy obie rury powietrzne wypolerowane na lustro , zostały szczelnie podłączone wszystkie rury, odmy do silnika, silnik krokowy a także założony BLOW OFF . Praktycznie budowa turbo została skończona ( ale czy silnik odpali ?? ) Otóż pstrykk i za pierwszym razem .. Turbina chodzi, zawór świszczy . Silniczek równo pracuje . Teraz czas na dostrajanie komputera ( lub włożenie nowego ecu + większe wtryski ). Na razie nie jestem skłonny określić jaką moc ma mój Golfik i jakie jest ciśnienie doładowania ( wszystko będę wiedział gdy samochód będzie już zestrojony) Przedstawia się następująco

Gdy samochód wyjedzie od lakiernika i wszystko będzie gites zrobione podeślę fotki . Zapraszam do komentarzy a także dyskusji . Rzadko zdarza się spotkać taki silniczek , pozdrawiam Michał
Zmieniony 2.02.2008
Siemka wrzucam kilka nowych fotek z mojej dzisiejszej pracy . Pomalowana skrzynia biegów oraz dół silnika a także polerka rury dolotowej . Wieczorem wrzucę filmik z pierwszym odpaleniem samochodu

Po uturbieniu przyszedł czas na klepanie nadkoli , zostały wyrzucone dwa przednie zderzaki zaspawane boczne kierunki i zaklepane nadkola przód i tył ( niestety 9J z tyłu się nie mieściły ) . Pojawiły się nowe fele BROCK B1 7,5 na 9 J 16 calowe . Kilka fotek od blacharza :

W trakcie uturbiania na autku pojawiły się nowe lampy stylizowane na golfa mark V , Jak się okazało po ich kupnie nie było w nich kierunków więc musiałem sam je dorobić . Rozebrałem lampy i z pomarańczowych diod zrobiłem migacz . Modyfikacji poddał się również przedni zderzak . Zostały zaspawane kierunki oraz dolne kratki , w środkowej pojawił się IC :

Zostało także zmienione AUDIO , pojawiła się skrzynia zamiast zabudowy

18.02.2008
Golfik został odprowadzony do zestrojenia do firmy kreatormocy .
Zostanie zmieniony :
- komputer
- nowe większe wtryski oraz listwa wtryskowa
- wyrzucenia przepływomierza
- map sensor
- wskaźnik paliwa
- strojenia

14.03.2008
Golf odebrany z kreatora mocny, niestety nie zhamowany do końca gdyż okazało się że sprężarka jest za mała i pompuje max do 5000 tys ( z wielkim trudem ) . Przy 5000 obr 141 KM .
Obecnie jeżdżę na takiej turbince ale gdy odprowadzę do lakiernika do wymienie ją na większą .

16.03.2008
Wrzucam 2 filmiki z jazdy , golf kręcony tylko do 3500 tys .
W środę odstawiam do lakiernika na nowy lakier , a jaki ? to już tajemnica , śledźcie dokładnie mój temat . Będę aktualizował codziennie i podawał świeże info .
" onclick="window.open(this.href);return false;
" onclick="window.open(this.href);return false;
18.03.2008
Plany na przyszłość :
- fele do polerki na lusterko - zrobione +
- lakier kawa z mlekiem , dach ekri - zrobione +
- eko skóra pod kolor autka
- wymiana sprężarki - zrobione +
26.03.2008
Golf odstawiony na zmianę lakieru, postaram się niedługo wrzucić kilka fotek z prac lakierników
9.04.2008
Witam, dzisiaj odebrałem golfika od lakiernika , fotki poniżej . Jeszcze brak listewek oraz progów, na foto także felgi po piaskowaniu . Teraz czekam mnie ciężka praca nad kołami, postaram się wrzucić niedługo jakieś foteczki golfa z bocznymi listwami i progami bo całkiem inaczej będzie wyglądał , nom i jak fela jeszcze dojdzie to miód

23.04.2008
Witam
Otóż są pierwsze fotki felg po polerce , na razie 2 skończone i założone na autko . Niedługo postaram się zrobić jakąś sesję jak już 4 kółeczka będą na golfie

Pozdrawiam vw_golf3

28.04.2008
Dzisiaj skończyłem 3 koło ( jeszcze 1 czeka na mnie . Od jutra biorę się za ostatnie i w weekend pstryknę jakąś sesję )
Wrzucam kilka fotek polerki oraz polerkę komory silnika

12.05.2008
Dzisiaj założyłem kapselki zakrywające śruby w felgach i pstryknąłem kilka zdjęć . Brakuje jeszcze dolnej progowej listwy ( ale czekam bo ma przyjść w tym tygodniu ) . Na razie kilkanaście fotek w pełnej okazałości

25.05.2008
Golf pojawił się na AUTO TUNING SHOW w katowickim spodku . Kilka znalezionych fotek poniżej :

16.06.2008
Z nudów wypolerowałem filtr oleju , nowy gadżet pod maskę golfika

02.07.2008
Dzisiaj byłem w Warszawie na trasie siekierkowskiej , pstryknąłem kilka fotek :

05.07.2008
Wrzucam kilka fotek ze zlotu vw & audi który odbył się 5 lipca w Lublinie ,
2 miejsce na najładniejsze vw zlotu :

12.07.2008
Golf pojawił się na Vag Treffen w Ostrowii Mazowieckiej, poniżej kilka fotek :

14.07.2008
Dzisiaj golfik został rozebrany ( silniczek w kawałkach ) . Wymiana turbo oraz nowy IC . Jutro już będzie nowa sprężarka, wieczorem wrzucę model oraz foty . Teraz pierwsze fotki z prac :

15.07.2008
turbina używana w IVECO 2.8 t model KKK K03-076ke50136670

20.07.2008

25.07.2008
dzisiaj golfik wyjechał z warsztatu, pośmigałem sobie powolutku aby wszystko się ułożyło, w niedzielę będzie strojenie u kolegi coobcia . Jak się uda wystroić wrzucę wykres nom i oczywiście wrażenia z jazdy , chyba że uda się jakiś filmik nagrać

31.07.2008
Założone nowe sprzęgło oraz pompka paliwa :
GSS 342 z filtrem
ciśnienie 650kPa, nap. 13,5V, wydajność 255 L/h
Wyprodukowano. TI Automotive USA. ( zastosowanie w Nissan 200SX, SE-R, Sentra, Toyota Supra i inne tuningowe )

9-10.08.2008
W międzyczasie wrzucam troszkę fotek z Volfsgruppe VAG Event 2008 :

11.09.2008
Pierwsze hamowanie auta
Otóż wykres jest ale ...... niezadowalający a to przez ... niskie doładowanie . Przy pomiarze przy odcince 0.4 bara więc ... o połowę mniej niż miało być . Nie wiem czy WG się poluzował czy jak , jutro wjadę na spokojnie na kanał i zobaczę co i jak i dlaczego tak się stało .
Pewnie dla niektórych z Was będzie to śmiech ale wyszło jak wyszło , w poniedziałek kolejne hamownie już na poprawnym doładowaniu ,
Kilka fotek oraz wykres poniżej :