panowie najpier EGR. zawór znajduje sie po prawej stronie silnika między głowicą a chłodnicą -zaznaczone w elipsie:
![Obrazek](http://images25.fotosik.pl/156/9ac1b98d005d1542m.jpg)
nie mogę ci powiedzieć czy lepiej to wyczyścić czy od razu kupić nowy. mechanik powiedział mi, że czyszczony zawór może popracować kilka miesięcy, ale najprawdopodobniej padnie w krótkim czasie. spróbować warto -znalazłem kiedyś kilka opisów jak to zrobić (na forum opla -potrzebne materiały i na co trzeba uważać). sam zawór jest dość drogi chyba z 500złych VW -inter cars ma go chyba taniej (jeden dostawca Pierburg). Zrób jak uważasz, po czyszczeniu albo wymianie trzeba sie zaopatrzeć w nowe uszczelki metalowe. Być może przyczyną twojego problemu nie jest zawór.
Moje auto też wpierniczało olej jak szalone, jeżdze na Mobil1 5w50 co przekładało sie na spore wydatki, niestety u mnie szlag trafił głowice (spadek sprężania na 3 cylindrze prawie o 50%- próba olejowa też niewiele lepszego wskazała). wrzucam fotke jak wyglądały trzonki zaworów i gniazda po zdjęciu głowicy. masakra (a -przebieg auta 100kkm). mało kto chciał wierzyć w to co widział.
po naprawie -wymiana pierścieni i regeneracja głowicy (wymiana 2 zawórów i prowadnic trzonków, zaworu EGR), samochód ożył, ale szlag mnie trafił kiedy okazało się że obroty ciągle falują. nic nie pomagało, kompletnie nic. podjechałem do magika żeby wymienić oprogramowanie silnika, przy okazji zrobił też swoje voodoo (odłączył klemy -resetował wszystko co sie dało). po kilometrze od warsztatu obrociki zaczęły skakać jak dawniej
![grin :grin:](./images/smilies/grin.gif)
, no myślałem że następnym zakupem bedzie kałasznikow albo walec drogowy do zrobienia porządku z autem. pojechałem na parking i zostawiłem na noc. rano auto opdaliło z jakimś takim kłopotem ale obrociki ani drgnęły!!! kompletny spokój i cisza. po jakimś czasie obroty zaczęły lekko falować, ale w stopniu dopuszczalnym. minimalen skoki wsazówki obrotomierza. cóż wkurza mnie to, dlatego się nie poddaje i szukam dalej. czytam wszystko co sie da na temat obrotów VW AZD, w tej chwili myślę nad czujnikiem ciśnienia w kolektorze, a także nad wężykiem podciśnienia do pompy hamulcowej, szukam też ewentualnych nieszczelności i łapania lewego powietrza. jakby ktoś coś trafił to proszę o podzielenie się informacją.
pozdrawiam kolegów w niedoli