silnik chodzi na pelnym gazie
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
silnik chodzi na pelnym gazie
witam mam taki problem wczoraj jechalem grunwaldzka i silnik nagle zaczol chodzic na pelnych obrotach wskazowki licznika szalaly jak wyjelem kluczyk z stacyjki to jeszcze chodzil az nie dostal chyba paliwa bo wtedy zgasl a za tlumika szlo duzo dymu wie ktos jaki moze byc tego powod?z gory dzieki
Re: silnik chodzi na pelnym gazie
Na 99,9 % rozszczelniła ci się sprężarka.slaw1985 pisze:witam mam taki problem wczoraj jechalem grunwaldzka i silnik nagle zaczol chodzic na pelnych obrotach wskazowki licznika szalaly jak wyjelem kluczyk z stacyjki to jeszcze chodzil az nie dostal chyba paliwa bo wtedy zgasl a za tlumika szlo duzo dymu wie ktos jaki moze byc tego powod?z gory dzieki
Olej silnikiowy z turbiny poszedł w dolot i napędzał silnik.( obroty i dym z rury)
Po wypaleniu oleju ( lub uszkodzeniu mechanicznym) silnik zgasł.
Na 99,9 % silnik do wymiany.Z reguły kończy się to pogiętymi korbami i ogólną dewastacją układu korbowo-tłokowego.( olej jest nie ściśliwy i łatwo sobie wyobrazić jaki robi wtedy szkody)
Silnik można próbować zdusić na 2 sposoby:
- zerwać rurę pomiędzy ickiem a dolotem (wersja dla strongmanów)
- zdusić na ostatnim biegu - tzw strzałem ze sprzęgła ( może wytrzyma....)
Obym się mylił.
Kij ma dwa końce....Zawsze można wrzucić ASZa lub ARLa
Powodzenia .
Potwierdzam, dwóch moich znajomych miało podobną sytuację, skończyło się na kompletnym remoncie silnika w obu przypadkach. Naprawdę nie życzę nikomu takich wypadków, okropieństwoarthek pisze:Na 99,9 % rozszczelniła ci się sprężarka.
Olej silnikiowy z turbiny poszedł w dolot i napędzał silnik.( obroty i dym z rury)
Po wypaleniu oleju ( lub uszkodzeniu mechanicznym) silnik zgasł.
Na 99,9 % silnik do wymiany.Z reguły kończy się to pogiętymi korbami i ogólną dewastacją układu korbowo-tłokowego.( olej jest nie ściśliwy i łatwo sobie wyobrazić jaki robi wtedy szkody)
Silnik można próbować zdusić na 2 sposoby:
- zerwać rurę pomiędzy ickiem a dolotem (wersja dla strongmanów)
- zdusić na ostatnim biegu - tzw strzałem ze sprzęgła ( może wytrzyma....)
Obym się mylił.
Kij ma dwa końce....Zawsze można wrzucić ASZa lub ARLa
Powodzenia .
Re: silnik chodzi na pelnym gazie
Nie probuj narazie odpalac !!!!slaw1985 pisze:witam mam taki problem wczoraj jechalem grunwaldzka i silnik nagle zaczol chodzic na pelnych obrotach wskazowki licznika szalaly jak wyjelem kluczyk z stacyjki to jeszcze chodzil az nie dostal chyba paliwa bo wtedy zgasl a za tlumika szlo duzo dymu wie ktos jaki moze byc tego powod?z gory dzieki
trzeba zobaczyc czy to rzeczywisice nie olej ze sprezarki !
Moze jeszcze korby masz cale wiec proby odpalenia z olejem w dolocie moga to zmienic na gorsze !
Nowa siedziba - GDANSK ul. PRZEMIAN 2 (boczna od starogardzkiej)
http://www.tune-up.pl -Tuning Gdansk
http://www.tune-up.pl -Tuning Gdansk
no to koledzy ja tez mam podobny problem , dzis po zrobieniu 30km wjezdzam na podworko ok 2000 tys obr. i puszczam gaz a silnik chodzi na takich obrotach caly czas jeszcze raz mu troszke przycislem ale i tak zostalo na 2000 tys. dopisze jeszcze ze przed tym juz pare dni wskazowka dziwnie chodzi od obrotka wolne obroty wynosily 1100 rpm. i nieraz przy przsyspieszaniu z 2.000tys odrazu na 2.500 skakala poprostu miala jakies wyglupy(swirowala), po tym wszystkim jeszcze auta nie odpalilem czekam na wasza opinie
Jestem mechanikiem ASO Skoda, słóże pomoca lecz tez czasem jej potrzebuje...
Prawdopodobnie czujnik temperatury silnika.diaz34 pisze:no to koledzy ja tez mam podobny problem , dzis po zrobieniu 30km wjezdzam na podworko ok 2000 tys obr. i puszczam gaz a silnik chodzi na takich obrotach caly czas jeszcze raz mu troszke przycislem ale i tak zostalo na 2000 tys. dopisze jeszcze ze przed tym juz pare dni wskazowka dziwnie chodzi od obrotka wolne obroty wynosily 1100 rpm. i nieraz przy przsyspieszaniu z 2.000tys odrazu na 2.500 skakala poprostu miala jakies wyglupy(swirowala), po tym wszystkim jeszcze auta nie odpalilem czekam na wasza opinie
Looknij w szukajkę powinno być coś na ten temat.
Pozdr
diaz34, wg. mnie to nie będzie czujnik ... oczyść styki przy potencjometrze gazu
[ Dodano: Czw Lut 28, 2008 20:18 ]
[ Dodano: Czw Lut 28, 2008 20:19 ]
[ Dodano: Czw Lut 28, 2008 20:18 ]
odłącz ... nic się nie staniediaz34 pisze:A co sie stanie jesli odlacze czujnik temperatury?
[ Dodano: Czw Lut 28, 2008 20:19 ]
nie ... czujnik temp. jest w króćcu wodnym i ma 4 pinydiaz34 pisze:to jest ten co jest po prawej stronie bloku? dochodzi do niego jeden kabel na koncu wsowka...