Zakopciło się i nic!! manetka

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

horacjuszz
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Zakopciło się i nic!! manetka

Post autor: horacjuszz » ndz sie 17, 2008 15:11

Witam, Panowie problem mam z moim 1,6 Abu benzyna 93r. mianowicie śmigam sobie po niemieckiej autostradzie i nagle poczułem dym, po chwili go ujrzałem.... mały obłoczek z okolic stacyjki. Dodam że padało i miałem włączone wycieraczki na najwolniejszym biegu, ten który idzie regulować. Zaraz zatrzymałem sie na poboczu i przejrzałem wszystko, bezpieczniki całe nic nie nadpalone, jedynie ciepłe przekaźniki. Zaryzykowałem dalszą jazdę i po chwilce zorientowałem sie że nie działa właśnie owy bieg wycieraczek gdy wszystko inne działa poprawnie. I teraz moje pytanie skoro pozostałe biegi działają to zakładam że przekaźnik cały, dym wskazuje okolice stacyjki tam przewody całe jedyne co logiczne sie wydaje to sam przełącznik wycieraczek. Próbuje sie do niego dostać i tu rodzi sie problem bo nie chce niczego zepsuć jak dokładnie sie do tego ustrojstwa dostać i co ważniejsze jak sprawdzić??? ktoś sie orientuje które przewody są odpowiedzialne właśnie za tą pozycje wyłącznika???

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » ndz sie 17, 2008 15:24

jak zdejmiesz kierownicę to poruszając manetką wycieraczek łatwo zorientujesz się, który przełącznik odpowiada za wycieraczki. Potem masz 3 śróbki do odkręcenia i po wypięciu wtyczek wychodzi ci cały przełącznik. Nie mam fotek jak go rozebrać ale jak robiłem to było to proste, wszystko właściwie widać. Przeważnie ta awaria polega na powstaniu nadtopień i zwęglonych wżerów w plastuku w kórym są styki przełącznika. Trzeba to wyczyścić, wżery wypełnić klejem epoksydowym wyszlifować drobnym papierem ściernym i powinno działać.
Ludzie zwykle nie bawią się w naprawę tylko wymienją całość.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

horacjuszz
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: horacjuszz » ndz sie 17, 2008 15:30

rozumiem jeśli faktycznie będzie to w takim stanie że pójdzie naprawić to sie pobawię, wolę tak niż płacić za całość i przynajmniej wiem co w trawie piszczy dzięki zobaczę jak to wygląda..

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”