Maglownica?
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Maglownica?
Witam . Mam taki problem , otóż podczas skrętu kołami na maksa słychać łupnięcie gdzieś tam w zawieszeniu , w drugą stronę kręcąc również .. Znajomy (można powiedzieć mechanik) stwierdził , że to może być wina Maglownicy ale z tego co czytałem na forum to przeważnie objawami maglownicy są jakieś wycieki itp .. a u mnie nie ma nic takiego .. Myślałem nad regeneracją ale na forum przeczytałem , że regeneracja polega na wymianie uszczelek jak są jakieś wycieki .. Więc u mnie to będzie chyba bezcelowe (?) a może się mylę ? Czy regeneracja pomoże ? czy kupić jakąś używkę i wymienić całość ? pozdrawiam .
Ostatnio zmieniony pt paź 10, 2008 07:59 przez _Speed_, łącznie zmieniany 1 raz.
- Paweł Marek
- V.I.P.
Maglownica powinna mieć śrubę do regulacji luzu, może więc od tego zacząć, tym bardziej, że jak piszesz wycieków nie ma.
Możliwe że masz luzy na przegubach kulowych drążków kierowniczych, a to mógł diagnosta przeoczyć bo są po gumowymi mieszkami, lub masz jakieś inne luzy, które podczas przeglądu były na tyle małe, że umknęły uwadze, a teraz dają znać o sobie._Speed_ pisze:Dodam , że z miesiąc temu był robiony przegląd . I na przęglądzie nie wykazało żadnej usterki
JaroW
Możliwe że masz luzy na przegubach kulowych drążków kierowniczych, a to mógł diagnosta przeoczyć bo są po gumowymi mieszkami, lub masz jakieś inne luzy, które podczas przeglądu były na tyle małe, że umknęły uwadze, a teraz dają znać o sobie.[/quote]
To stuknięcie podczas skrętu jest już od prawie roku i nie nasila się , chociaż jest naprawde dosyć głośne . Więc nie ma możliwości że dopiero po przeglądzie zwiększyły się luzy albo coś takiego .. Dostałem radę od innego mechanika że szkoda pieniędzy wydawać na naprawę tego bo na tym można normalnie jeździć a jedynym minusem jest ten drażniący odgłos .. Jak uważacie bez wymiany/naprawy można bezpiecznie z tym jeździć ?
To stuknięcie podczas skrętu jest już od prawie roku i nie nasila się , chociaż jest naprawde dosyć głośne . Więc nie ma możliwości że dopiero po przeglądzie zwiększyły się luzy albo coś takiego .. Dostałem radę od innego mechanika że szkoda pieniędzy wydawać na naprawę tego bo na tym można normalnie jeździć a jedynym minusem jest ten drażniący odgłos .. Jak uważacie bez wymiany/naprawy można bezpiecznie z tym jeździć ?
- Paweł Marek
- V.I.P.
jak ktoś pomoże ci zdiagnozować co naprawdę stuka to można będzie odpowiedzieć._Speed_ pisze:Jak uważacie bez wymiany/naprawy można bezpiecznie z tym jeździć ?
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Kolego mam IDENTYCZNY problem, stuki za kazdym razem przy ruszaniu podczas skreconych kół!!!!!!!!!!!!!
Jeśli doszedles juz co to jest i uporales sie z tym to daj znac prosze!!!
Dodam jeszcze ze mam jeszcze problem ze znoszeniem auta w jedna str, a zbieznosc jest ustawiona. Wyraznie da sie odczuc na kierownicy malutki opor przy skrecaniu w prawo a natomiast przy skrecaniu w lewo kierownica, oporu tego nie ma,
Na forum koledzy podsuneli mi pomysl ze to moze byc wlasnie wspomaganie na maglownicy dlatego prosze cie o informacje w tej sprawie!!!
Jeśli doszedles juz co to jest i uporales sie z tym to daj znac prosze!!!
Dodam jeszcze ze mam jeszcze problem ze znoszeniem auta w jedna str, a zbieznosc jest ustawiona. Wyraznie da sie odczuc na kierownicy malutki opor przy skrecaniu w prawo a natomiast przy skrecaniu w lewo kierownica, oporu tego nie ma,
Na forum koledzy podsuneli mi pomysl ze to moze byc wlasnie wspomaganie na maglownicy dlatego prosze cie o informacje w tej sprawie!!!
- Michał_1977
- _
- Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM) - Silnik: Zły!
- Kontakt:
Witam .Zarówno przy stukaniu,jak i przy ściąganiu auta na jedną stronę,typowałbym sworzeń zwrotnicy na wahaczu i to na 90% .Maglownica ... raaaczej odpada.
Ostatnio zmieniony śr lut 04, 2009 01:47 przez Michał_1977, łącznie zmieniany 1 raz.
- Michał_1977
- _
- Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM) - Silnik: Zły!
- Kontakt:
Hmm...Objawy typowe dla sworzni i nawet w MK3 mojej siory niedawno to robiłem.Napisz czy przed wymianą też Ci strzelało.A może końcówki drążków kierowniczycz .Najlepiej podnieś przód auta,niech Ci ktoś potelepie kołem góra-dół i na boki, a Ty sprawdzaj wszystko co się da.Przyjżyj się jeszcze raz sworzniom.W MK3 mojej siorki sworzeń był dobrytylko słabo ściśnięty w zwrotnicy(szlak trafił gwint na śrubie) Pisz co zaobserwowałeś, a będziemy myśleć...