Mam kilka krótkich pytań.
Czasami mam wrażenie ze mój golf TDI 90KM ahu jakby lekko tracił moc. Tzn zazwyczaj jak dodam gazu i osiągnie 2,5-3tys obrotów to ciąnie aż miło a wczoraj na przyklad zaobserwowałem wczoraj że pomimo takich obrotów i wciśnietego gazu do podłogi nie miał tego cugu tak jakby turbina sie nie załączała albo jakby nie działała na full. Tego samego dnia po zgaszeniu samochodu i godzinnym przestoju golfik dalej śmigał jak za dawnych czasów. Któregoś dnia kolega z forum podłaczał mi samochód pod vaga i oglądał silnik. stwierdził ze (nie wiem jak sie te ustrojstwo nazywa ale chyba przekaźnik jakiś do turbiny) nie wydaje charakterystycznego cykania chociaz jego zdaniem powinien. Ponadto powiedział ze turbo powinno ciągnąć równomiernie od niższych obrotów. U mnie jest tak że do 2,5 tys obrotów jezdzi sie samochodem jak zwykłym dieslem dopiero potem czuć gwałtowny cug i wgniata w fotel. Jeszcze jedne pytanie. Gdy odpalam zimny samochód (zwykle potrzeba mi na to około 5 obrotów silnika ale o tym pisałem gdzie indziej) świeżo odpalony samochód ma na biegu jałowym ponad 9tys obrotów na obrotomierzu (na vagu podobnie pokazuje) i przy temp 90stopni silnik również ma takie obroty. Czy nie powinno być ta że na zimnym silniku obroty sa wyższe?
Pytania co do turbo i obrotów na biegu jałowym
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
brak mocy, może to być notlauf , n75 może cykać i może nie cykać - to nie jest wyznacznik jego poprawnej pracy
logi 003 008 011
logi 003 008 011
wow to jaki Ty masz obrotomierzgrego51 pisze:świeżo odpalony samochód ma na biegu jałowym ponad 9tys obrotów na obrotomierzu
domyślam się, że chodzi o 900obr ... wszystko zależy od temp.grego51 pisze:Czy nie powinno być ta że na zimnym silniku obroty sa wyższe?
W jakim sensie zależą od temperatury obroty na biegu jałowym? U mnie bez względu na temp obrotomierz pokazuje 900obrotów a nawet lekko ponad? Swieżo odpalony silnik przy obecnych temperaturach powietrza jakie mamy pokazuje 900obrotów i przy temp silnika 90stopni też pokazuje 900obrotów. ile powinno być? Jak jest u was?
Jeszcze jedno pytanko. Mam możliwośc podniesienia mocy silnika przez jednego machera a jakieś nieduże pieniądze. Mówił ze robi to za pomocą zmiany kąta wtrysku i bodajże ale pewny nie jestem zmiane dawki paliwa. Co to ma być i o co chodzi bo nigdzezie na forum tego nie znalazłem.
Jeszcze jedno pytanko. Mam możliwośc podniesienia mocy silnika przez jednego machera a jakieś nieduże pieniądze. Mówił ze robi to za pomocą zmiany kąta wtrysku i bodajże ale pewny nie jestem zmiane dawki paliwa. Co to ma być i o co chodzi bo nigdzezie na forum tego nie znalazłem.
przekonasz się gdy temp. zewnętrzna będzie minusowagrego51 pisze:W jakim sensie zależą od temperatury obroty na biegu jałowym?
tak ma byćgrego51 pisze:Swieżo odpalony silnik przy obecnych temperaturach powietrza jakie mamy pokazuje 900obrotów i przy temp silnika 90stopni też pokazuje 900obrotów
Twoje mieszczą się w normiegrego51 pisze:ile powinno być?
odpuść sobiegrego51 pisze:Mam możliwośc podniesienia mocy silnika przez jednego machera a jakieś nieduże pieniądze. Mówił ze robi to za pomocą zmiany kąta wtrysku i bodajże ale pewny nie jestem zmiane dawki paliwa. Co to ma być i o co chodzi bo nigdzezie na forum tego nie znalazłem.
To jeszcze napisz kolego tylko troche bardziej wylewnie jesli mozesz co to znaczy notlauf i czy prawidłowym jest cug zaczynajacy sie dopiero od 2,5-3tys obrotów i czy silniczek nie powinien ciaągnac równomiernie od obrotów niższysz? Co prawda turbinka już jest słyszalna przy zmianie biegów przy 1,5tys jak schodzi z obrotów ( Raz nawet matka sie mie spytała co dziś te karetki tak jeżdzą na sygnale dzisiaj? ) ale nei towarzyszy temu jakiś cug bo ten zaczyna sie gwałtownie i trwa w przedziale obrotów 2,5 do troche ponad 3,5 mniej więcej.
http://www.google.pl/custom?domains=for ... %3A1&hl=plgrego51 pisze:co to znaczy notlauf
notlauf= przeładowanie, tryb awaryjny , występuje gdy turbina pompuje za dużo, lub za mało
powinien , ale wróżyć nie będziemy .... potrzebne są logi dynamicznegrego51 pisze:i czy prawidłowym jest cug zaczynajacy sie dopiero od 2,5-3tys obrotów i czy silniczek nie powinien ciaągnac równomiernie od obrotów niższysz?
i nie proś mnie o wylewne posty .... gdyby to była jakaś rzadka sprawa to mogę się rozpisywać , aby nakierować, ale .... to wszystko jest opisane na forum , razem ze zdjęciami , instrukcjami itd. itd