Jestem posiadaczem Golfa 3 silnik ADZ z instalacją LPG.
Kiedy go kupiłem wolne obropty wachały się około 1600. Silniczek krokowy był wogóle odłaczony (po co ktoś miałby go odłączać???) ale jego podłączenie nic nie pomogło. Po wymianie podstawki pod wtryskiem (w której wypalona była dziura) obroty były mocno zależne od temperatury silnika (jak był zupełnie zimny miał ok 400, jak był rozgrzany do ok 90 stopni pływały w okolicach 1000 - 1100. W czasie wizyty w warsztacie podłaczyli komputer i wsyzła jedna usterka - uszkodzony silniczek krokowy. Wymieniłem, przez 3 miesiące było OK (zminy 1100 obr, rozgrzany ok 900). W tej chwili jak jest zimy - ma bardzo niskie (muszę go odpalać z wciśniętym gazem i jak puszczę za wcześnie pedał gazu to gaśnie) a jak sie rozgrzeje ma ok 600 obr. W warsztacie podłaczyli pod komputer i dostałem taki wydruk: http://5520.udl.pl/wydr.jpg i nadal nie wiem gdzie szukać przyczyny
Wolne obroty 1.8 ADZ (+LPG)
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Kasowaliśmy błędy kilka razy i cały czas wychodziło to samo. Aczkolwiek błędy prawdopodobnie pojawiają się w momencie przełączania z benzyny na gaz. A pomijajac te wolne obroty autko śmiga bardzo dobrze. Czy coś z tych błędów może być przyczyną problemów z obrotami?
Słyszałem teorię że przyczyną tych błędów moze być to, że kable od instalacji gazowej są wpiete za blisko komputera i że odłaczenie ich i wcięcie w wiązke kilka centymetrów dalej powinno rozwiązać problem. Jestem do tego nieco sceptycznie nastawiony a jak wy myślicie - warto spróbować ?
[ Dodano: 26 Gru 2008 08:50 ]
A właśnie tak mnie teraz natchnęło - czy do sterowania obrotami jest używany ten sam czujnik temperatury co do wskaźnika na desce rozdzielczej?
Słyszałem teorię że przyczyną tych błędów moze być to, że kable od instalacji gazowej są wpiete za blisko komputera i że odłaczenie ich i wcięcie w wiązke kilka centymetrów dalej powinno rozwiązać problem. Jestem do tego nieco sceptycznie nastawiony a jak wy myślicie - warto spróbować ?
[ Dodano: 26 Gru 2008 08:50 ]
A właśnie tak mnie teraz natchnęło - czy do sterowania obrotami jest używany ten sam czujnik temperatury co do wskaźnika na desce rozdzielczej?