Na ssaniu piszczy pasek
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Ma gadane
- Kontakt:
Na ssaniu piszczy pasek
Witam
Bardzo proszę o pomoc w następującym temacie:
Kiedy rano odpalam auto jakoś dziwnie popiskuje mi któraś rolka, jak tylko lekko się zagrzeje słychać "pstryk" i przestaje.
Wymieniłem wczoraj napinacz bo był już cały rozklekotany, rolkę napinacza i pasek, miałem nadzieje że to załatwi sprawę a tu jednak nie - wciąż to samo.
Alternator po pomiarach ładuje dobrze, akumulator ponoć sprawny w 81%.
Czy to może rolka koło pasowego ?
Mechanik mówi że TDI tak czasem mają ale ja twierdze że to opowiadanie głupot bo jakoś tak nigdy się nie działo.
Bardzo proszę o jakąś podpowiedź
Kiedy rano odpalam auto jakoś dziwnie popiskuje mi któraś rolka, jak tylko lekko się zagrzeje słychać "pstryk" i przestaje.
Wymieniłem wczoraj napinacz bo był już cały rozklekotany, rolkę napinacza i pasek, miałem nadzieje że to załatwi sprawę a tu jednak nie - wciąż to samo.
Mechanik mówi że TDI tak czasem mają ale ja twierdze że to opowiadanie głupot bo jakoś tak nigdy się nie działo.
Ostatnio zmieniony czw sty 22, 2009 20:47 przez Lennox, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Ma gadane
- Kontakt:
gurami pisze:TDI nie ma ssania taki objaw według mnie to grzejące świece od płynu, po pstryknięciu czyli rozłączeniu przekaźnika spada obciążenie altka i przestaje piszczeć.
Ale to jest moje podejrzenie.
hmm no tak ale wcześniej tego nie było, w latach wcześniejszych też nie. Sam już nie wiem co myśleć.
Może wymiana koła pasowego coś da - tyle że tu kurcze 300 PLN a nie wiadomo czy to coś da
No i nie wiem czy ja w ogóle mam te świece do podgrzewania płynu nie znam się na tyle
Ostatnio zmieniony czw sty 22, 2009 22:27 przez Lennox, łącznie zmieniany 2 razy.
Re: Na ssaniu piszczy pasek
Lennox pisze:Witam
było to kilka razy dokładnie opisane
używajcie opcji SZUKAJ
To jest bardzo słuszna teoria, a prawdopodobnie dzieje się tak dlatego, że rozsypało się sprzęgiełko w kółku alternatora i nie działa prawidłowo (pod obciążeniem nie stabilizuje napięcia paska).gurami pisze:...TDI nie ma ssania taki objaw według mnie to grzejące świece od płynu, po pstryknięciu czyli rozłączeniu przekaźnika spada obciążenie altka i przestaje piszczeć.
Ale to jest moje podejrzenie...
Sprawdź, czy wogóle masz takie sprzęgiełko, bo nie wszystkie to miały. Jeśli masz kółko z plastikową pokrywką to jest tam sprzęgło.
PS. Stało się tak nagle, czy stopniowo się nasilało?
VW Golf MkIII 20 Jahre GTI 1.9TDI AFN 1996 - SPRZEDANY!
Skoda Roomster Comfort Style 1.6TDI CAYB 2010
marrcin pisze:Mam to samo wymieniłem :napinacz, rolke, pasek , łożyska alternatora i dalej to samo.Kiedy rano odpalam auto jakoś dziwnie popiskuje mi któraś rolka, jak tylko lekko się zagrzeje słychać "pstryk" i przestaje.
Kółko w alternatorze orginalnie mam bez tego sprzegiełka.
Sam nie wiem co robic dalej
załóż sprzegiełko z allegro
-
- Ma gadane
- Kontakt:
Bardzo wszystkim dziękuję za podjęcie tamatu (zwłaszcza że faktycznie już był )
bardzo proszę jeszcze o taką informację.
Zakaładając że pojeciało np. koło pasowe to czy jest jakieś ryzyko że ono się poprostu rozleci ? Pytam ponieważ niedługo jadę na południe europy i boję się żeby gdzies nie drodze nie mieć niespodzianki
czy jedyny obiaw jaki diagnozuje problem z tym kołem pasowym są drgania ?
Pzdr
bardzo proszę jeszcze o taką informację.
Zakaładając że pojeciało np. koło pasowe to czy jest jakieś ryzyko że ono się poprostu rozleci ? Pytam ponieważ niedługo jadę na południe europy i boję się żeby gdzies nie drodze nie mieć niespodzianki
czy jedyny obiaw jaki diagnozuje problem z tym kołem pasowym są drgania ?
Pzdr
- Pruszkowiak
- Forum Master
- Kontakt:
Może co teraz napiszę to głupie ale wymieniałem u siebie termostat to przy okazji wymieniłem pasek od wspomagania(który już był na wykończeniu).Po wymianie ustały wszelkie szumy i piski.Sprawdźcie u Siebie panowie ten pasekmarrcin pisze:Cytat:
Mam to samo wymieniłem :napinacz, rolke, pasek , łożyska alternatora i dalej to samo.
Kółko w alternatorze orginalnie mam bez tego sprzegiełka.
Sam nie wiem co robic dalej
Takie ryzyko istnieje, a dokładnie jeżeli guma w kole ulegnie uszkodzeniu to koło traci wyważenie i zaczyna bić.Lennox pisze:...Zakaładając że pojeciało np. koło pasowe to czy jest jakieś ryzyko że ono się poprostu rozleci?...
Istnieją dwie najczęściej występujące usterki koła pasowego:
1. Guma między masami jest rozwulkanizowana lub sparciała
2. Rowki prowadzące pasek są zbyt płytkie
Jedno i drugie może powodować Twój problem z piszczącym paskiem.
Uruchom silnik i obserwuj koło pasowe. Jeżeli ma jakiekolwiek "bicie" na boki to należy je wymienić, a już napewno dokładnie sprawdzić dlaczego tak się dzieje (demontaż koła pasowego i kontrola mocowania małego kółka rozrządu do wału).
VW Golf MkIII 20 Jahre GTI 1.9TDI AFN 1996 - SPRZEDANY!
-
- Ma gadane
- Kontakt:
Dziękuje za infoAFN140KM pisze:...Uruchom silnik i obserwuj koło pasowe. Jeżeli ma jakiekolwiek "bicie" na boki to należy je wymienić, a już napewno dokładnie sprawdzić dlaczego tak się dzieje (demontaż koła pasowego i kontrola mocowania małego kółka rozrządu do wału).
Czyli jakiekolwiek bicie koła pasowego będzie widoczne gołym okiem.
Zaraz po pracy sprawdzę i dam znać na forum czy coś widać.
pzdr
I chyba już wiem co tak piszczy. Nie dało mi to spokoju, pojechałem na kanał , ściągłem osłone silnika i zaznaczyłem kreske na tym kole pasowym, zapaliłem-zgasiłem i niestety kreski już sie nie pokrywały ze sobą !
Pojechałem po drodze do mechanika i mu mówie , on nie spotkał się zeby to koło komuś piszczało, drugi mechanik że to pompa wody
Czy Ci mechanicy są tak tępi czy co?
A może ja szukam dziury w całym
Czy ktoś może mi podać jakieś numery tego koła? Corteco, Febi?
Pojechałem po drodze do mechanika i mu mówie , on nie spotkał się zeby to koło komuś piszczało, drugi mechanik że to pompa wody
Czy Ci mechanicy są tak tępi czy co?
A może ja szukam dziury w całym
Czy ktoś może mi podać jakieś numery tego koła? Corteco, Febi?
Ostatnio zmieniony pn sty 26, 2009 11:51 przez marrcin, łącznie zmieniany 2 razy.