Problem ze ssaniem
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- ace-mati
- VWMANIAK
- Kontakt:
Problem ze ssaniem
Witam wszystkich.
Mam pewien problem związany z porannym uruchamianiem silnika w swoim golfiku 1.6 RF pierburg 2e2. odpali od strzała na ok 900obr następnie spada z obrotów i gaśnie dodam że strasznie go przy tym szarpie żeby nie zgasł trzeba go trzymać na gazie. po przejechaniu ok 500m włącza się ssanie i wszystko jest już ok . pracuje równo tak jak powinien. Dodam że to wszystko dzieje się na benzynie na lpg jest wszystko ok. Czym to może być spowodowane??
A i mam jeszcze pytanie jak zmniejszyć obroty na ssaniu bo mam ok 2tys. i wydaje mi się że to odrobinę za dużo.
Mam pewien problem związany z porannym uruchamianiem silnika w swoim golfiku 1.6 RF pierburg 2e2. odpali od strzała na ok 900obr następnie spada z obrotów i gaśnie dodam że strasznie go przy tym szarpie żeby nie zgasł trzeba go trzymać na gazie. po przejechaniu ok 500m włącza się ssanie i wszystko jest już ok . pracuje równo tak jak powinien. Dodam że to wszystko dzieje się na benzynie na lpg jest wszystko ok. Czym to może być spowodowane??
A i mam jeszcze pytanie jak zmniejszyć obroty na ssaniu bo mam ok 2tys. i wydaje mi się że to odrobinę za dużo.
- Paweł Marek
- V.I.P.
ace-mati, a mógłbyś trochę poczytać forum? Naprawdę o tym wszystkim pyło. Szukaj pod hasłem pierburg 2e2. Padł prawdopodobnie siłownik pull-down, jeden z elementów odpowiedzialnych za ssanie, ale to tylko domysł - zepsuć mogło się kilka innych rzeczy.
2 tys. po zapaleniu to nie jest dużo, ale takie wysokoie obroty po chwili powinny spaść. Powoduje je normalne działanie zaworu elektroczasowego, z tym że jesli trwa to dłużej niż powiedzmy minute to może oznaczać jego awarię
2 tys. po zapaleniu to nie jest dużo, ale takie wysokoie obroty po chwili powinny spaść. Powoduje je normalne działanie zaworu elektroczasowego, z tym że jesli trwa to dłużej niż powiedzmy minute to może oznaczać jego awarię
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
- ace-mati
- VWMANIAK
- Kontakt:
czytałem dużo na forum o swoim gaźniku i nie znalazłem żadnej satysfakcjonującej mnie odpowiedzi walczę z nim od 1,5roku praktycznie od zera
i zostało mi właśnie problem z odpalaniem rano. obroty ok 2tys utrzymują się przez około 2-3km następnie normalne obroty uzyskuje po następnym takim odcinku jak wskazówka temperatury cieczy jest na pionowo lub czasami pochylona w prawo. dziwi mnie to że na gazie ssanie działa od razu ale też tyle samo czasu.
czy da się jakoś sprawdzić na szybko ten siłownik i zawór??
i zostało mi właśnie problem z odpalaniem rano. obroty ok 2tys utrzymują się przez około 2-3km następnie normalne obroty uzyskuje po następnym takim odcinku jak wskazówka temperatury cieczy jest na pionowo lub czasami pochylona w prawo. dziwi mnie to że na gazie ssanie działa od razu ale też tyle samo czasu.
czy da się jakoś sprawdzić na szybko ten siłownik i zawór??
ja też z tym nadal walcze.
Z tym, że ssanie niemalże wyłączyłem wiesz ten gwint co jest popychany przez ten silowniczek wykrecilem dosc ostro i teraz przy ssaniu mam obroty jakies 1300
a potem jak sie nagrzeje leci na 900.
Z tym, że ssanie niemalże wyłączyłem wiesz ten gwint co jest popychany przez ten silowniczek wykrecilem dosc ostro i teraz przy ssaniu mam obroty jakies 1300
a potem jak sie nagrzeje leci na 900.
viewtopic.php?p=2433766#2433766" onclick="window.open(this.href);return false; <-- i po swapie ;D
mam ten sam silnik i ten sam problem.
wygląda że niewłaściwie działa siłownik uchylający blaszkę przymykającą powietrze na początku rozgrzewania. niby ustawiłem go tak jak jest napisane w dokumentacji (obie szczeliny) ale nie pomogło. musi to być jakaś standardowa usterka bo jezdzilem innym egzemplarzem autka i było identycznie... tylko nie wiem czego dalej szukać. (może jeszcze sprawdzić wydatek pompy paliwa zaraz po odpaleniu auta...)
Pozdrawiam
wygląda że niewłaściwie działa siłownik uchylający blaszkę przymykającą powietrze na początku rozgrzewania. niby ustawiłem go tak jak jest napisane w dokumentacji (obie szczeliny) ale nie pomogło. musi to być jakaś standardowa usterka bo jezdzilem innym egzemplarzem autka i było identycznie... tylko nie wiem czego dalej szukać. (może jeszcze sprawdzić wydatek pompy paliwa zaraz po odpaleniu auta...)
Pozdrawiam
u mnie tez male nie jest wlasnie z tego powodu.
w miescie mi pokazuje 13 litrow ! ! !
za miasto jak wylece to 9.
A jak wszystko gralo to w miescie pokazywal 9 a poza 7;)
w miescie mi pokazuje 13 litrow ! ! !
za miasto jak wylece to 9.
A jak wszystko gralo to w miescie pokazywal 9 a poza 7;)
viewtopic.php?p=2433766#2433766" onclick="window.open(this.href);return false; <-- i po swapie ;D
-
- VW-Fairest Car !
- Kontakt:
Kuu...rwa mam to samo , czytalem juz chyba z 50 postow o tym gazniku i nic nie znalazlem..... Ej kolego mam ten sam silnik 1,6 RF mk2 gaznik 2e2 i identyczny problem , odpale rano na benzynie i gasnie odrazu ale jak podtrzymam go ok 30 s na gazie to wchodzi na zajebiscie wysokie obroty i nie gasnie.......juz nie mam sil do tych gaznikow,,,,, musze na gazie odpalac i krecic minute zanim odpali niestety... a na benzynce odpala w 5 sekund ale gasnie ciullll .........
co do tego ssania to przyczyna jest ten silownik plastikowy. w srodku jest membrama i ona czesto peka i przepuszcza powietrze dlatego nie dziala prawidlowo koszt tego silownika to okolo 150 zloty jest firma ktora regeneruje te silowniki ma aukcje na alegro.koszt regeneracji 30 zloty tylko trzeba im wyslac poczta ten silownik.NAJLEPIEJ kupic nowy i wymienic.powiem wam ze ja tez mam z tym gaznikiem problemy mechanicy podlubia a i tak nic to nie daje.GAZNIKOWIEC krzyknal mi taka cene ze lepiej nie bede pisac.
- aquarius25
- Nowicjusz
- Kontakt:
-
- Mały gagatek
Jak możesz podaj aukcje, gdzie można za 40zł kupić nowy taki siłownikaquarius25 pisze:Miałem mam ten sam problem i mechanik w 100% stwierdził, że to siłownik ssania. Co do ceny kupiłem nówke na allegro z 12 miesięczną gwarancją za ok 40 zł .
Chyba, że oddajesz swój w rozliczeniu to takie aukcje są, bo jakoś nigdzie nie znalazłem za taką cene nowego z roczną gwarancją na allegro