VW Polo (+GAZ) nie zapala na benzynie gdy jest zimny
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
VW Polo (+GAZ) nie zapala na benzynie gdy jest zimny
Witam.
VW Polo 1.4 benzyna + GAZ
Rocznik: 1997
Problem z moim polo jest taki, że nie ma szans zapalić go na benzynie jak jest zimny (czyli rano po całej nocy), na gazie bez problemu.
Jak już zapale na gazie to wystarczy, że jakieś 5min silnik będzie chodził i później już zapala na benzynie.
Był u dwóch mechaników i żaden nie wie co mu dolega.
Pomożecie?
Dzięki.
Pozdrawiam.
VW Polo 1.4 benzyna + GAZ
Rocznik: 1997
Problem z moim polo jest taki, że nie ma szans zapalić go na benzynie jak jest zimny (czyli rano po całej nocy), na gazie bez problemu.
Jak już zapale na gazie to wystarczy, że jakieś 5min silnik będzie chodził i później już zapala na benzynie.
Był u dwóch mechaników i żaden nie wie co mu dolega.
Pomożecie?
Dzięki.
Pozdrawiam.
Do sprawdzenia czujnik temperatury silnika. Nie pamiętam czy w tym motorze są 2 oddzielne czujniki czy może jeden zespolony. Prawdopodobnie czujnik ześwirował i przekazuje do ECU błędne info o temp, a ECU na podstawie tej danej dawkuje silnikowi paliwo.
Najlepiej byłoby podłączyć się pod VAG'a, by zobaczyć, jakie cuda pokazuje ten czujnik.
Najlepiej byłoby podłączyć się pod VAG'a, by zobaczyć, jakie cuda pokazuje ten czujnik.
A w którym miejscu znajduje się ten czujnik?AndrzejP4 pisze:Do sprawdzenia czujnik temperatury silnika.
Jakiś konkretny model tego VAG'a? wpisałem w allegro i ceny różne wyskoczyły.AndrzejP4 pisze:Najlepiej byłoby podłączyć się pod VAG'a, by zobaczyć, jakie cuda pokazuje ten czujnik.
Jeśli by to nie było zbyt drogie, mógłbym nawet kupić.
Dzięki.
Tobie wystarczy jakiś najprostszy interfejs, np ten:
http://moto.allegro.pl/item536789651_ni ... mocja.html
Sprzęt od Viakena jest w porządku
Lepiej kupić taki fejs, niż jeździć do kogoś z każdym problemem i płacić po 50zł.
Czujnik temperatury cieczy znajduje się na kroćcu wychodzącym z bloku silnika do chłodnicy.
Nie mam fotki, żeby Ci to pokazać dokładnie, ale znajdziesz ten czujnik w okolicy grubej rury idącej do chłodnicy:)
Podaj jeszcze jaki jest symbol Twojego silnika.
EDIT :
http://images34.fotosik.pl/391/562307c03a9617c4.jpg
Mam nadzieję to foto co nieco wyjaśni. Z tego co widzę, to jest tu zespolony czujnik temp. Ktoś na forum pisał, że oryginał kosztuje jakieś 80zł. Oczywiście pod żadnym pozorem nie kupuj zamiennika.
EDIT2 : to jest ten czujnik :
http://www.allegro.pl/item543755639_czu ... assat.html
Nawet tanio i zaryzykowałbym jego wymianę nawet bez podłączania do Vaga.
http://moto.allegro.pl/item536789651_ni ... mocja.html
Sprzęt od Viakena jest w porządku
Lepiej kupić taki fejs, niż jeździć do kogoś z każdym problemem i płacić po 50zł.
Czujnik temperatury cieczy znajduje się na kroćcu wychodzącym z bloku silnika do chłodnicy.
Nie mam fotki, żeby Ci to pokazać dokładnie, ale znajdziesz ten czujnik w okolicy grubej rury idącej do chłodnicy:)
Podaj jeszcze jaki jest symbol Twojego silnika.
EDIT :
http://images34.fotosik.pl/391/562307c03a9617c4.jpg
Mam nadzieję to foto co nieco wyjaśni. Z tego co widzę, to jest tu zespolony czujnik temp. Ktoś na forum pisał, że oryginał kosztuje jakieś 80zł. Oczywiście pod żadnym pozorem nie kupuj zamiennika.
EDIT2 : to jest ten czujnik :
http://www.allegro.pl/item543755639_czu ... assat.html
Nawet tanio i zaryzykowałbym jego wymianę nawet bez podłączania do Vaga.
Ostatnio zmieniony sob sty 31, 2009 23:48 przez AndrzejP4, łącznie zmieniany 1 raz.
Kupiłem czujnik temperatury, tylko że ten co kupiłem ma pasek żółty.
W sklepie podałem model czujnika co mam aktualnie w Polo, i dał mi taki sam jak pod tym linkiem z allegro ale ten pasek ma żółtym nie niebieski.
A model tego czujnika co jest założony to:
6U0 919 501 B
Czy te paski coś oznaczają? będzie pasował?
Dzięki.
EDIT:
Czujnik założony. Wszystko działa super, zapala na benzynie za pierwszym razem!
Ogromne dzięki!
Tylko dalej mnie ciekawi, czym te czujniki się różnią, te kolory...
W sklepie podałem model czujnika co mam aktualnie w Polo, i dał mi taki sam jak pod tym linkiem z allegro ale ten pasek ma żółtym nie niebieski.
A model tego czujnika co jest założony to:
6U0 919 501 B
Czy te paski coś oznaczają? będzie pasował?
Dzięki.
EDIT:
Czujnik założony. Wszystko działa super, zapala na benzynie za pierwszym razem!
Ogromne dzięki!
Tylko dalej mnie ciekawi, czym te czujniki się różnią, te kolory...
Ostatnio zmieniony wt lut 03, 2009 12:08 przez poloUser, łącznie zmieniany 2 razy.
Podpinam sie do tematu... Golf MK3 1.6 ABU
Silnik zimny (po nocy) auto nie pali na benzynie, silnik sie tylko rozgrzeje wszystko jest ok. Na gazie autko pali od strzala. Pierwszy typ mechanika- pompka podaje za male cisnienie- zmierzyl cisnienie- 1.3 bara (chyba w normie- troszke brakuje bo powinno byc ok 1.5 chyba) ale powiedzial ze to niejest przyczyna. Drugi ty- czujnik temperatury- zakupilem nowy, zmienilem i dalej to samo. Wprawdzie czujnik nie jest oryginalny ale wydaje mi sie ze choc pierwszy raz by na nim zapalil. Pytanie co dalej robic?? Co sprawdzic?? Ciekawe jest tez to ze jak jade na benzynce i wcisne gaz w podloge to go muli. A jak przyspieszam troszke wolniej (aczkolwiek tez szybko) to wszystko jest ok. prosze o rady bo juz nie wiem co robic. Dodam jeszcze ze jak auto stoi w garazu gdzie panuje temperatura prawie ze pokojowa to wszystko jest ok.
Silnik zimny (po nocy) auto nie pali na benzynie, silnik sie tylko rozgrzeje wszystko jest ok. Na gazie autko pali od strzala. Pierwszy typ mechanika- pompka podaje za male cisnienie- zmierzyl cisnienie- 1.3 bara (chyba w normie- troszke brakuje bo powinno byc ok 1.5 chyba) ale powiedzial ze to niejest przyczyna. Drugi ty- czujnik temperatury- zakupilem nowy, zmienilem i dalej to samo. Wprawdzie czujnik nie jest oryginalny ale wydaje mi sie ze choc pierwszy raz by na nim zapalil. Pytanie co dalej robic?? Co sprawdzic?? Ciekawe jest tez to ze jak jade na benzynce i wcisne gaz w podloge to go muli. A jak przyspieszam troszke wolniej (aczkolwiek tez szybko) to wszystko jest ok. prosze o rady bo juz nie wiem co robic. Dodam jeszcze ze jak auto stoi w garazu gdzie panuje temperatura prawie ze pokojowa to wszystko jest ok.