AFN rzuca silnikiem
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- west_kolo
- Ma gadane
- Kontakt:
AFN rzuca silnikiem
witam! mam mały problem z mk3 1.9 tdi AFN, rzuca całym samochodem aż trzęsie cała deska w środku, czy zimny czy ciepły nie ma różnicy,lekkie dodanie gazu i juz jest ok, wszystkie poduszki wymienione, auto nie kopci, pali od strzała,jak już się jedzie wszystko jest w porządku nic nie trzęsie itd, tylko na biegu jałowym jest ten problem... czy miał ktoś może podobny przypadek i wie co to może być? bo szukałem podobnych spraw na forum ale nie mogę nic znaleźć, proszę o pomoc
Ostatnio zmieniony czw kwie 09, 2009 15:34 przez west_kolo, łącznie zmieniany 2 razy.
to podepnij w jakims dobrym warsztacie.
może któryś wtryskiwacz sie podwiesił.
zapal autko i po kolei z osobna na wtryskiwaczu popuszczaj przewód ciśnieniowy i w ten sposób wyczaisz który ewentulnie szwankuje, jak sie nie zmieni praca silnika na danym wtryskiwaczu to znaczy ze on nawala, a na dobrym wtryskiwaczu przy popuszczeniu rurki bedzie jeszcze więcej kulał.
jak to nie pomoze to sprawdz czy nie ma powietrza w przewodach paliwowych, kat wtrysku i sprawdzić rozrząd.
może któryś wtryskiwacz sie podwiesił.
zapal autko i po kolei z osobna na wtryskiwaczu popuszczaj przewód ciśnieniowy i w ten sposób wyczaisz który ewentulnie szwankuje, jak sie nie zmieni praca silnika na danym wtryskiwaczu to znaczy ze on nawala, a na dobrym wtryskiwaczu przy popuszczeniu rurki bedzie jeszcze więcej kulał.
jak to nie pomoze to sprawdz czy nie ma powietrza w przewodach paliwowych, kat wtrysku i sprawdzić rozrząd.
nie, chodzi o popuszczaniu przewodów ciśnieniowych tych rurek metalowych na wtryskiwaczach, po kolei z osobna i wtedy mozna wyczaić który szwankuje w przypadku kolegi co mu kuleje silnik.mivhal_f pisze:chodzi o przyciskanie tego przewodu z paliwem??czy jak??w 1Z tez to przejdzie??bo tez chcialbym sprawdzic wtryski
co do vaga to nie do końca w 013 sie dowiesz cos o wtryskiwaczach, najlepeij wyciągnać i na maszyne.
zapewne jest ok. Jeśli auto odpala od strzała??? Po za tym po odpaleniu ECU przejmuje kontrole nad kątem i w miarę możliwości wysterowuje go. Sprawdź ten napinacz paska wieloklinowego (gdy b. skacze jest do wymiany) może też być zatarte sprzęgło(rolka) alternatora ( ja miałem ten przypadek) wymiana na nowe i jak ręką odjął.To_mas pisze:kąt wtrysku dobrze ustawiony ?
Ostatnio zmieniony pt kwie 10, 2009 13:00 przez MarcinRoz, łącznie zmieniany 1 raz.
[img]http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF[/img] [url=http://tnij.org/pisownia_pcf][color=red]Piszę poprawnie po polsku[/url][/color].
ecu steruje kątem w małym zakresie bazując od ustawienia fizycznego, jesli bedzie fizycznie ustawiony za wczesny lup za późny to ecu nic nie zdziała, obroty spadają jak jest za późny.MarcinRoz pisze:Po za tym po odpaleniu ECU przejmuje kontrole nad kątem i w miarę możliwości wysterowuje go
to zalezy jakie masz te drgania, czy telepie silnikiem czy chodzi równo tylko drży???, jak telepie to jak pisałem wyżej.